Ακριβώς όπως και κάθε τεχνική είναι σημαντικό να κάνετε το ψάρεμα σας εύκολο, διασκεδαστικό και παραγωγικό. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεστε το σωστό εξοπλισμό.

 Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να φύγει η ιδέα απ’το μυαλό μας, οτι μπορούμε να κάνουμε slow με οποιονδήποτε καλάμι απλά με το να κάνουμε αργές κινήσεις! 

Υπάρχουν πολλά καλάμια slow στην αγορά σήμερα και ακομα περισσότερα fast! Ποια η διαφορά των δυο θα εξηγήσουμε στη συνέχεια!

Καθημερινά δέχομαι μυνήματα για το πιο ειναι το ‘’καταλληλότερο’’ καλάμι για slow. Δυστυχώς για τον κάθε ένα μας μπορεί να ταιριάζει διαφορετικό καλάμι, ναι μεν slow αλλά με διαφορετικό μήκος, διαφορετικό lure weight (βάρος τεχνητού δολώματος) και διαφορετική δύναμη!

Αυτό έχει να κάνει με το σε τι βάθη ψαρεύουμε και τι ψάρια αναζητάμε!

Ακόμα χειρότερο είναι να αγοράσω πλάνους slow για να τους ‘ψαρέψω’ με το fast κάλαμι μου που ήδη έχω, με αποτέλεσμα να έχω ξοδέψει λεφτά άδικα αυτές τις δύσκολες εποχές που περνούμε!


 Τι εννοούμε με τον όρο ‘slow action’ και ‘fast action;

Το action έχει να κάνει με το πως και που θα κάμπτεται ένα καλάμι.

Δηλαδή, ένα fast action καλάμι θα κάμπταιτε περίπου μέχρι στο πάνω 1/3 του καλαμιού μας σε αντίθεση με ενα slow action καλάμι, το οποίο μπορεί να κάμπταιτε μέχρι και 3/4 ενώ το καλάμι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάμπτεται ακόμα και πιο χαμηλά από τη βάση της μηχανής μας!


Τα καλάμια είναι κατασκευασμένα από υψηλής αντοχής υλικά, κυρίως ανθρακόνημα και χρειάζεται δεξιοτεχνία για να γίνουν τόσο ευαίσθητα και ποιοτικά.

"Ευαισθησία" είναι ένα θέμα το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στα slow καλάμια, σε αντίθεση με τα σκληρά καλάμια που όλοι είχαμε ξεκινήσει την τεχνική του jigging!

Tώρα προχωράμε στον ορο lure weight (βάρος τεχνητού δολώματος - πλάνος).

Ένα καλό καλάμι για slow, συνήθως δίνει τρείς τιμές π.χ. 150gr - 200gr και fall max 400gr.

Αυτές οι τιμές έχουν να κάνουν με το ποια τεχνική slow θέλεις εσύ να ‘δουλέψεις’, οι οποίες χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

 

  1.      SLOW PICTH
  2.      HI PITCH
  3.      LONG FALL

 

Δεν θα εξηγήσουμε σημερα τις τεχνικές αυτές αφού το θέμα μας είναι πρώτα να μάθουμε με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε το σώστο εξοπλισμό!

Άρα το καλάμι που έχουμε στο παράδειγμα μπορεί να ‘δουλέψει’ σωστά τις δύο πρώτες τεχνικές με τεχνητά από 150 μεχρι 200 γραμμάρια και την τρίτη τεχνική με τεχνητά από 150-400 γραμμάρια!

 

Επιλογή τεχνητών (πλάνων)

Όπως και στις τεχνικές του slow, έτσι και στα τεχνητά υπάρχουν δύο ειδη πλάνων, το ένα είδος είναι για τις τεχνικές slow pitch και hi pitch και το άλλο είδος είναι για την τεχνική του long fall!

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δουλέψουμε τους πλάνους του fast jigging για slow, όχι πως δεν θα πάρουμε ψάρια αλλά θα είναι μειωμένες οι πιθανότητες!


SLOW-HIPITC H- LONGFALL

Άρα σε γενικές γραμμές οι μέχρι τώρα διαφορές που βλέπουμε μεταξύ των δύο αυτών τεχνικών είναι κυρίως στα καλάμια και στα τεχνητά.

 Για τις μηχανές και τις τεχνικές θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο με περισσότερη λεπτομέρια για την τεχνική αυτή!