Το καλαμάρι είναι ίσως ένα από τα ανώτερα δολώματα για το ψάρεμα του casting και surfcasting κυρίως κατά την περίοδο του Χειμώνα και αρχές της άνοιξης. Φυσικά ο λόγος που είναι πιο αποδοτικό κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα τα καλαμάρια βγαίνουν κοντά στις ακτές. Έτσι όταν προσφέρουμε στα ψάρια μέρος από την εποχιακή τους τροφή έτοιμη, φρέσκια με ένα καλά καμουφλαρισμένο αγκίστρι δύσκολα θα το απορρίψουν.


Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το καλαμάρι έναντι των άλλων δολωμάτων είναι αρκετά και σημαντικά.

  • Είναι ένα ανθεκτικό δόλωμα το οποίο αντέχει στις μακρινές βολές και στα μικροστιμπήματα από ψάρια
  • Εκπέμπει φωτοβολία λόγω του χρώματος του και ελκύει τα ψάρια
  • Είναι καθαρό δόλωμα και εύκολο να δολωθεί με διάφορους τρόπου
  • Μπορούμε να ψαρέψουμε διάφορα είδη ψαριών, τόσο κυνηγούς όσο και άλλα ψάρια της άμμου ή πετρόψαρα.
  • Σχετικά στο τσίμπημα από αξιόλογα ψάρια έχει κάποια μαλακότητα που επιτρέπει στο αγκίστρι να δουλεύει καλύτερα. Πιο άμεσο το κάρφωμα.


Τρόποι δολώματος του καλαμαριού.


1. Φρέσκο καλαμάρι δολωμένο για πετρόψαρα και ψάρια της άμμου.

Με αυτόν τον τρόπο δολώματος μπορούμε να ψαρέψουμε σορκούς, μουρμούρες, πετρόψαρα, τσιπούρες και αρκετά άλλα ψάρια. Θα χρειαστούμε ένα μέτριο φρέσκο καλαμάρι 300-400 γραμμάρια. Ο λόγος που το καλαμάρι πρέπει να είναι αυτού του μεγέθους είναι για να έχει κάποιο πάχος η σάρκα του και να δολώνεται πιο εύκολα.

Συνήθως στο ψάρεμα με καλαμάρι χρησιμοποιώ αγκίστρια No 2 μακρύλαιμα (aberdeen) για να κρατιέται καλύτερα το δόλωμα.

Κόβουμε μία λωρίδα καλαμάρι μήκους περίπου ενάμιση φορά το μήκος του αγκιστριού και πλάτος περίπου 1-1.5 εκατοστά.

Το μπλέκουμε τέσσερις φορές πάνω στο αγκίστρι μας προσεκτικά για να μην το σχίσουμε. Το δόλωμα πρέπει να καλύπτει όλο το μήκος του παράμαλλου και να εξέχει και λίγο πέραν από το αγκίστρι. Μπορούμε επίσης αν θέλουμε να βάλουμε μία πούλια ή ένα στόπερ σιλικόνης στο πίσω μέρος του αγκιστριού για καλύτερο κράτημα του δολώματος στο αγκίστρι. Το δόλωμα δεν χρειάζεται να δεθεί με νήμα γιατί είναι καλά στερεωμένο στο αγκίστρι. Αυτού του είδους το δόλωμα το χρησιμοποιούμε είτε με συρόμενο μολύβι σε μονάγκιστρι αρματωσιά είτε αρματωσιά τύπου Pennel Rig.


2. Φρέσκο καλαμάρι δολωμένο για κυνηγόψαρα

Πολύ εύκολα μπορούμε με ένα μεγαλύτερο κομμάτι καλαμάρι να δημιουργήσουμε ένα δόλωμα που μοιάζει αρκετά σε ψαροδόλι. Κόβουμε λοιπόν ένα κομμάτι φρέσκο καλαμάρι μήκους ενάμιση φοράς το μήκος του αγκιστριού μας και πλάτους 2 εκατοστά. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε πιο πλατύ κομμάτι είναι γιατί θα σχηματίσουμε μια ουρά στο τέλος και θέλουμε να είναι λίγο χοντρή για να μην κόβεται. Κεντάμε λοιπόν το καλαμάρι τέσσερις φορές πάνω στο αγκίστρι μας όπως και την προηγούμενη φορά. Στην συνέχεια με την χρήση ενός μαχαιριού ή ενός ψαλιδιού από την διαγώνια άκρια του δολώματος χαράζουμε μία γραμμή μέχρι σχεδόν το κέντρο όπου βρίσκεται το αγκίστρι. Είναι σημαντικό να αφήσουμε λίγο περιθώριο μέχρι το αγκίστρι για να μην σχιστεί εντελώς το δόλωμα. Στην συνέχεια από την άλλη διαγώνιο κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ένα τριγωνικό κομματάκι θα αποκοπεί και θα σχηματιστεί κάτι σαν ουρά. Η ελαστικότητα που προσφέρει το καλαμάρι σε συνάρτηση με λίγο θαλάσσιο ρεύμα μπορεί να προσελκύσει αρκετά κυνηγόψαρα από το κούνημα της ουράς. Στην χρήση αυτού του δολώματος καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε παράμαλλα τύπου 1 hook clipped. Σε αυτού του είδους τα παράμαλλα το σταθερό βάρος στο κάτω μέρος επιτρέπει καλύτερη και πιο φυσική κίνηση στο δόλωμα μας μέσα στο νερό.