Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα μας άρθρα η κάθε λεπτομέρεια στην τεχνική του vertical jigging έχει μεγάλη σημασία ως προς την επιτυχία μας στο συγκεκριμένο ψάρεμα. Όταν μιλάμε φυσικά για επιτυχία δεν εννοούμε και την κατά ανάγκη σύλληψη ψαριών σε κάθε εξόρμηση, αλλά τον σωστό τρόπο ψαρέματος έτσι ώστε να απολαμβάνουμε το ψάρεμα μας και αν μην γίνετε αυτή η ωραία ενασχόληση μία αγγαρεία.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούμε στο vertical jigging οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί στην τεχνική αυτή.. Σημαντικοί παράγοντες για να επιλέξουμε ένα μηχανισμό  είναι το βάρος του, το μέγεθος του , το πόσο ανθεκτικός έιναι (υλικά κατασκευής), η περιτύλιξη του νήματος, τα φρένα, η στεγανοτητα των ρουλεμάν ακόμα και το χερούλι. Φυσικά ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι να βρίσκεις εύκολα ανταλλακτικά και το service.

Είδος Μηχανισμών: Οι μηχανισμοί αυτοί όπως και όλοι οι μηχανισμοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι μηχανισμοί spinning (σταθερού, κάθετου τυμπάνου) και οι conventional (περιστρεφόμενου, οριζοντίου τυμπάνου). Για το ποιος είναι πιο καλός δεν θα βρεις πουθενά την απάντηση γιατί ο καθένας θα δοκιμάσει και θα πάρει αυτόν που του κάθετε στο χέρι καλύτερα. Ενημερωτικά, οι καλοί conventional μηχανισμοί στοιχίζουν συνήθως λιγότερα από τους καλούς spinning μηχανισμούς. Προσοχή όμως γιατί αν έχετε ήδη αγοράσει το καλάμι θα πρέπει να ακολουθήσετε τον μηχανισμό για τον οποίο έχει κατασκευαστεί το καλάμι σας. Ένα καλάμι το οποίο δέχεται μηχανισμό σταθερού τυμπάνου συνήθως έχει μεγάλο τον τελευταίο οδηγό προς τον μηχανισμό.

Βάρος: το μηχανάκι του jigging πρέπει να είναι ελαφρύ. Σκεφτείτε να κάνετε jigging 4-5 ώρες την ημέρα και να έχετε στα χέρια σας  ένα βαρύ μηχανισμό σε συνδυασμό με το βάρος του καλαμιού και το βάρος του jig στο νερό. Από λάθος συνδυασμούς μηχανής καλαμιού ακούς από κάποιους ότι το jigging είναι κουραστικό, ότι έβγαλαν τα χέρια τους ότι πονούν την μέση τους και διάφορα  άλλα. Σε συνδυασμό με το βάρος πάει και το μέγεθος του μηχανισμού. Ένας μηχανισμός που είναι πιο μικρός, βοηθά στον καλύτερο συντονισμό των χεριών στην κίνηση του καλαμιού και την περιτύλιξη της μηχανής, με αποτέλεσμα να μπορείς να συνδυάσεις πιο εύκολα διάφορες τεχνικές και να αποτρέψεις την μεγάλη κίνηση του χεριού που τυλίγει την μηχανή.

Ανθεκτικότητα: Ο μηχανισμός πρέπει να είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικά, ελαφριά υλικά. Οι μηχανισμοί του jigging είναι πολυδουλεμένοι μηχανισμοί.  Όπως γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο για τα καλάμια αν πηγαίνεις μία φορά την εβδομάδα για ψάρεμα και κατεβάζεις τον πλάνο 40 φορές σε ένα μέσο όρο βάθους 60 μέτρων είναι 2400 μέτρα κατέβασμα και 2400 μέτρα ανέβασμα με το βάρος του jig να προστίθεται στο ανέβασμα συν αν πιάσεις και ψάρι. Αν το μηχανάκι σου περιτυλίγει 1 μέτρο κάθε φορά που γυρίζεις το χερούλι τότε έχουμε 2400 γύρους του χερουλιού κάθε ψάρεμα. Καταλαβαίνουμε ότι η καταπόνηση ενός μηχανισμού jigging είναι τεράστια άρα ψάχνουμε ένα μηχανισμό ανθεκτικό, ελαφρύ, με καλά ρουλεμάν. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι και η καταπόνηση του εαυτού μας είναι μεγάλη αν δουλεύουμε με λάθος, άβολα, βαριά εργαλεία.

