Με τον Δημήτρη Σφαλτό


Στις περισσότερες τεχνικές ψαρέματος υπάρχουν εποχιακές συνθήκες, οι οποίες μας κρατούν πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου, το matchfishing είναι μια τεχνική που δουλεύει όλο το χρόνο, ακόμη και σε δύσκολες ψαρευτικές περιόδους, όπως η άνοιξη. Τη συγκεκριμένη εποχή, όμως, τα πράγματα σοβαρεύουν επειδή ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι το μελανούρι.

Καθαρόαιμος κυνηγός όλων των εποχών, το μελανούρι είναι ένα ψάρι πασπαρτού που μπορεί να βρεθεί κυριολεκτικά παντού. Κατακλύζει τα μεγάλα λιμάνια, όπου και δραστηριοποιείται αυτή την εποχή και κυνηγάει με μανία από το πρωί έως και όλο το βράδυ, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Μπορεί επίσης να βρεθεί και σε πολύ ρηχά κομμάτια, ορμώντας σε ανυποψίαστα μικρά ψάρια που απαγκιάζουν για προστασία. Το διαιτολόγιό του την άνοιξη αποτελείται κυρίως από αυτά τα ψάρια, ενώ προτιμάει επίσης  και τα σκουλήκια και τις προνύμφες μύγας. Έτσι, με σειρά προτεραιότητας θα το δείτε να κυνηγάει τις μικρές σαρδέλες, την αθερίνα και οποιοδήποτε άλλο γόνο κυκλοφορεί στην περιοχή.

Από την παραπάνω μικρή εισαγωγή για το ανοιξιάτικο συσσίτιο του μελανουριού είναι λογικό να προσαρμόσουμε την match τεχνική, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα δολώματα, όπως αυτά που προαναφέραμε. Το να έχεις όμως ένα τέτοιο δόλωμα δεμένο σε ένα 0,10 παράμαλο και δολωμένο σε ένα 14 νούμερο αγκίστρι, σίγουρα θα εγκυμονούσε μια μεγάλη καταστροφή! Οπότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πρώτα το εξοπλιστικό κομμάτι, για να μπορούμε να σταθούμε επάξια σε ένα μεγάλο μελανούρι που θα τιμήσει το ζωντανό μας  δόλωμα.


ΒΑΡΥ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ MATCH

Για να δολώσουμε ένα ζωντανό ψαράκι μεγέθους από 6-9 εκατοστά, θα χρειαστούμε ένα δυνατό αγκίστρι με ανοιχτή καμπύλη, τύπου widegape, σε νούμερο συνήθως από 8-10. Το μεγαλύτερο μέγεθος αγκιστριού, από αυτό που θα βάζαμε εάν ψαρεύαμε με προνύμφη, προϋποθέτει και ένα πιο «χοντρό» παράμαλο, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θα κατεβαίνει τα 0,14 χιλιοστά. Αυτό γίνεται γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος ενός αγκιστριού και η δύναμή του, τόσο πιο δυνατή πετονιά χρειάζεται για να συγκρατήσει την ανερχόμενη αδράνεια. Έτσι, για να πάμε να ψαρέψουμε με ζωντανό, τα νούμερα ξεκινάνε από 0,14-0,16 παράμαλο και 0,18-0,20 χιλιοστά μάνα.

 Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να δουλεύονται όμως και με το ανάλογο καλάμι. Τα λεπτά match καλάμια με τις πολύ προοδευτικές δράσεις (slow-moderateaction) δεν έχουν θέση εδώ, γιατί πρώτον χρειαζόμαστε μια τουλάχιστον ημιπαραβολική δράση για να καρφώσουμε δυνατά ένα ψάρι και δεύτερον απαιτείται ένα πιο μεγάλο εύρος από castingweight(μέχρι 25-30 γρ) για να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερους φελλούς που θα φτάνουν σε μεγάλες αποστάσεις.  Έχει τύχει πολλές φορές να ψαρεύουμε με λεπτά καλάμια, να έχουμε δολωμένο ένα μικρόψαρο, να το έχει αρπάξει το μελανούρι, να καρφώνουμε και με το πρώτο τίναγμα του κεφαλιού το ψάρι να απαγκιστρώνεται ή να τα κόβει όλα στο πρώτο τράβηγμα. Οπότε να θυμάστε και να προσέχετε στην επιλογή του καλαμιού, δυνατή μύτη για σίγουρο και δυνατό κάρφωμα και προοδευτική δράση για τη μετέπειτα καλή έκβαση της μάχης. Είναι τα λεγόμενα μεταξύ μας match-λαβρακοκάλαμα!

