KNOTLESS KNOT: Ο ΚΟΜΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΠΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ

Toυ Δημήτρη Σφαλτού

Υπάρχουν στιγμές στο ψάρεμα που ένας κόμπος μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα, ειδικά την στιγμή του κρίσιμου καρφώματος και του δύσκολου αγγιστρώματος. Πάρα πολλοί ψαράδες και κυρίως στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τα κυκλικά αγγίστρια για να έχουν το πλεονέκτημα στα ψάρια που είναι δύσκολα στο κάρφωμα και παίρνουν μόνα τους το δόλωμα. Ο knotless knot- ο κόμπος χωρίς κόμπο στα ελληνικά-δημιουργεί ένα ειδικό δέσιμο , που σε συνδυασμό με αγγίστρι με κρίκο δημιουργεί ένα κυκλικό τρόπο καρφώματος, χωρίς την χρησιμοποίηση κυκλικού αγκιστριού.


ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ, Ο ΟΔΗΓΟΣ

Και βέβαια η εφεύρεση του κόμπου χωρίς κόμπο ανήκει και αυτή στο πεδίο των γλυκών νερών. Χρησιμοποιείται στο παράμαλο με νήμα κυρίως και έπειτα με πετονιά, για να δένεται η θηλιά που θα περάσει το δόλωμα, όπως τα boilies, το καλαμπόκι, διάφορα pellets κ.α. Ο κόμπος χωρίς κόμπο χρησιμοποιείται μόνο με αγγίστρια με κρίκο στην άκρη τους. Η διαδικασία για την δημιουργία του είναι πάρα πολύ απλή και πραγματοποιείται με διαδοχικό πέρασμα του νήματος μέσα από τον κρίκο του αγγιστριού. To τελευταίο περνάει με την ίδια φορά δύο φορές μέσα από τον κρίκο, κάνοντας ένα πολύ ισχυρό και απλό συνάμα δέσιμο.


Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

 Καταρχήν για να κατασκευάσουμε τον κόμπο χωρίς κόμπο για παράμαλο φιλοσοφίας hair-rig ,θα πρέπει πρώτα να σχηματίσουμε την θηλιά που θα προσαρμοστεί το δόλωμα. Αφού λάβουμε υπόψην το μέγεθος του δολώματος και τον ολικό του όγκο, θα αφήσουμε ένα με δύο εκατοστά περιθώριο της θηλιάς πάνω από το αγγίστρι. Το κομμάτι του παράμαλου ακουμπά πάνω στο κύριο στέλεχος του αγγιστριού και η άκρη του θα περαστεί από τον κρίκο,  με φορά προς το εσωτερικό μέρος του. Γυρίζουμε το παράμαλο από την πλευρά του κρίκου που δεν είναι η εγκοπή του μετάλλου και κάνουμε έξι με εφτά βόλτες με φορά προς τα πάνω.

 Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε σωληνάκι σιλικόνης για να σταθεροποιήσουμε το νήμα στο σωστό του ύψος, που είναι το απέναντι σημείο που κοιτάει η ακίδα του αγκιστριού, θα κάνουμε τόσες βόλτες με το νήμα για να φτάσουμε το συγκεκριμένο σημείο. Σταθεροποιούμε τις βόλτες να μην υπάρχει κενό μεταξύ τους και γυρίζουμε το νήμα προς την αντίθετη πλευρά με φορά προς τον κρίκο. Το σημείο αναφοράς για την σωστή λειτουργία του κόμπου χωρίς κόμπο είναι να περάσουμε και να σφίξουμε το νήμα από τον κρίκο προς το εσωτερικό του αγγιστριού. Μία ή δύο επιπλέον βόλτες σταθεροποίησης είναι καλό να υπάρχουν για περαιτέρω προστασία του κόμπου από πιθανό γλίστρημα του νήματος όταν βραχεί, ή της πετονιάς. Επιπλέον μία σταγόνα κόλλα στιγμής για να αδιαβροχοποιηθεί ο κόμπος, να σταθεροποιηθεί και να γίνει ΄΄αθάνατος΄΄, είναι πολύ χρήσιμη.


