Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Το casting είναι μία τεχνική ψαρέματος που πραγματοποιείται από την ακτή, με την οποία ασχολούνται το μεγαλύτερο ποσοστό των ερασιτεχνών ψαράδων. Παρόλο που κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες τεχνικές ψαρέματος, οι οποίες απευθύνονται σε μεγάλα ψάρια όπως το spinning και το shore jigging, η συγκεκριμένη παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των περισσότερων ψαράδων.

Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά σχεδόν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σε χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Τυνησία και η Ιταλία, η οποία θεωρείτε η χώρα που εξέλιξε αυτή την τεχνική και την προσάρμοσε στα νερά της Μεσογείου. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι με το casting έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε όλα τα είδη ψαριών, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Μπορούμε να ψαρέψουμε με σχεδόν όλες τις καιρικές συνθήκες, από ήρεμη θάλασσα με καθαρά νερά μέχρι πολύ φουρτουνιασμένη με μεγάλα κύματα. Επίσης, εκτός από το βυθό μπορούμε να ψαρέψουμε σε διάφορα επίπεδα του βυθού, στα μεσόνερα ή ακόμη και στην επιφάνεια. Ασφαλώς, όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα καλάμι και ένα μηχανισμό, αφού αναλόγως των συνθηκών απαιτείται και ο ανάλογος εξοπλισμός που θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος. Για να μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτή την τεχνική, ανάλογα με τις συνθήκες που ψαρεύουμε δίνουμε και διαφορετικό όνομα. Όταν, λοιπόν, ακούμε ότι κάποιος ψαρεύει με την τεχνική του surf casting και κάποιος άλλος με casting, δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό αλλά για τον ίδιο περίπου τρόπο ψαρέματος. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι ο πρώτος ψαρεύει με έντονες καιρικές συνθήκες και ο δεύτερος με πιο ήπιες. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που χωρίζεται αυτή η τεχνική, οι οποίες είναι το light surf (ψάρεμα με ελαφρύ κυματισμό), το rock fishing (ψάρεμα από τα βράχια) και το beach ledgering, μία κατηγορία που θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι το beach ledgering

Το beach ledgering είναι ένας τρόπος ψαρέματος που στηρίζεται στη λεπτότητα και τη διακριτικότητα των εργαλείων προκειμένου να ξεγελάσουμε τα ψάρια. Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται αποκλειστικά στην παραλία και στηρίζεται σε ελαφρύ εξοπλισμό, χωρίς αυτό να μειώνει τη δυνατότητα να παλέψουμε με κάποιο μεγάλο ψάρι ή ακόμη και να ψαρέψουμε σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. Πολλοί ψαράδες στο άκουσμα αυτής της τεχνικής, στο μυαλό τους έρχεται η χρήση του μαλαγρωτή ως το βασικό εξάρτημα της αρματωσιάς. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, αφού η συγκεκριμένη τεχνική που στηρίζεται σε αυτό το εξάρτημα λέγεται feeder και έχει πολλές διαφορές, τόσο στον τρόπο ψαρέματος όσο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο καλάμι εφοδιασμένο με μολύβια μικρού βάρους, μπορούμε να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις και να φτάσουμε εκεί που φτάνουν και οι αρματωσιές με μεγαλύτερο βάρος. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι οι ήπιες συνθήκες. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό από τη στιγμή που μιλάμε για ψάρεμα με λεπτά εργαλεία. Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως τον ιδανικότερο τρόπο ψαρέματος για περιοχές, όπου τα ψάρια είναι δύσκολα και αρκετά καχύποπτα στο να τσιμπήσουν το δόλωμά μας. Πρόκειται για ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για το ψάρεμα της  μουρμούρας, του μυλοκοπιού, αλλά κι άλλων ψαριών, ακόμη κι όταν ψαρεύουμε σε περιοχές με μικρό βάθος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα ακόμη από τα μεγάλα ατού που διαθέτει είναι ότι τα λεπτά σκουλήκια δεν επηρεάζονται καθόλου από τις δυνάμεις που  δημιουργούνται κατά τη ρίψη και φτάνουν ανέπαφα στο σημείο που θέλουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δόλωμα να διατηρεί όλη τη ζωντάνια του και να κινείται στο βυθό προκαλώντας τα ψάρια. Όλα τα παραπάνω αφορούν το ψάρεμα στο βυθό, ωστόσο οι δυνατότητες που έχουμε και τα ψάρια που μπορούμε να πιάσουμε δεν είναι μόνο αυτά. Μελανούρια και άλλα αφρόψαρα, όπως μεγάλες γόπες και κέφαλοι ανεξαρτήτου μεγέθους που αναζητούν την τροφή τους κοπαδιαστά λίγο πάνω από το βυθό, θα αποτελέσουν εύκολο στόχο σε μια αρματωσιά που διαθέτει float και θα εμπλουτίσουν την ψαριά μας. Επίσης, ψάρια όπως οι σαργοί και τα λαβράκια, τα οποία λόγω των καθαρών νερών σε καμία περίπτωση δεν θα δοκίμαζαν οποιοδήποτε δόλωμα πάνω σε μία αρματωσιά, έχουμε πολλές πιθανότητες να ξεγελάσουμε ακόμη και την ημέρα.


