Στην τεχνική αυτή είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη μας έκδοση, όπου αναλύσαμε σε γενικές γραμμές την προέλευσή της και πώς δουλεύει. Είδαμε, επίσης, πώς δολώνουμε μια γαρίδα και ποια τεχνική ακολουθούμε στο ψάρεμά της. Κάποιοι αναγνώστες, οι οποίοι έχασαν την συγκεκριμένη έκδοση, μπορούν να διαβάσουν το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας www.cyprusfishingmagazine.com, στην ενότητα ψάρεμα από σκάφος.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε κάποιες παρεμφερές πληροφορίες, αναφορικά με αυτή την τεχνική, καθώς  τον τελευταίο καιρό κάποιοι φίλοι που προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτό το ψάρεμα είχαν διάφορες δυσκολίες. Οι δυσκολίες ήταν ως προς τον εξοπλισμό, αλλά και την εφαρμογή της τεχνικής. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και να δούμε ένα - ένα τα σημεία, όπου πρέπει να προσέξουν οι φίλοι που θέλουν να ασχοληθούν με το Tenya.

Καταρχήν να πούμε ότι, στις μέρες μας η τεχνική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη σε χώρες του εξωτερικού, καθώς περιλαμβάνει δύο σημαντικά στοιχεία. Πρώτο, προσφέρει αθλητικό ψάρεμα  με ελαφρύ εξοπλισμό  και δεύτερο, η χρήση λεπτών υλικών κάνει την συγκεκριμένη τεχνική πολύ αποδοτική.  Με την συγκεκριμένη τεχνική μπορεί κάποιος να ψαρέψει από χάνους μέχρι φαγκριά και συναγρίδες. Στην Ιταλία είναι πολύ διαδεδομένη τεχνική για το ψάρεμα κακκαρέλων, αλλά και λιθρινιών ή φαγκριών.

Εξοπλισμός

Ένα σετ σωστά στημένου εξοπλισμού για Tenya αποτελεί ένα τέλειο αλιευτικό εργαλείο στα χέρια ενός ψαρά. Το ελαφρύ αλλά πανίσχυρο καλάμι με τον μεγάλο παραβολισμό, χαρίζει μια υπεροχή στον ψαρά, καθώς το ψάρι τσιμπάει το δόλωμά μας χωρίς να αντιληφθεί την αντίσταση του καλαμιού μέχρις ότου είναι πολύ αργά. Το καλάμι είναι ειδικά κατασκευασμένο για να επιτρέπει στο ψάρι να τσιμπάει το δόλωμα, χωρίς να το τρομάζει η αντίσταση που θα είχε ένα κανονικό καλάμι. Οι περισσότερες εταιρείες αναγράφουν στα καλάμια τους ότι πρόκειται για καλάμια  Tenya, τα οποία τις περισσότερες φορές συνοδεύονται και από ένα αριθμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το βάρος όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε.

Αρ 3 = 12γρ

Αρ 4 = 15γρ

Αρ 5 = 19γρ

Αρ 6 = 23γρ

Αρ 8 = 30γρ

Αρ 10 = 37γρ

Αρ 12 = 45γρ

Αρ 14 = 50γρ

Αρ 15 = 56γρ

Αρ 16 = 60γρ

Αρ 20 = 75γρ

Αρ 25 = 94γρ

Ένα συνηθισμένο καλάμι κυμαίνεται ανάμεσα σε 30-50 γρ βάρους. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε το ανάλογο βάρος στο ανάλογο καλάμι. Εάν πάρουμε ένα καλάμι, το οποίο μπορεί να ρίξει 12 γρ και χρησιμοποιήσουμε ένα Tenya 75γρ, τότε το καλάμι δεν θα ανταποκρίνεται σωστά και πολύ πιθανό να το σπάσουμε. Επίσης, επειδή το καλάμι είναι ελαφρύ και το Tenya, απαιτείται ο ψαράς να το έχει συνεχώς στο χέρι καθώς ψαρεύει, πρέπει να ‘παντρέψουμε’ το καλάμι με ένα ελαφρύ, μικρό, αλλά συνάμα ισχυρό μηχανισμό. Ο μηχανισμός μας πρέπει να είναι γρήγορος και εφοδιασμένος με νήμα λεπτής διαμέτρου και καλής ποιότητας. Ένα νήμα χοντρό και σκληρό μπορεί να αποβεί καταστροφικό στην συγκεκριμένη τεχνική. Νήματα P1, P1.5, οκτάκλωνα ή δεκαεξάκλωνα προσφέρουν και αντοχή και δύναμη και λεπτή διάμετρο, η οποία είναι απαραίτητη για την συγκεκριμένη τεχνική.

