Θεωρείτε ως μια από τις πιο παλιές τεχνικές ψαρέματος τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα ψάρια. Είναι η τεχνική από την οποία εμπνεύστηκαν αρκετές άλλες τεχνικές και στήθηκαν ολόκληρες σειρές με προϊόντα. Μπορεί να θεωρηθεί ως ο παππούς του tenya, του kabura, του inchiku, του Sepia και πολλών άλλων τεχνικών. Πριν από πολλά λοιπόν χρόνια κάποιοι ψαράδες έκαναν τις εξής παρατηρήσεις:

1) Τα ψάρια ελκύονται από γυαλίσματα στο νερό (κρατάτε καλά τον όρο γυάλισμα)

2) Τα ψάρια επιτίθονται πολλές φορές σε στιγμές αδυναμίας των θυμάτων τους. Παραδείγματος χάριν όταν τρώνε ή όταν είναι πληγωμένα.

Έτσι λοιπόν με αυτές τις παρατηρήσεις και με απλά εργαλεία οι παλαιοί ψαράδες κατασκεύασαν ένα μολύβι γυαλιστερό, όπου μέσα στερέωναν έναν αγκίστρι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι πρώτες ζόγκες. Το μολύβι έμοιαζε με κεφάλι ψαριού ή και με ψάρι, ενώ το αγκίστρι χρησίμευε για να στερεώνεται επάνω το δόλωμα.  Με την βοήθεια λοιπόν του βάρους του μολυβιού το δόλωμα πήγαινε κοντά στον βυθό. Το γυάλισμα της ζόγκας προσέλκυε τα ψάρια τα οποία έβλεπαν το θύμα τους (δόλωμα) να τρώει την ζόγκα και έτρεχαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Έτσι λοιπόν χάρη σε αυτή την φιλοσοφία κατασκευάστηκαν επαγγελματικά πλέον από μεγάλες αλλά και μικρές εταιρείες ζόγκες και ζογκάκια για μικρά και μεγάλα ψάρια, όπως και μικρά και μεγάλα δολώματα. Ας δούμε όμως μερικές βασικές πληροφορίες για τις ζόγκες.

 

Το μέγεθος της Ζόγκας

Ζόγκες υπάρχουν στην αγορά από ένα γραμμάριο μέχρι και 300 γραμμάρια. Ανάλογα με το βάθος και τα ψάρια που στοχεύουμε θα χρησιμοποιήσουμε και την ανάλογη Ζόγκα. Αρκετοί χρησιμοποιούν μικρές ζόγκες από 1-30 γραμμάρια για να δολώσουν σκουλήκια, γαρίδες και άλλα μαλακά δολώματα για ψάρια όπως σορκούς, λυθρίνια, γόπες σε μεσόνερα, μελάνες και άλλα πολλά ψάρια. Επιπρόσθετα για πιο μεγάλα δολώματα και πιο μεγάλα ψάρια χρησιμοποιούνται ζόγκες 100-300 γρ. Σε μια τέτοια ζόγκα και με την βοήθεια ενός ή δύο αγκιστριών σε μικρά παράμαλλα (κλέφτες), μπορούμε να δολώσουμε ζωντανά ή νωπά καλαμάρια, ψάρια, σουπιές ακόμη και μικρά χταπόδια.

 

Τα ψάρια που ψαρεύουμε

Με την ζόγκα μπορούμε να ψαρέψουμε όλα τα ψάρια, από μινέρια και ροφούς μέχρι γόπες. Όπως είπαμε σημασία έχει το καλό δόλωμα και ο σωστός τρόπος δολώματος.