Ελαφρύς εξοπλισμός 

Από τη στιγμή που μιλάμε για μία τεχνική που διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με το casting, επόμενο είναι να συμβαίνει το ίδιο και με τον εξοπλισμό. Το κύριο χαρακτηριστικό των beach ledgering καλαμιών είναι οι λεπτές κορυφές εξοπλισμένες με αρκετούς οδηγούς. Το μήκος τους κυμαίνεται από 4 μ. έως και τα 4,60 μ. και θα τα βρούμε σε διάφορους τύπους, όπως τηλεσκοπικά τριών και δύο τεμαχίων. Το casting weight τους πολλούς τους τρομάζει, αφού σπάνια ξεπερνάει τα 80 γρ. και ξεκινάει από πολύ χαμηλά, χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σε μολύβια βάρους, ακόμη και 25 γρ. Αυτά τα καλάμια, λοιπόν, είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να μπορούν να στείλουν σε μία ικανοποιητική απόσταση τα μικρά μολύβια μας. Ανάλογου μεγέθους είναι και οι μηχανισμοί που απαιτούνται, με το μέγεθός τους να κυμαίνεται από 3000 έως και 5500 ανάλογα την εταιρεία. Μαζεμένοι μηχανισμοί με μικρό όγκο και βάρος, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τέλεια πάνω στα ελαφριά καλάμια. Αν τώρα η χωρητικότητα πετονιάς αυτών των μηχανισμών σας φαίνετε μικρή, θα σας πω ότι κάνετε λάθος, αφού η πετονιά που θα τους εφοδιάσουμε θα έχει διάμετρο από 0,20 έως και 0,25 χιλ. Από τη στιγμή που το βάρος των μολυβιών που χρησιμοποιούμε είναι μικρό δεν απαιτείται πιο χονδρή πετονιά. Οι λεπτές κορυφές των καλαμιών διαθέτουν την ευλυγισία που χρειάζεται για να μην κόβονται οι πετονιές, ενώ ο συνδυασμός αυτών των δύο προσφέρει την απαιτούμενη αντοχή για να φέρουμε ως την ακτή ένα μεγάλο ψάρι. 


Τα ατού της τεχνικής

Ένα βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής, το οποίο θα δούμε  όταν ψαρεύουμε σε μία παραλία με καθαρά νερά και απόλυτη μπουνάτσα, είναι τα λεπτά παράμαλλα των αρματωσιών μας που θα δώσουν τη δυνατότητα σε ολόκληρο σκουλήκι ακροβάτης ή αμερικάνο να κινείται με μεγάλη ευκολία, χωρίς να επηρεάζεται από το βάρος του παράμαλλου ή του αγκιστριού, διεγείροντας την περιέργεια των ψαριών. Οι αρματωσιές που χρησιμοποιούμε δεν έχουν καμία διαφορά με εκείνες του casting και μπορούν να αποτελούνται από ένα ή δύο αγκίστρια, κατασκευασμένες από λεπτές πετονιές τύπου fluorocarbon, με διάμετρο παράμαλλων από 0,14 έως και 0,20 χιλ. και μικρά αγκίστρια νούμερο 6 με 7. Καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά εξαρτήματα, όπως συνδέσμους μολυβιών και χάντρες, ώστε να είναι όσο πιο διακριτική γίνεται. Πέραν από τα μακριά παράμαλλα, τα πιο κοντά μπορούμε να τα εφοδιάσουμε και με μικρά float, ώστε το δόλωμα να βυθίζεται πιο αργά. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να ξεγελάσουμε τα ψάρια όταν είναι πολύ καχύποπτα, κάτι στο οποίο συντείνει και το μικρό μολύβι, με το οποίο εφοδιάζουμε την αρματωσιά μας. Όταν ψαρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αναταραχή που προκαλεί το πέσιμο ενός πολύ μικρού μολυβιού με βάρος 20 - 30 γρ. στη θάλασσα, δεν θα τρομάξει τα ψάρια αλλά αντιθέτως θα τα κάνει να σπεύσουν προς αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και το δόλωμά μας. Από την άλλη, ένα μολύβι μεγάλου βάρους, όταν πέσει με τόσο μεγάλη δύναμη σε μία πολύ ήρεμη θάλασσα, σίγουρα θα τρομοκρατήσει τα ψάρια.


Τι να προσέξουμε

Όπως όλες οι τεχνικές ψαρέματος εκτός από τα υπέρ έχουν και τα κατά, το ίδιο ισχύει και εδώ. Η σωστή επιλογή της παραλίας είναι ένας βασικός κανόνας που θα πρέπει να τηρήσουμε. Θα επικεντρωθούμε κυρίως σε αμμώδεις παραλίες με καθαρούς βυθούς που διαθέτουν σκαλώματα ή εκτάσεις με απέραντα φύκια. Λόγω των λεπτών εργαλείων τα προβλήματα που θα συναντήσουμε είναι πολλά. Για παράδειγμα, το μπλέξιμο μίας λεπτής πετονιάς σε φύκια ή πέτρες είναι αρκετό για να την κόψει πολύ εύκολα ή ακόμη χειρότερα να την τραυματίσει και εν αγνοία μας, με αποτέλεσμα στη σύλληψη κάποιου καλού ψαριού να κοπεί. Προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε και όταν θα επιλέξουμε κάποια περιοχή, όπου επικρατεί κυματισμός ή ισχυρά ρεύματα, στις οποίες αμφότερες το μπέρδεμα των παράμαλλων θα είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Από τα ταξίδια που έχω πραγματοποιήσει στην Κύπρο και τα λιγοστά ψαρέματα που έχω κάνει, πιστεύω ότι το beach ledgering είναι μία τεχνική που ταιριάζει απόλυτα στα νερά του νησιού. Σε ένα νησί σαν την Κύπρο με πολλές παραλίες, στην πλειοψηφία τους με ρηχά νερά αλλά και δύσκολα ως προς τη σύλληψη ψάρια, αν εφαρμοστεί σωστά θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.