Δόλωμα

Αν  και παραδοσιακά στο Tenya χρησιμοποιούμε γαρίδα ολόκληρη, είτε με το κέλυφος της, είτε καθαρισμένη, στο εξωτερικό χρησιμοποιούν διάφορα άλλα νωπά δολώματα, όπως λωρίδα από καλαμάρι, από σουπιά, πόδι χταποδιού ακόμη και φιλέτο από ψαροδόλι, είτε ακόμα μικρό χέλι. Εκείνο που προσπαθούμε να προσομοιώσουμε είναι ότι το βάρος με το σχήμα κεφαλής είναι ένας οργανισμός, ο οποίος αυτή την στιγμή τρώει κάτι. Έτσι, δίνουμε την ευκαιρία στα ψάρια να του επιτεθούν σε μια στιγμή αδυναμίας. Μπορούμε να έχουμε το δόλωμά μας στον βυθό και να  το ανασηκώνουμε για 15-20 εκατοστά και μετά ξανά να πατώνει ή να το ανεβάζουμε ένα μέτρο από τον πυθμένα, να το κρατάμε λίγο εκεί, μετά ακόμη ένα με δύο μέτρα και να το κρατάμε για μερικά λεπτά και μετά να το βυθίζουμε ξανά.

Βυθόμετρο

Ένα απαραίτητο εργαλείο για αυτή την τεχνική είναι ένα καλό βυθόμετρο. Καταρχήν, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε πετρότοπους. Αν δούμε ψάρια κάτω από το σκάφος μας, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει και η τεχνική. Το να πάρουμε ένα καλό καλάμι Tenya, με ένα καλό δόλωμα και να το ρίξουμε σε μία περιοχή, όπου δεν υπάρχουν τα ψάρια, στα οποία στοχεύουμε, τότε απλά χάνουμε την ώρα μας. Φυσικά, στο ψάρεμα και ιδιαίτερα στην θάλασσα πάντοτε υπάρχει το απρόσμενο και η έκπληξη.   

Θαλάσσιες συνθήκες

Για να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική, η θάλασσα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ήρεμη. Με φουρτουνιασμένη θάλασσα θα δυσκολευτούμε να αντιληφθούμε το τσίμπημα του ψαριού και να  στείλουμε το δόλωμα μας κάτω από το σκάφος. Το ψάρεμα αυτό πραγματοποιείται κάθετα με το καλάμι όπως και το jigging .

Υπομονή

Η τεχνική Tenya είναι ένα ψάρεμα απολαυστικό, αλλά χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Δεν στοχεύουμε στα πολλά ψάρια, αλλά στα καλά και ποιοτικά. Μπορεί να περάσει και μία και δύο ώρες μέχρι να καταφέρουμε να τραβήξουμε την προσοχή ενός αρπακτικού που βρίσκεται στην περιοχή.

Όσοι δοκίμασαν την τεχνική και είχαν υπομονή και όρεξη για να την συνεχίσουν μέχρι να οδηγηθούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, τώρα δεν την αλλάζουν με τίποτα. Φυσικά, αυτή η τεχνική προσφέρει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Μπορεί ο εξοπλισμός της να είναι ιδιαίτερος και ακριβός, αλλά ακόμη και εάν δεν θα συνεχίσετε να ψαρεύετε με αυτή την  τεχνική,  θα έχετε στην κατοχή σας ένα πολύ καλό εξοπλισμό για ψάρεμα καθετής!