Περιτύλιξη: Η περιτύλιξη της μηχανής μας μπορεί να έχει άμεση σχέση με τις φορές που γυρίζει η μπομπίνα σε κάθε γύρο του χερουλιού (gear ratio), αλλά δεν είναι αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε. Πολλές φορές σε καταστήματα όταν ρωτώ πόσα εκατοστόμετρα κάθε γύρω του χερουλιού παίρνω σαν απάντηση έξι προς 1 (6:1, 4:1 και όλες τις άλλες ταχύτητες συσχετισμού που υπάρχουν). Αυτό το gear ratio έχει όμως και σχέση με το μέγεθος της μπομπίνας. Αν η μπομπίνα είναι μεγάλη τότε θα τυλίγει περισσότερα εκατοστόμετρα σε κάθε γύρο του χερουλιού από μια μηχανή με ποιο μικρή μπομπίνα αλλά με το ίδιο gear ratio. Το θέμα της περιτύλιξης γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν το συνδυάσουμε με το καλάμι. Υπάρχουν καλάμια jigging που είναι κατασκευασμένα για πιο μικρή και άλλα για πιο μεγάλη περιτύλιξη. Ο αρχάριος θα δυσκολευτεί να αποκτήσει γρήγορα τεχνικές με μια μηχανή σε “λάθος καλάμι” ή με ένα καλάμι με “λάθος μηχανή”.

Ένα θέμα με την περιτύλιξη και τους conventional μηχανισμούς είναι το στρώσιμο του νήματος. Στους spinning μηχανισμούς δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα λόγω του ανεβοκατεβάσματος της μπομπίνας. Ο conventional μηχανισμός παράγετε σε δύο είδη, με κατανεμητή και χωρίς κατανεμητή. Στο jigging εγώ προσωπικά προτιμάω μηχανισμούς χωρίς κατανεμητή γιατί με τόση χρήση είναι λογικό ότι ο κατανεμητής κάπου θα έχει κάποιο κόλλημα και τότε πάνε και οι τεχνικές και το ψάρι αν πιαστεί κάποιο και κολλήση ο κατανεμητής.. Οι μηχανισμοί χωρίς κατανεμητή όταν έχουν πλατιά μπομπίνα πρέπει να στρώνεις το νήμα με το δάκτυλο. Τώρα να ψαρεύει κάποιος jigging να ανεβοκατεβάζει το καλάμι να τυλίγει συγχρονισμένα με την μηχανή και να φτιάχνει και το νήμα με το δάκτυλο είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Συμπέρασμα είναι ότι γυρεύουμε μηχανή conventional με στενή έως πολύ στενή μπομπίνα. Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη όπου κάποιος προτιμάει ένα καλό μηχανισμό με κατανεμητή και ποιο πλατιά πομοπίνα. Όπως έχουμε πει αυτά είναι γούστα.

