Για το μαλάγρωμα και την μαλάγρα ή αλλιώς ‘πάσμωμα’ έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη. Φυσικά ποτέ δεν παύει το συγκεκριμένο θέμα να είναι επίκαιρο ή ακόμη ποτέ δεν παύει να είναι σημαντικό για το ψάρεμά μας. Με όποια τεχνική και να ψαρεύουμε, είτε αυτή είναι η κλασσική παραδοσιακή αντένα (απίκο), είτε μπολονέζ, είτε εγγλέζικο, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο μαλάγρωμα. Δεν νοείται να έχουμε επιτυχίες εάν δεν μαλαγρώσουμε. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν «μα εμείς έχουμε επιτυχίες και χωρίς το μαλάγρωμα». Αυτό φίλοι μου είναι καθαρά θέμα τύχης ή συγκυριών. Εάν κάποιος άλλος ψάρευε κοντά σας ή στον τόπο που καθίσατε να ψαρέψετε, μαλάγρωνε αυτός τότε…

Το μαλάγρωμα γίνεται για τρεις λόγους εκ των οποίων οι δύο είναι οι πιο βασικοί και οι πιο ουσιαστικοί.

Ο πρώτος λόγος που μαλαγρώνουμε μια περιοχή είναι για να μαζέψουμε τα ψάρια στο σημείο, όπου θέλουμε να τα ψαρέψουμε. Αν για παράδειγμα, αποφασίσουμε ότι, από όλη την προκυμαία μιας αποβάθρας ή μιας σειράς από κυματοθραύστες, εμείς θα καθίσουμε για ψάρεμα σε συγκεκριμένο σημείο, τότε θα πρέπει να μαζέψουμε όσο το δυνατό περισσότερα ψάρια κοντά στο σημείο αυτό.

Ο δεύτερος λόγος που μαλαγρώνουμε είναι για να κρατήσουμε τα ψάρια κοντά στο σημείο όπου ψαρεύουμε.

Ο τρίτος και όχι και τόσο διαδεδομένος είναι για να εθίσουμε τα ψάρια στο τσίμπημα με την χρήση ειδικής μαλάγρας ή κάποιον αμινοξέων. Δηλαδή, όταν τα ψάρια είναι εκεί και απλά δεν τσιμπούν, τότε υπάρχουν κάποιοι τύποι μαλάγρας που τα εθίζουν στο να τραφούν και να τσιμπήσουν.

Πότε όμως μαλαγρώνουμε;

Το μυστικό της επιτυχίας στο μαλάγρωμα είναι να γίνεται σε τακτική βάση σύμφωνα με τις ώρες που ψαρεύουμε. Εάν για παράδειγμα πάμε για ψάρεμα στις  έξι η ώρα το πρωί πρέπει να μάθουμε τα ψάρια να τρώνε στις έξι η ώρα το πρωί. Εάν πάμε το απόγευμα, τότε πρέπει να μαλαγρώνουμε απόγευμα. Σημασία έχει πριν το ψάρεμα μας δύο με τρείς μέρες το λιγότερο να ξεκινήσουμε να μαλαγρώνουμε την περιοχή. Αυτό, ίσως, να ακούγεται κάπως κουραστικό ή χρονοβόρο, αλλά για να έχουμε τα απαιτούμενα αποτελέσματα πρέπει να το κάνουμε. Αρκεί να ετοιμάσουμε μια μεγάλη δοσολογία από μαλάγρα και να την ρίξουμε σε τρείς με τέσσερις δόσεις, μία για κάθε μέρα πριν την μέρα ψαρέματος μας. Την μέρα που θα πάμε ψάρεμα θα χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα μαλάγρας για να κρατάμε τα ψάρια κοντά στο δόλωμα μας.  

Τι μαλάγρα να χρησιμοποιήσουμε;

Ο κανόνας λέει ότι, η μαλάγρα που χρησιμοποιείται είναι σχετική με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας. Εάν, για παράδειγμα, θα ψαρέψουμε με γαρίδα, τότε η μαλάγρα μας πρέπει να περιέχει άρωμα ή κομματάκια από γαρίδες. Εάν θα ψαρέψουμε με τυρί ή άλλο υλικό, τότε πρέπει να υπάρχει κάτι πανομοιότυπο στην μαλάγρα μας.

Μια συνηθισμένη και κοινή μαλάγρα για δόλωμα με ζυμάρι ή ζύμες με αλεύρι είναι ένα παλιό ψωμί. Παίρνοντας ένα παλιό ψωμί το αφήνουμε να ξεραθεί εντελώς. Αυτό γίνεται όταν το αφήσουμε σε ένα σκιερό μέρος με αέρα για μερικές μέρες. Μπορούμε να πάρουμε δύο και τρία ψωμιά για να έχουμε έτοιμη μαλάγρα και για επόμενα ψαρέματα. Στην συνέχεια όταν το ψωμί ξεραθεί μπορούμε να το σπάσουμε και να το βάλουμε κατά προτίμηση σε θαλασσινό νερό να μουλιάσει. Μετά παίρνουμε με το χέρι μας μικρές ποσότητες σε μέγεθος μπάλας του τένις και το ρίχνουμε στην περιοχή όπου ψαρεύουμε.

