Αρκετοί είναι αυτοί  που υποτιμούν το ψάρεμα σε γλυκά νερά αλλά εάν κάποιος ψάξει να δει ποιοι ασχολούνται με αυτό θα εκπλαγεί. Ουσιαστικά οι πλείστοι ψαράδες γλυκών νερών είναι είτε ξένοι κάτοικοι Κύπρου που πραγματικά εκτιμούν τα ψάρια του γλυκού νερού είτε ντόπιοι πολύ ψαγμένοι ψαράδες. Οι ξένοι και κυρίως άτομα που προέρχονται από χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Ρωσίας έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια στο ψάρεμα αλλά και κατανάλωση των ψαριών γλυκού νερού λόγω της κουλτούρας τους. Μάλιστα κάποια είδη ψαριών όπως είναι ο Κυπρίνος και το Ζάντερ αποτελούν εκλεκτά ψάρια για αυτούς αφού ξέρουν και να τα μαγειρεύουν με αρκετές συνταγές. 

Τα ψάρια αυτά αλλά και άλλα όπως η τιλάπια και το λαυράκι τα βρίσκουμε και σε αρκετά καταστήματα ειδών τροφίμων στις χώρες αυτές. Έτσι λοιπόν καθόλου παράξενο να τους αρέσει να ψαρεύουν και στην Κύπρο σε γλυκά νερά. 

Γιατί όμως ένας ψαγμένος ψαράς από την Κύπρο να του αρέσει το ψάρεμα σε γλυκά νερά; 

  • Πρώτο γιατί υπάρχει αρκετή ποσότητα ψαριών αλλά και αρκετά είδη για να μπορέσει να εφαρμόσει διάφορες τεχνικές. Υπάρχουν ψάρια αρπακτικά τα οποία ψαρεύονται με την τεχνική του spinning αλλά και με ζωντανό δόλωμα. Υπάρχουν επίσης και αρκετά ψάρια τα οποία μπορούμε να τα ψαρέψουμε με τεχνική Bolognese, εγγλέζικου ή ακόμη και αντένας.  Με λίγα λόγια μπορεί κάποιος να εφαρμόσει σχεδόν όλες τις τεχνικές ψαρέματος από την ακτή.
  • Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ψαρέματος γλυκών νερών είναι το γεγονός ότι το ψάρεμα ελάχιστα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως από τον άνεμο. Βλέπετε τα φράγματα βρίσκονται ως συνήθως ανάμεσα σε βουνά και αυτό τα προστατεύει από τους ανέμους. Παράλληλα τα περισσότερα πλαισιώνονται από ωραίες εικόνες οι οποίες ξεκουράζουν τον επισκέπτη.

Φυσικά το ψάρεμα στο φράγμα θέλει και λίγη ΠΡΟΣΟΧΗ.

  • Στο που πατάμε καθώς ιδιαίτερα το καλοκαίρι κοντά στα νερό μπορεί να συναντήσουμε κάποιο ζώο ή κάποιο ερπετό. 
  • Στο να μην κοντεύουμε πολύ κοντά στην όχθη καθώς πολλές φορές το έδαφος διαβρώνεται και μπορεί να σκάσει. 
  • Στη βλάστηση και τα απότομα σημεία. 


Δυστυχώς δεν υπάρχουν οργανωμένα σημεία για να μπορεί κάποιος να πάει με ασφάλεια να ψαρέψει. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι έπρεπε η διαχείριση των φραγμάτων να γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα υδάτων, το τμήμα αλιείας και με τις κοινότητες γύρω από τα φράγματα. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι χώροι και πιο καθαροί, θα μπορούσαν να υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες, θα μπορούσε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά και αρκετές δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον.   

Ευτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια οι ευεργετικές βροχές φρόντισαν να γεμίσουν για τα καλά τα φράγματα μας και αυτό μας δίνει μια καλή ελπίδα για το μέλλον. 

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε, κάποιοι θα μοιραστούν το όραμα μας προς σωστή αξιοποίηση των υδατοφραχτών και τότε ίσως και το ψάρεμα σε γλυκά νερά να ανέβει σε άλλα επίπεδα.