Φρένα: Το πολυσυζητημένο θέμα των φρένων για οποιαδήποτε μηχανή όχι μόνο για το jigging. Συχνά θα ακούτε κάποιο να μιλάει και να λέει “εγώ έπιασα μια μηχανή με 25 κιλά στόπερ. Εννά βκάλλει γάρο τούτη μηχανή. Ενθα καταλάβει τίποτε“. Το θέμα των κιλών στα φρένα είναι ξεπερασμένο. Με 5 κιλά φρένα μπορείς να βγάλεις μαχητικό ψάρι των 50 κιλών!!  και άνω. Το σημαντικό είναι πως μια μηχανή αφήνει τα φρένα. Αν τα αφήνει ομαλά με αποτέλεσμα όταν πιάνει μέτρα ένα ψάρι η μηχανή σου να αφήνει σταθερά τα ίδια κιλά φρένα (φυσικά όσο φεύγει το νήμα τα κιλά φρένων αυξάνονται σιγά σιγά) τότε ναι αυτός είναι σωστός μηχανισμός. Αν όμως τα φρένα κάπου χαλαρώνουν ή κάπου μαγκώνουν πάει το ψάρι πάει και το jig και αρκετά μέτρα νήματος (στην χειρότερη περίπτωση που τα φρένα μαγκώσουν με λίγο λάθος κλίση του καλαμιού πάει και το καλάμι). Η προρύθμιση των φρενών στο jigging εξαρτάτε από εσάς με προτεινόμενα κιλά τέσσερα έως έξι. Αν νιώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερο φρένο βάλτε απαλά το δάκτυλο στην μπομπίνα και τα φρένα θα αυξηθούν.

Χειρολαβή, Χερούλι: Θα προσέξετε ότι το σε μηχανάκι που είναι κατασκευασμένα για jigging το χερούλι έχει διαφορετικό σχεδιασμό και η χειρολαβή είναι συνήθως στρογγυλή(round knob). Όσο και αν φαίνεται παράξενο το χερούλι και η χειρολαβή παίζουν σημαντικό ρόλο στο ψάρεμα αυτό γιατί ένα από τα δύο να είναι λίγο άβολα υπάρχει το ενδεχόμενο να πληγώσετε παλάμη και δάκτυλα. Αν υπάρχει η ευχέρεια από το κατάστημα πηγαίνετε για μια δοκιμή πριν τα αγοράσετε ή ζητήστε από κάποιον που έχει την ίδια μηχανή. Επίσης αρκετοί ψαράδες βολεύονται με τον μηχανισμό στην δεξιά μεριά της μηχανής και άλλοι στην αριστερή. Βεβαιωθείτε ότι εάν ο μηχανισμός είναι σταθερού τυμπάνου ότι το χερούλι γυρίζει, εάν είναι οριζοντίου τυμπάνου πάρτε τον μηχανισμό με το χερούλι στην πλευρά που σας βολεύει.

Για ανταλλακτικά και για service δεν νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί κάτι γιατί όλοι κατανοούμε ότι αν αγοράσουμε οτιδήποτε που έχει ανταλλακτικά και σωστό service θα το έχουμε για πολλή καιρό.

Η σωστή αγορά ενός μηχανισμού σε συνδυασμό με ένα καλό καλάμι μας ευκολύνει στο να μάθουμε πιο εύκολα και γρήγορα την τεχνική αυτή, να είμαστε ξεκούραστοι μετά από το ψάρεμα μας, και να μειώσουμε την πιθανότητα να χάσουμε ένα ψάρι που τσίμπησε ή ακόμα να μεγαλώσει η πιθανότητα να πιάσουμε ένα ψάρι που δεν θα τσιμπούσε. Εν κατακλείδι θέλω να πω κάτι και για την τιμή. Αρκετοί ψαράδες βλέπουν ένα καλό μηχανισμό για jigging και στοιχίζει από €250-350 και τον θεωρούν αρκετά ακριβό ενώ εάν δούνε ένα μηχανισμό συρτής-χρυσό να στοιχίζει €300-400 τον θεωρούν πολύ καλό και λογική  η τιμή του. Απλά σκεφτείτε ότι με τον μηχανισμό jigging θα έχετε την ευκαιρία να παλέψετε με ψάρια πέραν των 10 κιλών , όσο ποιο καλός είναι ο μηχανισμός σας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες σας να απολαμβάνεται το ψάρεμα σας και να είστε εσείς οι νικητές στις μάχες με τα  ψάρια.  Ένας καλός μηχανισμός jigging πολλές φορές είναι πολύ πιο δυνατός από ένα μέτριο αλλά εντυπωσιακό μηχανισμό συρτής.