Λίγο η κρίση, λίγο η αβεβαιότητα και η οικονομική αστάθεια στον τόπο μας έχουν τοποθετήσει τα σκάφη στα αντικείμενα πολυτελείας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, για κάποιους ανθρώπους το σκάφος αποτελεί μέρος της ζωής τους, μια συνήθεια, μια απόδραση. Αν μας έπαιρναν έστω κι αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα που μας απομακρύνουν από τα προβλήματα, τις σκοτούρες και το άγχος, τότε πιθανό να τρελαινόμασταν. Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας, ακόμη και να πάρει την απόφαση να αγοράσει ένα σκάφος, προτιμάει να καταφεύγει στη λύση του μεταχειρισμένου. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο ο ίδιος προσπαθεί να παρηγορήσει τη συνείδησή του πως σε δύσκολους καιρούς δεν ξόδεψε αρκετά χρήματα για σκάφος. Από την άλλη, όμως, πολλές φορές μια βεβιασμένη ή απερίσκεπτη επιλογή μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερα από την αγορά ενός σκάφους καινούργιου. Ωστόσο, πέραν από το οικονομικό τίθεται και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, η ασφάλεια. Είναι το σκάφος μου ασφαλές για να πάρω οικογένεια και φίλους ένα περίπατο; Έχω όλα τα αναγκαία βοηθήματα και εξοπλισμούς, έτσι ώστε να είμαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος;  Το σκάφος ενός φίλου στάθηκε η αφορμή για το άρθρο αυτό. Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, φίλος αγόρασε ένα πεντάμετρο φουσκωτό σκάφος, κυρίως για να το χρησιμοποιεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον υπόλοιπο χρόνο το σκάφος ήταν σταθμευμένο σε ένα ανοιχτό χώρο στάθμευσης σκαφών. Μια μέρα, λοιπόν, ο φίλος προσφέρθηκε να μας πάει μια βόλτα με το σκάφος του. Με το που πάτησα στο σκάφος ένιωσα αμέσως ότι είχα ανέβει σε μία παγίδα θανάτου. Μια παγίδα, η οποία μπορούσε από στιγμή σε στιγμή να προκαλέσει το κακό.

 

Η πρώτη ματιά

Το σκάφος φανερά ταλαιπωρημένο τόσο στα μπαλόνια όσο και στο εσωτερικό. Η μικρή ανοξείδωτη αψίδα είχε ξεβιδωθεί από το πάτωμα και κουνιόταν πέρα δώθε. Τα ηλεκτρικά του σκάφους δεν λειτουργούσαν εκτός από τη μηχανή και τον ασύρματο. Όλα τα σύρματα περνούσαν από τη μηχανή και την μπαταρία στο πάτωμα, όπου και τα πατούσαμε και ακολούθως πήγαιναν στην τιμονιέρα. Τα πατώματα ήταν εμφανώς μουχλιασμένα και βρεγμένα. Έτσι, λοιπόν, βλέποντας αυτή την κατάσταση αρνήθηκα ευγενικά στο φίλο να πάω μαζί του για βόλτα με το σκάφος ενώ τον προειδοποίησα ότι το συγκεκριμένο σκάφος είναι στα πρόθυρά του να βουλιάξει και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του. Έτσι, μετά από την προτροπή μου ο φίλος αποφάσισε να το φέρει για επισκευή.

 

 Η επιδιόρθωση

Πήραμε, λοιπόν, το σκάφος στο μηχανουργείο του Τάσου Ζένιου, τα χέρια του οποίου πιάνουν τόσο σε θέματα σκαφών όσο και κατασκευών. Η μηχανή αφαιρέθηκε και στάλθηκε για ένα εξονυχιστικό έλεγχο και αντικατάσταση όλων των φθαρμένων εξαρτημάτων.