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν, καλά γιατί να ξεραθεί το ψωμί και μετά να το βάλουμε στο νερό και να μην πάρουμε ένα φρέσκο; Ο λόγος είναι γιατί το φρέσκο  όταν το βάλουμε στο νερό θα γίνει σαν ζυμάρι και δεν θα σπάσει όταν το πετάξουμε στο νερό. Σκοπός μας είναι να δώσουμε πολλά μικροσκοπικά κομματάκια από φαγητό στα ψάρια και όχι μεγάλα.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα άλλα υλικά με βάση την ‘καπήρα’ και λάδι από σαρδέλα ή άλλες μυρωδιές ανάλογα με το δόλωμά μας. Εάν θέλουμε να ψαρέψουμε με σκουλήκια, τότε μπορούμε να φυλάξουμε παλιά σκουλήκια ή να ζητήσουμε από κάποιο μαγαζάτορα να μας φυλάξει σκουλήκια που πέθαναν και αφού τα πολτοποιήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην μαλάγρα μας. Η μαλάγρα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφικτή ούτε πολύ μαλακή. Πρέπει να αντέχει στο νερό για μερικά λεπτά και μετά να σπάει. Σκοπός της είναι να προκαλέσει με την μυρωδιά της, αλλά και με τα μικρά κομματάκια τα ψάρια να πλησιάσουν και να μείνουν στην περιοχή.

Προσοχή στα ρεύματα

Αυτό το σημείο αξίζει να το προσέξουμε γιατί μετά οι κόποι μας πάνε χαμένοι. Αν η θάλασσα δεν είναι ήρεμη και υπάρχει κυματισμός ή ρεύματα στην περιοχή να προσέξουμε που ρίχνουμε την μαλάγρα μας. Μπορεί τα ρεύματα και το κύμα να την παρασέρνουν μακριά από το σημείο, όπου θέλουμε να ψαρέψουμε.

Πώς μαλαγρώνουμε;

Το μαλάγρωμα γίνετε σε ήπιο βαθμό περιμετρικά από το σημείο, όπου θα ψαρέψουμε και πιο έντονα κοντά στο σημείο, όπου και βρίσκονται τα δολώματά μας. Για παράδειγμα, εάν ψαρεύουμε με μια αντένα επτάμετρη, σημαίνει ότι το δόλωμά μας θα βρίσκεται περίπου γύρω στα δέκα με δώδεκα μέτρα μακριά από εμάς. Άρα, θα πρέπει να ρίξουμε την μαλάγρα μας στα δεκαπέντε μέτρα, λίγο δηλαδή πιο μέσα από το σημείο, όπου ψαρεύουμε στα οκτώ μέτρα, δεξιά και αριστερά από το σημείο, όπου βρίσκεται ο φελλός μας και μετά μόνο κοντά στον φελλό μας. Με αυτό τον τρόπο ρίχνουμε περιμετρικά μαλάγρα και στην συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν μειώνεται το τσίμπημα κοντά στον φελλό μας.

Πόση μαλάγρα να χρησιμοποιούμε;

Το να ταΐζουμε απλόχερα τα ψάρια μπορεί να δουλέψει ανάποδα από τον σκοπό που θέλουμε να πετύχουμε. Τις πρώτες μέρες που θα μαλαγρώσουμε την ψαρεύτρα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερη δοσολογία. Όταν, όμως, ψαρεύουμε στο σημείο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξουμε τόση ποσότητα, ώστε τα ψάρια να αγνοούν το δόλωμά μας. Μάλιστα την μέρα που ψαρεύουμε η μαλάγρα μας θα περιέχει ασήμαντα κομματάκια από το δόλωμά μας και περισσότερη ύλη που διασπάτε στο νερό.

Αν τώρα για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να πάτε τις προηγούμενες μέρες για να  μαλαγρώσετε την περιοχή, τότε θα πρέπει να είσαστε τον τόπο, όπου πρόκειται να ψαρέψετε λίγο πιο νωρίς και να ξεκινήσετε να μαλαγρώνετε μέχρι να στήσετε τον εξοπλισμό σας. Το μαλάγρωμα θα σας βοηθήσει αρκετά στο να μαζέψετε ότι ψάρι υπάρχει την δεδομένη στιγμή εκεί κοντά. Η χρήση ψαροτροφής, αλλά και το μαλάγρωμα με ψαροτροφή, θεωρείται λάθος, καθώς με την ψαροτροφή τα ψάρια τρέφονται κανονικά και δεν τσιμπάνε στο δόλωμά μας.