Πολλά ακούγονται και λέγονται για την αξία και την επιτυχία των ζωντανών δολωμάτων. Μάλιστα οι πλείστοι μερακλήδες ψαράδες θεωρούν άδικο κόπο το ψάρεμα με άλλη μορφή δολωμάτων πέραν από το ζωντανό. Διάφορα σκουλήκια, χάντρες , μικρά ψάρια ακόμη και παράσιτα της θάλασσας θεωρούνται από τα παλιά χρόνια σαν πρώτης τάξεως δολώματα για ψάρεμα.

Αρκετά είναι τα καταστήματα που άρχισαν να εμπορεύονται θαλάσσια δολώματα αλλά τα πλείστα διαθέτουν περιορισμένο αριθμό ζωντανών δολωμάτων γιατί από την μία τα περισσότερα δολώματα εισάγονται από άλλες χώρες και υπάρχει χρονοτριβή και απώλειες κατά τη μεταφορά και από την άλλη η ζήτηση δεν έχει σταθερό ρυθμό με αποτέλεσμα πολλά από τα δολώματα να πετάγονται από τους καταστηματάρχες οι οποίοι ζημιώνουν όταν αυτά πλέον χαλάσουν.

Τα πλείστα ζωντανά δολώματα που φθάνουν στο νησί μας είναι τα σκουλήκια με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στον ακροβάτη ενώ παρατηρείται και μία αυξητική ζήτηση στον Αμερικάνο, το μονοδόλι και τον φαραώ. 

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ένα πολύ αξιόλογο δόλωμα το οποίο το βρίσκουμε στον κυπριακό βυθό και θεωρείτε ιδανικό για τις Κυπριακές συνθήκες ψαρέματος.

Σε αυτό το τεύχος θα αναλύσουμε ένα είδος χάντρας το οποίο το βρίσκουμε σε αμμώδεις βυθούς σε βάθη από 15 πόντους μέχρι 5-6 μέτρα . Η ονομασία του είναι ΣΑΜΑΡΙ και αυτό γιατί  το κέλυφος του χρησιμεύει σαν σαμάρι για το εσωτερικό του όπου φιλοξενεί τον οργανισμό. Το σαμάρι διαθέτει μία προβοσκίδα όπου του χρησιμεύει για να βρίσκει την τροφή του ενώ στο άλλο άκρο του βρίσκεται το πόδι όπου χρησιμεύει για να ανοίγει τρύπες..


Πώς το βρίσκουμε;


Θα το βρούμε σε αμμώδεις καθαρούς βυθούς. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι δύο τρύπες που ανοίγει στην άμμο από όπου μπορεί η προβοσκίδα του να ανιχνεύει για φαγητό. Οι τρύπες έχουν το μέγεθος μικρού νομίσματος και βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Συνήθως η μία τρύπα είναι λίγο πιο μικρή από την άλλη και αυτό μας δείχνει ποια τρύπα χρησιμοποίησε την τελευταία φορά το σαμάρι για να τραφεί.



Πώς βγάζουμε το Σαμάρι από το  βυθό

Για να βγάλουμε το Σαμάρι από την άμμο χρειαζόμαστε ένα σκληρό σύρμα 25-30 εκατοστών  όπου η μύτη του να είναι γυρισμένη προς τα μέσα σαν άγκιστρο για να μπορούμε να αγκιστρώνουμε το σαμάρι.

Προσεγγίζουμε την τρύπα και βάζουμε το σύρμα στην μεγάλη τρύπα. Η τρύπα τις πλείστες φορές είναι διαγώνια και μόλις το Σαμάρι νιώσει κίνδυνο αμέσως μεγαλώνει το λαγούμι του και φεύγει προς τα κάτω. Για αυτό το λόγο πρέπει να βάλουμε γρήγορα το σύρμα στην τρύπα και ακολουθώντας την πορεία της τρύπας να αγκιστρώσουμε το Σαμάρι. 

Για να μην το καταστρέψουμε καλό είναι όταν το σύρμα μας μπει στο λαγούμι του και νιώσετε να ακουμπά το σαμάρι τότε με το χέρι μας σκάβουμε εκεί όπου ακινητοποιήσαμε το σαμάρι και το βγάζουμε έξω.



Συνήθως στα σαμάρια αρέσει να δημιουργούν μικρούς οικισμούς δηλαδή όταν εντοπίσετε  ένα σαμάρι τότε σημαίνει ότι στην περιοχή υπάρχουν σίγουρα και άλλα.

Μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος ενός σαμαριού από το μέγεθος της τρύπας στην άμμο. Αν οι τρυπίτσες είναι μικρές μην μπείτε στον κόπο να το βγάλετε  γιατί εκτός από το γεγονός ότι τα μικρά σαμάρια βγαίνουν δύσκολα, δεν μας προσφέρουν και αρκετό δόλωμα έτσι καλύτερα να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν. 



Τρόπος συντήρησης

Το σαμάρι όπως τα πλείστα ζωντανά δολώματα είναι πιο αποδοτικό στο ψάρεμα όταν ψαρεύεται ζωντανό. Άρα αν θα το βγάλουμε από τη θάλασσα και θα το ψαρέψουμε την ίδια μέρα τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα μικρό κουβά με θαλάσσιο νερό. Αν όμως επιθυμούμε να το διατηρήσουμε για 3-4 μέρες τότε το βάζουμε σε μία βρεγμένη πετσέτα με θαλάσσιο νερό και το τοποθετούμε στο ψυγείο στο χώρο συντήρησης. Με αυτόν τον τρόπο το σαμάρι μας μπορεί να μείνει ζωντανό για 3 με 4 μέρες. Αν πάλι τελειώσουμε το ψάρεμα μας και μας έχει μείνει αρκετό σαμάρι μπορούμε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για ψάρεμα με διαφορετικό τρόπο. Του βγάζουμε το κέλυφος με ένα μυτερό μαχαιράκι και στη συνέχεια το κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες (δολωσιές) ανάλογα με τα αγκίστρια που χρησιμοποιούμε. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε μία εφημερίδα και το πασπαλίζουμε με αρκετό χοντρό αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο το σαμάρι θα αποβάλει όλα του τα υγρά και το αλάτι θα το βοηθήσει να στεγνώσει. Το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος και όχι στον ήλιο γιατί θα μας ξεραθεί. Όταν είναι πλέον αρκετά στεγνό το βάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αν ξεμείνουμε κάποια μέρα από δόλωμα το σαμάρι στην κατάψυξη αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. 



Τα ψάρια που προτιμούν το Σαμάρι

Κανένα ψάρι δεν θα αντισταθεί σε ένα φρέσκο και ζουμερό σαμάρι, αλλά ως επί το πλείστον τα ψάρια που ξεθάβουν και τρώνε τα σαμάρια είναι οι μούρμουροι, οι τσιπούρες, οι σορκοί, οι γλώσσες, τα μυλοκόπια,  και τα φαγκριά. Φυσικά αρκετά αφρόψαρα όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει αυτός ο εκλεκτός μεζές στην περιοχή θα τρέξουν.

Δύο σημαντικά πράγματα που ξέχασα να τονίσω είναι τα εξής.

•    Όταν πάμε για να βρούμε σαμάρια και παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν αρκετά έξω από τις τρύπες τους και άδεια τότε αυτό είναι σημάδι ότι στην περιοχή υπάρχουν εκλεκτά ψάρια που τα εντόπισαν και τα αποδεκατίζουν . Αυτή είναι μία σοβαρή ένδειξη του που μπορούμε να πάμε ψάρεμα με σαμάρι και να έχουμε επιτυχίες. Όταν ένα ψάρι κυνηγάει σαμάρια με κόπο στην άμμο και εσύ του το προσφέρεις έτοιμο στο πιάτο δεν έχει παρά να το καταβροχθίσει.

•    Το δεύτερο και πολύ σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω είναι βασικά μία παράκληση. Ένα μεγάλο σαμάρι μπορεί να μας δώσει 15-20 δολωσιές δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε όλα τα σαμάρια της περιοχής απλά και μόνο γιατί τα εντοπίσαμε. Αν πάρουμε μερικά για να ψαρέψουμε και αφήσουμε τα υπόλοιπα απείραχτα τότε τους επιτρέπουμε να πολλαπλασιαστούν και να έχουμε μελλοντικά αποθέματα.  Από την άλλη όσο υπάρχουν σαμάρια στην περιοχή θα υπάρχουν και ψάρια τριγύρω και  αν πάρουμε όλα τα σαμάρια μικρά και μεγάλα αυτόματα θα διώξουμε και τα ψάρια.


Τα σαμάρια χρησιμοποιούνται ευρέως και από αρκετούς φίλους του παραγαδιού όπου δολώνουν ψιλά παραγάδια. Είναι ένα πολύ ωραίο δόλωμα το οποίο μπορεί να μας χαρίσει ωραίες και αποδοτικές ψαριές.

Καλό ψάρεμα…….