Το ψαροντούφεκο με άπνοια είναι από μόνο του μια ζωντανή διαδικασία, εξελικτική. Εξέλιξη στη γνώση, στη νοοτροπία, στη φιλοσοφία γύρω από την ενασχόληση, στην προπονητική, στη στρατηγική -εάν μιλάμε κυρίως για το αγωνιστικό ψαροντούφεκο- στην εύρεση ψαρότοπων, στον εξοπλισμό.

Έχω συζητήσει με πολλούς παλαιούς ψαροντουφεκάδες, κυρίως της προηγούμενης γενιάς, προσπαθώντας να τους εξηγήσω τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να τους προσφέρει ο σωστός εξοπλισμός. Οι ίδιοι άνθρωποι που συμφώνησαν ήταν και οι πρώτοι άνθρωποι που γέλασαν, όταν έμαθαν ότι οι καλοκαιρινές μας στολές έχουν κουκούλες.

Εξοπλισμός

 Ο καλός εξοπλισμός είναι προέκταση της δικής μας ψαρευτικής ικανότητας. Η καλή στολή θα μας θωρακίσει από το κρύο και θα κάνει την παραμονή μας στο νερό πιο ευχάριστη. Μεγαλύτερες παραμονές, καλύτερες ‘άπνοιες’ αλλά και προστασία, από το αφιλόξενο για τον άνθρωπο, υποβρύχιο περιβάλλον, είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουμε από την καλή επιλογή της στολής. Με διαφορετικά υλικά και πάχη μας δίνονται αρκετές επιλογές για να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει ανάλογα με τον τόπο, τον τρόπο και την εποχή που ψαρεύουμε.

Το καλό ψαροντούφεκο είναι εξ ’ορισμού αυτό που ορίζει το τι κάνουμε, δηλ. ψαροντούφεκο. Οπότε δεν θα μπορούσε να μην είναι σημαντικό. Ίσως, το σημαντικότερο. Είναι αυτό που καλείται να αντεπεξέλθει στη μάχη με το θήραμα. Και εδώ όλα παίζονται στις λεπτομέρειες. Η ισορροπία μεταξύ των ελαστικών με τη βέργα, της βέργας με το σωλήνα, του σωλήνα με τη σκανδάλη μπορεί να φαντάζουν απλά, αλλά δεν είναι. Γι’ αυτό υπάρχουν καλά και κακά, θα τολμούσα να πω, ψαροντούφεκα ή αν θέλετε ψαροντούφεκα που κάνουν ή δεν κάνουν την δουλειά. Σας φέρνω στο μυαλό προφανώς και κάποιες δικές σας ‘ιδιοκατασκευές’, που ενώ είχαν όλα τα φόντα για να γίνουν ένα αψεγάδιαστο όπλο, σας γέμισαν απογοήτευση με το πάτημα της σκανδάλης.

Η γκάμα των όπλων είναι μεγάλη. Εάν υπάρχει η ευχέρεια κάντε δοκιμές και με ψαροντούφεκα φίλων σας. Δεν είναι ανάγκη να πλανάρετε τον ροφό με το όπλο που πήρατε πρώτη φορά στο χέρι. Αφιερώστε 10 λεπτά και κάντε δοκιμές στα αβαθή με στόχο, όχι τίποτε άλλο, για να μην με βρίζετε στο τέλος. Από την άλλη, μην πέσετε στην παγίδα της συνεχόμενης αλλαγής όπλων για παράγοντες που αφορούν εσάς προσωπικά. Τηλεκατευθυνόμενες βέργες που πλήττουν τα ψάρια κάθετα στα 6 μέτρα δεν υπάρχουν. Προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί στις επιλογές σας.

