Σε αύτο το άρθρο θα αναλίσουμε 2 είδη κόμπων 

SWIVEL KNOT

Αυτός ο κόμπος είναι διαδεδομένος κυρίως για τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να δέσεις ένα στρυφτόγυρο ή ένα αγκίστρι με μάτι. Είναι ένας κόμπος αρκετά εύκολος και πολύ χρήσιμος ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία τώρα ξεκινάνε το ψάρεμα και δεν έχουν αρκετή εμπειρία με το δέσιμο κόμπων. Είναι ένας από τους αρχαιότερους κόμπους στον χώρο του ψαρέματος αφού η εφαρμογή του σε διάφορες καθημερινές εργασίες των ανθρώπων ήταν πολύ συχνή.

Τρόπος κατασκευής του

Περνάτε την άκρη της μισίνας σας από το μάτι είτε του αγκιστριού ή του στριφταριού σας και στην συνέχεια γύρω από τον λαιμό του στριφταριού ή του αγκιστριού. Οδηγούμε την άκρια ανάμεσα από την μισίνα και τον λαιμό του στριφταριού και την περνάμε γύρω από τον άξονα της πάνω από το μάτι. Στην συνέχεια περνάμε την άκρια περνάμε την άκρια μέσα από την θηλιά που έχει σχηματιστεί πάνω από το μάτι και μέσα από την θηλιά που έχει σχηματιστεί κάτω από το μάτι .


PLAITED OR BRAIDED SPLICE

Μπλεξούδα

Όταν θέλουμε να ενώσουμε δύο σχοινιά ή νήματα αναμεταξύ τους για να έχουμε ένα πολύ ισχυρό και δυνατό κόμπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μπλεξούδα.

Ο τρόπος που θα δείξουμε πιο κάτω μας εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα.

Τρόπος κατασκευής

Φέρτε μαζί τις δύο άκριες και βάλτε τες όπως στο σχεδιάγραμμα νο1. Από το σημείο όπου θα ξεκινήσουν να ενώνονται πρέπει οι δύο άκριες να έχουν το ίδιο μήκος. Στην συνέχεια περάστε την μια άκρια γύρω από την άλλη και ταυτόχρονα γύρω από τον εαυτό της όπως βλέπουμε στο σχήμα νο2. Στην συνέχεια μπλέκουμε τις δύο άκριες όπως βλέπουμε στο σχήμα 3 και 4

Αφού μπλέξουμε για μία απόσταση κοντά στα δέκα εκατοστά στην συνέχεια διπλώνουμε την πρώτη άκρια και την περνάμε ανάμεσα στον άξονα της και την άλλη άκρια για να ασφαλίσει η θηλιά όπως βλέπουμε στο σχήμα 5.

Μετά συνεχίζουμε να μπλέκουμε την θηλιά με την μονή άκρια όπως στο σχήμα 6 και 7

Όταν κοντέψει να τελειώσουν οι δύο άκριες τότε περνάμε την μονή άκρια μέσα από την θηλιά όπως στο σχήμα 8 και στην συνέχεια τραβάμε τις άκριες για να σφίξει η ένωση μας.