Γεια σας φίλοι μου. Ως αναγνώστης και συνεργάτης του περιοδικού σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές εμπειρίες σχετικά με τα παραγάδια -και πιο συγκεκριμένα με τα ψιλά παραγάδια. Ψαρεύω με παραγάδι εδώ και 20 χρόνια και είχα κι εξακολουθώ να έχω πολύ καλές ψαριές. Μέσα από την τριβή μου με αυτό το είδος ψαρέματος έμαθα ένα μεγάλο μυστικό, ότι αν ξέρεις τον τόπο και την εποχή σε συνδυασμό με το δόλωμα, θα βγάλεις αρκετά και καλά ψάρια. Από το 1998 κρατάω σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο και αυτό με βοηθά κάθε φορά που η θάλασσα είναι κατάλληλη για ψάρεμα. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, πρέπει να ξεκινήσετε κι εσείς να γράφετε τις εξορμήσεις σας και τα σχετικά μ’ αυτήν, δηλαδή την ημερομηνία, την ώρα, τον τόπο, την τεχνική, τον αέρα, το δόλωμα, τη θερμοκρασία, το φεγγάρι και φυσικά τον αριθμό και το είδος των ψαριών που έχετε πιάσει. Σε ένα-δυο χρόνια θα δείτε ότι τα ψαρέματά σας θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία. Θα μάθετε εύκολα τι ψάρια κρατάει ο κάθε τόπος την κάθε εποχή και ποιο δόλωμα προτιμούν. Αυτό ισχύει για όλες τις τεχνικές και για όλα τα ψάρια.

Πάμε τώρα στο θέμα μας όσον αφορά τα ψιλά παραγάδια. Όπως θα ξέρετε, ο Γενάρης, ο Φλεβάρης και σχεδόν όλος ο Μάρτης (λέω σχεδόν γιατί εξαρτάται από τη θερμοκρασία) είναι οι καλύτεροι μήνες για τους σαργούς. Αν γνωρίζεις που θα τους βρεις και μαζί με το σωστό δόλωμα, θα πάρεις αρκετούς και μεγάλους σαργούς. Πρέπει, ακόμη, να ξέρετε ότι αν ελευθερώνετε τα μικρά ψάρια, θα τα πάρετε τον άλλο χρόνο αρκετά πιο μεγάλα στον ίδιο ακριβώς τόπο και μέρα.

Αρχικά θα σας πω μερικά δολώματα που βάζω για τους σαργούς κι έπειτα θα σας πάρω για ψάρεμα. Το πρώτο (και κατά την άποψή μου το καλύτερο) είναι η σουπιά. Όσο γίνεται πιο φρέσκια, καλά καθαρισμένη και πλυμένη (μακριά από το νερό της βρύσης γιατί περιέχει χλώριο και τα ψάρια, ως λογικό, το αποφεύγουν). Επίσης, το χταπόδι, το χέλι, η γαρίδα, το σουπιοκαλάμαρο και το ζυμάρι με τυρί. Υπάρχουν σίγουρα και άλλα, ωστόσο εγώ αυτά χρησιμοποιώ. Όσες φορές τα έβαλα όλα σε ένα παραγάδι, είχα πολύ καλά αποτελέσματα. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να τα έχουμε όλα, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε τα τρία.

Έψαχνα μια καλή μέρα να πάω για ψάρεμα και δεν έβρισκα, καθώς το Χειμώνα δεν πάμε για ψάρεμα όποτε θέλουμε εμείς, αλλά όποτε θέλει η θάλασσα. Μετά από πολλές φουρτούνες και το τρελό κρύο στις αρχές του Γενάρη, η θάλασσα επιτέλους μας έκανε το χατίρι. Ημέρα Τρίτη, 15/01/2013, φεγγάρι 5 ημερών, αέρας βορειοδυτικός, 2 μποφόρ. Το ημερολόγιο λέει ότι στις 13/01/2011 είχα μια καλή ψαριά σε περιοχή Α….., ενώ στις 19/01/2007 μία ακόμη καλύτερη σε περιοχή Β…….. Είχα ωστόσο και άλλες πολλές εξορμήσεις, μέτριες έως κακές. Για δολώματα είχα σουπιά, χέλι και γαρίδα.

Δόλωσα λοιπόν δύο παραγάδια, όχι από το βράδυ αλλά νωρίς το πρωί πριν τα καλάρω. Τα δολώματα μου ήταν έτοιμα και επεξεργασμένα, κομμένα και διαχωρισμένα. Το πρωί που ξύπνησα και ετοιμάστηκα, πήγα στην παραλία και προτού ρίξω τη βάρκα δόλωσα το παραγάδι. Πήγα στο πρώτο σημείο και με τη βοήθεια του GPS έβαλα με ακρίβεια το πρώτο μου παραγάδι λίγο πριν τις πέντε το πρωί. Μετά, πήγα στο σημείο Β και τοποθέτησα το δεύτερο παραγάδι. Είχα τελειώσει κανένα μισάωρο πριν ξημερώσει και τότε πήγα ξανά στο σημείο όπου έριξα το πρώτο και ξεκίνησα να το μαζεύω. Δεν πέρασε περισσότερο από μία ώρα από τη στιγμή που το είχα καλάρει. Το ψιλό το παραγάδι δουλεύει αρκετά την ώρα που το καλάρουμε και που το μαζεύουμε. Πριν με βρει για τα καλά η ανατολή του ήλιου είχα μαζέψει και τα δύο μου τα παραγάδια. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στις φωτογραφίες. Όπως κάθε χρόνο, οι σορκοί ήταν πιστοί στο ραντεβού τους, στον ίδιο τόπο. Απελευθέρωσα και αρκετούς μικρούς πίσω στη θάλασσα, καθώς σορκός κάτω από 300 γρ δεν αξίζει να τον κρατάς. Η θάλασσα με αντάμειψε με ένα ροφό κοντά στα τρία κιλά και δύο καλαμάρια. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος γιατί έπιασα τα ψάρια που κυνηγούσα, δεν προκάλεσα κάποια ζημιά αφήνοντας στο βυθό αγκίστρια και μισίνες και μάζεψα και αρκετό ψάρι για να φάμε με την οικογένειά μου. Δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα που μετράει. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε ερασιτέχνες και πρέπει να διατηρούμε το ψάρεμα ως ψυχαγωγία και διέξοδο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα και όχι ως τρόπο κρεατοσυλλογής.

Καλά ψαρέματα σε όλους με ασφάλεια και πολύ σεβασμό προς τη θάλασσα και τους άλλους ψαράδες.