Μέγεθος

 Το μήκος του ψαροντούφεκου και το φόρτωμα του σε λάστιχα είναι και αυτό ένα κεφάλαιο από μόνο του. Είναι λογικό ότι σε κάθε περίσταση χρησιμοποιούμε αυτό που πρέπει. Το να ψαρεύεις σαργούς στην τρύπα με το 110 και 3 λάστιχα είναι το λιγότερο άσκοπο και οι αποτυχίες εγγυημένες. Όπως και το να κυνηγάς χοντροροφούς ή πελαγίσια  σε ανοικτά νερά με το 75αράκι δεν συνιστά και την πιο συνετή επιλογή . Κάθε δουλειά θέλει το εργαλείο της.

Μια δεκαετία με τα ίδια πέδιλα θεωρώ ότι με εξυπηρέτησαν μια χαρά, αλλά έφτασε τελικά ο καιρός για να τα αλλάξω. Με τη νοοτροπία της προσωπικής ικανοποίησης, αποφάσισα να αγοράσω την ίδια μάρκα χωρίς να αφουγκραστώ την εξέλιξη της αγοράς. Ρωτώντας κάποιους φίλους καταστηματάρχες μου επιβεβαίωναν ότι, οι λεπίδες που ψάχνω είναι το λιγότερο απαρχαιωμένης τεχνολογίας. Μα είναι δυνατόν; Τα δικά μου τα πέδιλα; Η προθυμία των φίλων να μου δώσουν τα δικά τους πέδιλα για να τα δοκιμάσω έκαμψε τον εγωισμό μου και με την πρώτη ευκαιρία που βρέθηκα στη θάλασσα τα πήρα μαζί μου. Φτάνοντας στο σημείο της βουτιάς αποφάσισα να φορέσω κατευθείαν το καινούργιο για μένα πέδιλο για να μπορέσω να είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου. Προετοιμασία, σπάσιμο του κορμού και έναρξη για αυτό που το κορμί είναι συνηθισμένο δεκαετίες πλέον να κάνει. Προς στιγμή τα έχασα και άνοιξα τα μάτια.  Με τον ίδιο ρυθμό πεδιλιάς και δεν πρόλαβα να εξισώσω στην ώρα μου. Προφανώς θα ήμουν πιο βαθιά απ’ ότι νόμιζα και όντως έτσι ήταν. Η κίνηση μου στο βυθό απαιτούσε λιγότερες ενέργειες και όλο αυτό επισφραγίστηκε με ένα ωραίο ξεκόλλημα απ’ το βυθό και μια ξεκούραστη ανάδυση. Τα πέδιλα έμειναν όλη μέρα στα πόδια μου και το ψάρεμα μου ολοκληρώθηκε χωρίς να τα βγάλω ούτε λεπτό. Το αποτέλεσμα κρίθηκε εκ της δοκιμής και τα καινούργια πέδιλα αγοράστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι επιτυχημένες εξορμήσεις έχουν την δική τους φόρμουλα επιτυχίας. Πέρα από τα φυσικο-σωματικά προσόντα του απνείστα δύτη, τα οποία αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, ο εξοπλισμός παίζει βαρυσήμαντο ρόλο. Μην αφήνετε τίποτε στην τύχη και μην τρέχετε για ψάρεμα γεμάτοι άγνοια, γι’ αυτά που καλούνται να σας εξυπηρετήσουν μέσα στο νερό. Είτε γι’ αυτά που αφορούν την ασφάλειά σας (πέδιλα, μάσκα, στολή, σημαδούρα), είτε γι’ αυτά που  καλούνται να σας εξασφαλίσουν το πολυπόθητο θήραμα (ψαροντούφεκο, λάστιχα, φανάρι κτλ). Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγα και για αυτά που θα σας πάνε μέχρι το σημείο της βουτιάς, που δεν είναι άλλο από το αυτοκίνητο, το τρέιλερ και το σκάφος. Για τους φίλους που τώρα ξεκινάει η σεζόν ενασχόλησης, μετά την ανάπαυλα του χειμώνα, υπάρχει ακόμα ένας λόγος παραπάνω για να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα όσα ανάφερα πιο πάνω. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Χαρείτε το με ασφάλεια.