Του Εύρου Γεωργίου

Περιοχές και θηράματα 

Τους μήνες από Δεκέμβρη μέχρι Μάη και μετά από μια κακοκαιρία και πολλές βροχές μέσω ποταμών, θα βρούμε στην θάλασσα άφθονη τροφή. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ τους ψαροκυνηγούς που λατρεύουν το ρηχό ψαροντούφεκο, από 1 έως 10 μέτρα. Μπορούμε να βρούμε όλων των ειδών τα θηράματα, από λαβράκια μέχρι κέφαλους, σαργούς, τσιπούρες κ.λ.π.

Στο λαβράκι που είναι κατεξοχήν και το πιο χειμωνιάτικο ρηχό θήραμα, του αρέσει πολύ να κυνηγάει στην ρηχή ζώνη μικρόψαρα (αθερίνα – γαύρος). Μπορούμε να το βρούμε σε περιοχές που είναι βραχώδεις με φυκιάδες.Όπως και στον κέφαλο το ίδιο, του αρέσει η ρηχή ζώνη και σε εκβολές ποταμών. Οι σαργοί ξεκινούν να βγαίνουν και αυτοί στα ρηχά, για να βρουν τροφή εκεί που σπάει το κύμα. Οι τσιπούρες αρχίζουν να κάνουν ανεβάσματα από τα βαθιά νερά, στα ρηχά και μπορούμε να τις βρούμε τρυπωμένες στα βράχια ή σε κοπάδια από άλλα ψάρια (π.χ. λαβράκια – σάρπες – κουρκούνες, κ.λ.π.). Συνήθως τις βρίσκουμε στο τέλος του κοπαδιού, καχύποπτες. Ενώ αρέσκονται πολύ όπου υπάρχει άμμος και βράχια.

Τεχνική και εξοπλισμός 

Η τεχνική του ρηχού ψαροντούφεκου ξεκινά με συρτό επιφανειακό καρτέρι με ήρεμες και σταθερές κινήσεις κατά μήκος της ακτογραμμής.

Προσπαθώντας να βρούμε έναν βράχο ή φυκιάδες, ούτως ώστε να έχουμε κάλυψη και να μπορούμε να έχουμε καλύτερη προσέγγιση στο θήραμα, να μην το τρομάξουμε και αυτό να μην μας αντιληφθεί. Εδώ όμως πρέπει να πούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα λαβράκια ή πελαγίσια ψάρια που με κάποια τρικ θα έρθουν πιο κοντά μας, θα πρέπει να δηλώσουμε την παρουσία μας. Το ψάρι όμως πρέπει να μην σε αντιληφθεί παρά μόνο όταν το έχεις φέρει εντός βολής και είσαι ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό.

Το μυστικό είναι να είσαι αθόρυβος και διακριτικός για να το πετύχεις (ρίχνουμε τους παλμούς μας και ελέγχουμε τον ρυθμό της αναπνοής μας).

Η συχνή επαφή με το νερό, μας κάνει πολύ πιο ήρεμους, αρμονικούς και μας δίνει την εμπειρία στο να πετύχουμε τον στόχο μας (ένα με το περιβάλλον στο οποίο ψαρεύουμε).

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός παίζει πάρα πολύ καταληκτικό ρόλο στα πιο πάνω.

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η στολή. Για τον λόγο ότι οι θερμοκρασίες κατά τις οποίες ψαρεύουμε τους κρύους μήνες είναι πολύ χαμηλές, χρειαζόμαστε μια αρκετά χοντρή στολή (5,5,5m) ενώ για κάποιους που δεν αντέχουν το κρύο ίσως και 7m. Μια ζεστή στολή, μας παρέχει σωστή πλευστότητα στο νερό και μας βοηθάει στην ηρεμία των κινήσεων νιώθοντας άνετα και ζεστά για 4 με 5 ώρες ψαρέματος.

Το επόμενο κομμάτι που θα μας βοηθήσει σε αυτό το ψάρεμα, είναι το όπλο που θα επιλέξουμε. Το όπλο μας πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ και να γυρίζει εύκολα στο νερό, για τον λόγο ότι σε αυτό το ψάρεμα έχουμε χαμηλή ορατότητα. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές. Εγώ προσωπικά επιλέγω ένα όπλο από 80 μέχρι 95cm.

Τα πιο μεγάλα όπλα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή επειδή είναι πιο μεγάλα σε όγκο, με μεγαλύτερα και πιο δραστικά βελινέκη και δεν είναι τόσο χρήσιμα σε ρηχά θολά νερά.

Γάντια και καλτσάκια εξαρτώνται από τον κάθε ένα από εμάς. Εγώ προσωπικά γάντι επιλέγω πάντα 1,55mm για να νιώθω πιο άνετος στις κινήσεις μου. Το καλτσάκι το οποίο χρησιμοποιώ κατά τους χειμωνιάτικους μήνες είναι 3mm φόδρα, λείο για να κρατά ζεστά τα κάτω άκρα.

Σημαντικό ρόλο παίζουν τα βάρη τα οποία βάζουμε στην ζώνη μας, για να ρυθμίζουμε την πλευστότητά μας. Έτσι ώστε να έχουμε σταθερές και ήρεμες κινήσεις στο νερό. Σε αυτή τη περίπτωση στο ρηχό ψαροντούφεκο βολεύει και το γιλέκο πλάτης για καλύτερη σταθεροποίηση.

Το χειμωνιάτικο ψαροντούφεκο για εμένα είναι η καλύτερη εποχή. Λόγω των πολλών βροχών και το κατέβασμα των ποταμών, φέρνει ως αποτέλεσμα πάρα πολλά ψάρια να έρχονται στην ρηχή ζώνη για να βρουν τροφή. Έτσι ώστε ένας ψαροκυνηγός μπορεί να χτυπήσει πολύ καλά ψάρια σε πολύ ρηχά νερά, φράγμα που άλλους μήνες είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

Επιφανειακό κολύμπι, ηρεμία κινήσεων και ακολουθάμε σιωπηλά το ένστικτο και την διαίσθησή μας.


Μυστικό

Το μυστικό είναι να διαβάζουμε τον καιρό και να ξέρουμε τις σωστές μέρες τις οποίες θα πάμε.