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ

 Το νήμα που φεύγει προς το εσωτερικό του κρίκου προκαλεί μια κίνηση του αγγιστριού που έχει πάντα κατεύθυνση προς τα μέσα, δηλαδή να γυρίζει με μια συγκεκριμένη κίνηση προς την ακίδα της μύτης. Αυτό ακριβώς που κάνουν τα κυκλικά αγγίστρια, δηλαδή να γυρίζουν προς το εσωτερικό τους και να πετυχαίνουν κάρφωμα σε καίριο σημείο στα χείλη του ψαριού, κάνει σε μεγάλο βαθμό και ο knotless knot, χωρίς βέβαια να μην μπορεί να αρπάξει ένα ψάρι που έχει καταπιεί το αγγίστρι βαθιά στο στόμα του. Είναι σύνηθες σε τεχνικές που δένουμε πολύ μικρά αγγίστρια , σαν το match fishing με φελλό, να χρησιμοποιείται ο κόμπος χωρίς κόμπο για να αρπάζουμε αρπακτικά ψάρια από το εσωτερικό του στόματος , όταν ψαρεύουμε με ζωντανό δόλωμα.


ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ...

 Για να λειτουργεί σωστά ο κόμπος οι βόλτες του νήματος πρέπει να βρίσκονται σχεδόν απέναντι από την μύτη του αγκιστριού, και το νήμα ή η πετονιά να εξέρχεται από την εσωτερική τρύπα του αγκιστριού, και πάντα με φορά προς την μύτη του αγκιστριού.  Επιπλέον όταν χειριζόμαστε πετονιά αντί για νήμα καλό θα είναι να σταθεροποιήσουμε τον κόμπο με μια σταγόνα κόλλας στιγμής για περισσότερη σιγουριά. Η πετονιά έχει μεγαλύτερη πλαστικότητα, μπορεί σε σχέση με το νήμα να γλιστρήσει μέσα από τον κρίκο και να χαλαρώσει ο κόμπος. Θα προσέξετε ότι σχεδόν πάντα ο κορμός του αγγιστριού σχηματίζει μία γωνία της τάξης των 15 με 20 μοιρών. Αυτή η γωνία είναι βασική για να λειτουργεί σωστά ο κόμπος και να δημιουργεί την κυκλική κίνηση αγκιστρώματος.


ΤΟ ΤΕΣΤ

 Μπορούμε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα  και τα πλεονεκτήματα του knotless knot κάνοντας το τεστ με την παλάμη.  Ανοίγουμε τον αντίχειρα σε σχέση με τον δείκτη ενώνοντας τα δάχτυλα ,και ανάμεσα τους περνάμε το παράμαλο με το δεμένο αγγίστρι. Σιγά σιγά σέρνουμε το παράμαλο μέχρι να συναντήσει το αγγίστρι το δέρμα στο άνοιγμα του δείκτη και του αντίχειρα. Τότε θα παρατηρήσετε ότι το αγγίστρι γυρίζει πάντα προς το δέρμα για να καρφωθεί στο εσωτερικό του. Κάνοντας αυτή την κίνηση 100 φορές θα δείτε το ίδιο πάντα αποτέλεσμα, και αυτό οφείλεται στη κατασκευή του κόμπου και στο γεγονός ότι καρφώνει με κυκλικό τρόπο. Ο τρόπος αυτός και το γύρισμα του αγγιστριού προς τα μέσα ενισχύεται από το βάρος του δολώματος , και ειδικά στην περίπτωση του hair-rig, μιλάμε για καθολικό κάρφωμα με ποσοστό 90% στην περιοχή των χειλιών του ψαριού.


ΔΕΣΙΜΑΤΑ ΜΕ ΠΕΤΟΝΙΑ

 Σε κάθε περίπτωση που έχουμε ένα αγγίστρι με κρίκο και θέλουμε να κάνουμε δέσιμο με πετονιά, μπορούμε να δέσουμε οποιονδήποτε κόμπο και στην συνέχεια να περάσουμε την ελεύθερη πετονιά μέσα από τον κρίκο και να κοιτάει στο εσωτερικό του. Προσοχή να μην ακουμπά η πετονιά στο σημείο που το άκρο σύγκλισης του κρίκου κλείνει προς το αγγίστρι, γιατί μπορεί να κοπεί από υπερβολική πίεση. Μπορούμε να προστατέψουμε επιπλέον την περιοχή του κόμπου, καλύπτοντάς την  με θερμοσυστελόμενο σωληνάκι σιλικόνης. Το όλο στήσιμο παραπέμπει περισσότερο στον ευθυγραμμιστή του δολώματος-line aligner rig, ένα ειδικό παράμαλο που θα μελετήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.


Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΗΝ MATCH ΤΕΧΝΙΚΗ

 Ο κόμπος knotless knot χρησιμοποιείται πολύ από match ψαράδες , και ειδικά στο ψάρεμα με προνύμφες και άλλα μαλακά δολώματα. Το γύρισμα που κάνει το αγγίστρι μπορεί να γλιτώσει αρκετά χαμένα καρφώματα και να μας δώσει πονηρά και επιφυλακτικά ψάρια. Έτσι το ψάρεμα του σαργού, του λαβρακιού , του μελανουριού, της τσιπούρας, του κέφαλου ,  αποκτά νέο νόημα, αφού πρόκειται για ψάρια αρκετά διστακτικά και σε πολλές περιπτώσεις αρέσκονται να πιπιλάνε το δόλωμα και να το κρατάνε εξωτερικά στα χείλη τους. Ένα δυναμικό κάρφωμα μαζί με ένα καλό αγγίστρωμα είναι ίσως το σημείο κλειδί σε δύσκολους τόπους, όπου χρειάζεται να εκτιμήσεις τον σωστό χρόνο δράσης.


ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ!

 Το σύστημα δουλεύει άψογα σε ψάρια που κατα συνήθεια βάζουν το δόλωμα στο στόμα και απομακρύνονται με μεγάλη ταχύτητα , που μεταφράζεται σε άμεσα και γρήγορα φρένα. Το αγγίστρι γυρίζει κυκλικά μέσα στο στόμα του ψαριού και καρφώνεται από την ορμή του φευγιού στα πλαινά τοιχώματα του στόματος ή στα εξωτερικά χείλια. Μπορεί να φαντάζει και τι έγινε, αλλά εαν πάρουμε τα άμεσα πλεονεκτήματα στο ψάρεμά μας, θα δούμε ότι αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα. Καταρχήν γλιτώνουμε πολλά μικρόψαρα από την καταδίκη τους, που μεταφράζεται σε βαθιά κατάποση του αγγιστριού με επακόλουθο θάνατο, αφου το αγγίστρι δεν μπορεί να αποβληθεί ακόμα και με απαγγιστρωτή. Όταν θα γυρίσει το αγγίστρι στο στόμα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε κάρφωμα στα χείλια ή στα πλαινά τοιχώματα του εσωτερικοπύ στόματος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ψάρια που κόβουν όπως η τσιπούρα, να την πάρουμε στα χείλια, γιατί έαν καταπιεί το δόλωμα και φέρει την πετονιά στις σιαγόνες της, το παιχνίδι έχει χαθεί!


ΚΑΡΦΩΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΕΥΓΙΟ!

 Το ίδιο συμβαίνει και σε ψάρια που παραδοσιακά απομακρύνονται ταχύτατα μόλις πάρουν το δόλωμα , και δεν είναι άλλα από το μελανούρι και το λαβράκι. Ο κόμπος χωρίς κόμπο συμβάλει τα μέγιστα στο να έχουμε ένα σίγουρο αγγίστρωμα σε πολύ καλό σημείο. Χωρίς να κάνουμε πολλά πολλά, έχουμε το ψάρι ήδη καρφωμένο και απλά συνεχίζουμε την μάχη και τους δικούς μας όρους και κανόνες. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να φρενάρουμε την μπομπίνα του μηχανισμού με το δάχτυλο και να σηκώσουμε απαλά το καλάμι μας για να σιγουρέψουμε το ήδη πιασμένο ψάρι. Μεγάλη προσοχή, και εκεί είναι που γίνεται το μοιραίο λάθος, να σηκώσουμε απαλά το καλάμι, γιατί εαν κάνουμε κανονικό και δυναμικό κάρφωμα σε ένα μεγάλο λαβράκι ή μελανούρι που παίρνει ήδη φρένα, το μόνο που θα μας μείνει στα χέρια είναι η κομμένη μάνα...


FEEDER EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 Ο κόμπος χωρίς κόμπο-knotless knot είναι όπως είπαμε πολύ χρήσιμος σε τεχνικές που περιμένουμε σε κάποια στιγμή το ψάρι να πιαστεί και μόνο του. Στο ψάρεμα  feeder, πολλές φορές από το βάρος του μαλαγρωτή το ψάρι παίρνει το δόλωμα και καρφώνεται ακαριαία. Κάποια καχύποπτα είδη πιπιλάνε για πολύ ώρα το δόλωμα και με τρόπο εντελώς αθόρυβο το καταπίνουν χωρίς να δίνουν σημάδι. Ο κόμπος χωρίς κόμπο έχει δείξει ότι καρφώνει το ψάρι στο πρώτο του φευγιό ,δίνοντας άμεσα την θετική ένδειξη τσιμπήματος στο καλάμι μας.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Δοκιμάστε τον κόμπο χωρίς κόμπο σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος που εφαρμόζετε και θα δείτε μεγάλη διαφορά στα θετικά καρφώματα και αγγιστρώματα ταυτόχρονα. Είναι πολύ απλός στην κατασκευή τού, ενώ έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων κόμπων , που δεν δημιουργούν την χαρακτηριστική κυκλική κίνηση του γυρίσματος του αγγιστριού.

Να είστε όλοι καλά...