Του Άριστου Αριστείδου

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα για τον αλιευτικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για το ψάρεμα με την μέθοδο του spinning στα εσωτερικά ύδατα. Για εκείνο που δεν έχουμε μιλήσει και θα το πράξουμε σε αυτό το τεύχος είναι ο υπόλοιπος εξοπλισμός που χρειαζόμαστε για αυτό το ψάρεμα. Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν δύο περιστατικά που συνέβησαν κατά τον μήνα Αύγουστο όπου δύο συνάδελφοι ψαράδες δαγκώθηκαν και οι δύο στην προσπάθεια τους να ψαρέψουν σε φράχτες από φίνα.  Ιδιαίτερα αυτή την εποχή (Αύγουστος-Οκτώβριος) τα πράγματα είναι πολύ ‘ύπουλα’. Ο ήλιος είναι ακόμη αρκετά ζεστός και τα ερπετά βρίσκονται ακόμη κοντά στο νερό. Για να δούμε λοιπόν τι μπορεί να χρειαστούμε για ένα άνετο και πολύωρο ψάρεμα με την μέθοδο του spinning.

 

Άρβυλα

Τα αδιάβροχα , άνετα άρβυλα με αντιολισθητικό πέλμα θα μας βοηθήσουν στο να περπατήσουμε με ασφάλεια στην όχθη του φράγματος. Κατά προτίμηση το άρβυλο δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλό για να μην μας δυσκολεύει στο περπάτημα. Η αδιάβροχη του ιδιότητα θα μας βοηθήσει στο να μείνουμε στεγνοί ακόμη και εάν πατήσουμε μέσα στο νερό.

 

Γιέτες-Gaiters

 

Οι γιέτες φοριούνται πάνω από τα άρβυλα και μας παρέχουν μια τριπλή προστασία. Προστασία από την υγρασία, προστασία από τα χόρτα και τα αγκάθια και προστασία από τα ερπετά. Ένα καλό ζευγάρι από γιέτες είανι και αδιάβροχες και δεν τρυπούν εύκολα. Τώρα στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη ο καθένας μπορεί αν επιλέξει το είδος της επιλογής του.

 

Καπέλο

Απαραίτητο σε κάθε μας εξόρμηση. Οι πολύωρη έκθεση μας στον ήλιο απαιτεί όπως προστατεύουμε το κεφάλι μας από τον ήλιο. Ένα καλό καπέλο ανοιχτού χρώματος το οποίο αν είναι δυνατό να καλύπτει και το σβέρκο μας θα κάνει πολύ καλή δουλειά.

 

Walking Stick

Πολλές φορές για να διασχίσουμε μια απόσταση στην όχθη ενός φράγματος θα χρειαστούμε να περάσουμε μέσα από χόρτα. Ακόμη και εάν παίρνουμε την απαραίτητη προστασία από τα άρβυλα και τις γιέτες είναι προτιμότερο να κρατάμε και ένα walking stick. Τώρα θα μου πείτε και γιατί  όχι ένα κανονικό κομμάτι ξύλο. Όπως είπαμε θέλουμε να είμαστε  όσο ποιο άνετοι γίνετε. Έτσι με ένα ελαφρύ , πτυσσόμενο walking stick θα μπορέσουμε όποτε χρειαστεί να ανοίξουμε δρόμο, να στηριχθούμε, να απομακρύνουμε κάποιο ανεπιθύμητο ερπετό και  διάφορες άλλες εργασίες.

 

Μεταφορά εξοπλισμού

Για να μεταφέρουμε μαζί μας δολώματα, επιπλέον εξοπλισμό , νερό, φαγητό και διάφορα άλλα απαραίτητα αντικείμενα θα χρειαστούμε είτε ένα ψαρευτικό γιλέκο είτε ένα σακίδιο πλάτης ή μέσης. Μπορούμε να έχουμε μαζί μας μισίνες, αγκίστρια, τεχνητά, spare spools, ξηρή τροφή, νερό και πολλά άλλα αντικείμενα χωρίς να μας ενοχλούν στο ψάρεμα μας.

 

Φαρμακείο

Απαραίτητα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα φαρμακείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό (γάζες-αντισηπτικό - τριγωνικό επίδεσμο- τσιρότα) ενώ επιπλέον πρέπει να έχουμε αντηλιακό, αμμωνία, αντικουνουπική κρέμα. Ένα μικρό φαρμακείο δεν μας εμποδίζει καθόλου και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα.

 

Για εκείνους τώρα που προγραμματίζουν μια μακρινή διαδρομή από το αυτοκίνητο καλύτερα να παίρνουν μαζί τους και ένα πτυσσόμενο δεύτερο καλάμι μην τύχει και πάνε στην απέναντι πλευρά του φράχτη και σπάσει το καλάμι τους.  

Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε πάντοτε ψάρεμα με ένα φίλο και ποτέ μόνοι. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο παρέχει ασφάλεια και στους δύο και ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες με την αλληλοσυνεργασία μπορούν να ανταπεξέλθουν.