Αφαιρώντας λοιπόν τη μηχανή, την μπαταρία και την υποτιθέμενη ηλεκτρική εγκατάσταση, την αψίδα και την τιμονιέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα σάπιο πάτωμα. Ήταν εμφανές ότι έπρεπε να αντικατασταθεί ολόκληρο. Τα μπαλόνια, αν και ταλαιπωρημένα από την έκθεση στον ήλιο και τη μη συντήρηση, εντούτοις με ένα καλό καθάρισμα και ένα προστατευτικό-γιαλιστικό θα βελτίωναν αρκετά την εικόνα τους. Το σοβαρό όμως πρόβλημα ήταν το πάτωμα. Λόγω του ότι υπήρχαν σημαντικές φθορές στο ντεκ όλο το νερό της βροχής, ίσως και θαλασσινό νερό, γέμισε τα στεγανά του σκάφους, τα οποία δεν ήταν αυτοαδειαζόμενα. Έτσι, λοιπόν, σαν πρώτο βήμα αφαιρέθηκε με προσοχή όλο το ντεκ. Από κάτω μια αποκρουστική εικόνα με νερό, βρωμιά και σάπια διαχωριστικά. 

Αφού αφαιρέθηκε και το νερό, το σκάφος έμεινε να στεγνώσει για περίπου ένα μήνα. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν κι όλα τα σάπια διαχωριστικά ενώ το εσωτερικό του πατώματος τρίφτηκε ώστε να φύγει η κατεστραμμένη μπογιά και το διαβρωμένο fiber. Αφού τρίφτηκε καλά όλο το εσωτερικό και καθαρίστηκε, έγινε ολόκληρο ένα χέρι ρέζι. Ακολούθως, πάνω από το ρέζι ένα χέρι ειδική μπογιά για σκάφη. Έπειτα, μπήκαν τα διαχωριστικά και έγιναν κάποιες μετατροπές, έτσι ώστε το πάτωμα να είναι αυτοαδειαζόμενο και σε περίπτωση που μπει νερό μέσα στα στεγανά με το που θα ξεκινάει το σκάφος, το νερό να πηγαίνει στο πίσω μέρος όπου υπάρχει η κούπα με την πόμπα άντλησης νερού και να αδειάζει. Επίσης, τοποθετήθηκαν και σωλήνες μέσα στο πάτωμα, απ’ όπου θα περνούσαν τα σύρματα για την ηλεκτρική εγκατάσταση. Ακολούθησε ένα χέρι TOP GOAT εκτός από τα σημεία όπου θα πατούσε το πάτωμα. Το εσωτερικό είχε τελειώσει. Το νέο πάτωμα δημιουργήθηκε από ξύλα marine που, αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκε μόλα, κόπηκαν για να εφαρμόζουν ακριβώς. Τοποθετήθηκε πανί (fiber) με ρέζι και το πάτωμα κολλήθηκε ενώ παράλληλα βιδώθηκε όπου πατούσε σε ξύλο για τέλεια εφαρμογή. Το νέο πάτωμα ήταν σε τρία κομμάτια, έτσι όπου υπήρχαν ενώσεις έκλεισαν με δύο πανιά από fiber glass. Μετά, όλο το ντεκ ενισχύθηκε με 3 πανιά από fiber με ρέζι. Έτσι, λοιπόν, κι αφού στέγνωσαν όλα, δημιουργήθηκε ένα νέο πάτωμα, στεγνό, με αυτοαδειαζόμενο το εσωτερικό, χωρίς φθορές, χωρίς να μπάζει νερά και κυρίως ασφαλές.

Τώρα το σκάφος μεταφέρθηκε για να τοποθετηθεί η μηχανή, η ηλεκτρική εγκατάσταση και στη συνέχεια να ελεγχθεί ότι όλα δουλεύουν σωστά. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό επιθεώρησης το σκάφος θα είναι έτοιμο για να ταξιδέψει με ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους.


Συμπέρασμα

Ο φίλος που αγόρασε το σκάφος επικεντρώθηκε περισσότερο στη χαμηλή τιμή αγοράς και δεν έδωσε σημασία στη συντήρηση του σκάφους του. Το συγκεκριμένο σκάφος είχε σχεδόν διαλυθεί. Συνοψίζοντας, αγαπητοί φίλοι, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο τι αγοράζουμε και να βλέπουμε το σκάφος όχι μόνο επιφανειακά αλλά και εσωτερικά. Τα πατώματα και τα στεγανά του σκάφους είναι μέρη υψίστης σημασίας, κυρίως για την ασφάλεια μας. Προσοχή, λοιπόν, όχι μόνο στα σκάφη που αγοράζουμε αλλά και στα σκάφη που χρησιμοποιούμε!