Η κάθε μορφή ψαρέματος ανταποκρίνεται και στις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ψαρά. Κάποιος προτιμάει να πετύχει ένα μεγάλο θήραμα όπως είναι ένα μινέρι ή μια συναγρίδα. Ξέρει ότι θα κουραστεί, θα πρέπει να θυσιάσει ώρες για να βρει το κατάλληλο δόλωμα και να ψαρέψει στο σωστό τόπο, τη σωστή ώρα και με τα σωστά εργαλεία για να το πετύχει. Αυτό όμως τις περισσότερες φορές παρά τις πολλές ώρες ίσως δεν μας δώσει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκείνοι όμως που ακολουθούν αυτή την τεχνική γνωρίζουν τις χαρές και τις συγκινήσεις που τους προσφέρει και δεν την αλλάζουν με κάτι άλλο. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να ασχολούνται με την τεχνική της καθετής που είναι πιο σίγουρη τεχνική. Εκεί χωρίς ιδιαίτερη τέχνη θα πιάσεις κάποιο χάνο και εάν ψαχτείς και λίγο θα βρεις κανένα λυθρίνι, κανένα σορκό ή διάφορα άλλα ψάρια. Υπάρχει όμως και μια ενδιάμεση τεχνική, η οποία μπορεί να μας δώσει μια ποικιλία θηραμάτων, να μας χαρίσει πολλές συγκινήσεις και να μας ψυχαγωγήσει αρκετά. Μάλιστα κάποιες φορές μπορεί να πάρουμε και μεγάλα ψάρια που δεν το περιμένουμε. Μιλάμε για την τεχνική της ελαφριάς συρτής. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε ψαρά. 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς ψαρεύει ο φίλος Μιχάλης Αντωνίου.

Ο Μιχάλης έχει ένα μικρό σκαφάκι κοντά στα τρία μέτρα, με μία μηχανή οκτώ άλογα. Κάθε Σάββατο βάζει το σκάφος του είτε στην περιοχή της Λεμεσού, είτε στην περιοχή Ζυγίου, από τις τέσσερις το πρωί και ασχολείται με την ελαφριά συρτή μέχρι να ξημερώσει καλά για να μπορέσει να πάει για καθετή.

Με την ελαφριά συρτή έχει καταφέρει να πιάσει αρκετά ψάρια διαφόρων ειδών, αλλά και διαφόρων μεγεθών. Ψάρια από 200-300 γραμμάρια μέχρι και 3-4 κιλά.

 

Το στήσιμο

Ο Μιχάλης ψαρεύει με τρία δολώματα στο νερό, τα οποία στήνει σε τρία διαφορετικά καλάμια ελαφριάς συρτής ή καλάμια του spinning, μήκους περίπου 1,80 και με μηχανισμό 3000-4000. Στα πενήντα μέτρα τοποθετεί ένα ψαράκι περίπου 10 εκατοστών με γλώσσα και βύθιση κοντά στο ένα με ενάμιση μέτρο. Αυτό το βάζει στο δεξί άκρο της βάρκας. Στο αριστερό άκρο τοποθετεί άλλο ψαράκι, αυτή τη φορά σιλικονάτο και το αφήνει περίπου τριάντα μέτρα πίσω από το σκάφος με ένα μικρό βαράκι για να είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το τρίτο ψαράκι είναι ένα μικρό 4-5 πόντους συνήθως αθερίνα, η οποία τοποθετείται στο κέντρο και περίπου είκοσι μέτρα πίσω από το σκάφος. Όλα τα καλάμια είναι αρματωμένα με μάνα, στριφτάρι και παράμαλλο κοντά στο ένα με ενάμιση μέτρο από αόρατη μισίνα 0,28  mm.

 

Ταχύτητα

Mε τον κινητήρα των 8 αλόγων κινείται μεταξύ δύο και τρείς κόμβους. Στους δύο κόμβους τα ψαράκια πηγαίνουν πιο βαθιά ενώ στους τρείς κόμβους είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Πολλές φορές η εναλλαγή της ταχύτητας βοηθάει στο τσίμπημα.

 

Ώρες

Η καλύτερη ώρα για τον Μιχάλη είναι μόλις σπάζει το σκοτάδι και βγαίνει το πρώτο φως. Εκείνη την ώρα έχει πάρει τα περισσότερα τσιμπήματα. Φυσικά έχει πάρει και τσιμπήματα πολύ πιο νωρίς κυρίως από σφύρνες, ενώ μόλις ξημερώσει και ανέβει το φως του έχουν τσιμπήσει άλλα ψάρια όπως μελάνες και παλαμίδες. Μέχρι τις επτά το πρωί μπορεί να σου τσιμπήσουν διάφορα ψάρια, ενώ από τις επτά και μετά αν δεν υπάρχουν πελαγίσια (σκουμπί-παλαμίδες, βελονίδες κ.τ.λ) το πιο πιθανό είναι να πιάνει κουνέλια.

 

Καιρικές συνθήκες

Ένα σημαντικό στοιχείο που διαπίστωσε είναι ότι τα ψάρια τσιμπάνε περισσότερο, κυρίως όταν η θάλασσα έχει ένα ελαφρύ τρέμουλο από τον αέρα και δεν είναι τελείως ήσυχη. Μέρες που υπήρχε νηνεμία και η θάλασσα ήταν εντελώς ήσυχη, σχεδόν δεν τσιμπούσε κανένα ψάρι.

 

Τοποθεσίες και βάθη

Ο Μιχάλης ψαρεύει κοντά σε βραχότοπους, κοντά σε Λιμάνια και κυματοθραύστες συνήθως σε βάθη που δεν ξεπερνούν τα είκοσι μέτρα. 

 

Η συμβουλή του Μιχάλη

Για όσους θα ξεκινήσουν αυτή την τεχνική, συστήνει να έχουν υπομονή αλλά και ελπίδα ότι θα πιάσουν ψάρι ανά πάσα στιγμή. Ο ίδιος πολλές φορές μετά από τρείς-τέσσερις ώρες ψαρέματος μπορεί να μαζεύει τα καλάμια και να ελπίζει ότι ενώ το μαζεύει κάτι θα τσιμπήσει.   

 Μικρά μυστικά

Ένα μικρό μυστικό είναι ότι το ψάρεμα δεν έχει όρια ούτε πλαίσια. Πρέπει να δοκιμάζουμε να πειραματιζόμαστε και να έχουμε το μυαλό μας και τα μάτια μας ανοιχτά. Έτσι θα μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην επιτυχία και τι είναι αυτό που δε μας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλά ψαρέματα.