Άλλο ένα σημαντικό εξοπλιστικό ζήτημα είναι ο φελλός. Στην άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού θα δείτε πολλά μεγάλα λιμάνια να κατακλύζονται από κοπάδια σαρδέλας και φρίσσας. Τις περισσότερες φορές, εάν το κοπάδι των μικρόψαρων είναι σχηματισμένο σαν μπάλα, σημαίνει ότι κάποιο αρπακτικό ψάρι είναι κοντά. Επειδή τα ψάρια θα κυνηγούν από τα μεσόνερα προς την επιφάνεια της θάλασσας, ένας πολύχρωμος φελλός θα τα τρομάξει και θα τα πονηρέψει. Διαλέξτε διάφανους crystalwaggler φελλούς, οι οποίοι θα είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν. Άλλο ένα μικρό μυστικό είναι ότι πλέον πολλά πονηρεμένα μεγάλα μελανούρια μπορούν να διακρίνουν τα sialum και να αδιαφορούν για το δόλωμά μας. Σε αυτή την περίπτωση βάλτε μονωτική ταινία πάνω στο sialum, έτσι που να φαίνεται μόνο το πάνω μέρος του και να μην διακρίνεται από τα καχύποπτα μελανούρια. Σε αυτή την περίπτωση θα δείτε ακόμη και τα μικρόψαρα να πέφτουν πάνω στο φελλό και να μην τον αντιλαμβάνονται.


OI ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ MATCH ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟ

Οι αρματωσιές που θα χειριστούμε εξαρτώνται από τα βάθη, τα ρεύματα της περιοχής και από το χώρο, όπου κυνηγούμε τα μελανούρια. Έχει τύχει πολλές φορές να παίρνουμε ψάρια στο βυθό, όταν υπάρχουν κοπάδια σαρδέλας στον αφρό. Ένας λόγος είναι ότι τα μεγαλύτερα μελανούρια κινούνται κατά μήκος του πυθμένα και εξαπολύουν κάθετες επιθέσεις προς τα πάνω στα μικρόψαρα. Έτσι, με αυτή την προσέγγιση είναι πιθανότερο να τσιμπήσει κάτω στο βυθό, μακρύτερα από το κοπάδι, όταν κινείται προς αυτό. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όταν θα ψαρεύουμε τα μελανούρια είναι η παρουσίαση του δολώματος, του ζωντανού ψαριού. Θα πρέπει το ψαράκι, το οποίο λόγω του αγκιστρώματος θα κινείται σπασμωδικά, να μοιάζει σαν ξεκομμένο μέρος του κοπαδιού και τραυματισμένο. 

Οι αρματωσιές με ελεύθερο παράμαλο, της τάξεως από μία έως και 2,5 οργιές, είναι από τις πιο κατάλληλες σε αυτή την περίπτωση. Τα αραιά μολύβια σε αποστάσεις των 6-10 εκατοστών επίσης βοηθάνε στο να μοιράζεται ισόποσα το βάρος της αρματωσιάς, όταν το ψαράκι χρειάζεται να κατεβαίνει αργά προς το βυθό. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν έχετε για δόλωμα αφρόψαρο, όπως σαρδέλα, φρίσσα, αθερίνα, είναι ότι επειδή είναι κοπαδιαστά ψάρια, έχουν την τάση ακόμη και αγκιστρωμένα να προσπαθούν να κολυμπούν πλάι στο κοπάδι. Αυτά τα ψάρια μπορούν να ανεβάσουν όλα τα μολύβια μας στον αφρό και να μας μπλέξουν την αρματωσιά, χωρίς να πάρουμε χαμπάρι. Μια τεχνική για να αποφύγουμε αυτό το συμβάν είναι να μικρύνουμε το παράμαλο και να βάλουμε βάρος drop τουλάχιστον 2 γραμμάρια, έτσι ώστε να τραβήξει πιο κάτω το ψαράκι και να μην μπλέκεται η αρματωσιά μας.

Όποια αρματωσιά και να επιλέξετε να θυμάστε ένα πράγμα. Όλα τα αρπακτικά έχουν το ίδιο ένστικτο, να κυνηγούν τα πιο αδύναμα, τραυματισμένα, αποπροσανατολισμένα ψάρια, για την απόκτηση των οποίων καταβάλλεται λιγότερη προσπάθεια. Έτσι, κάνουν οικονομία στην ενέργειά τους, διατηρούν την ομοιόστασή τους, ειδικά σε μια εποχή που την χαρακτηρίζουν η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, το τέλος της αναπαραγωγής των ψαριών, όπως το τέλος της άνοιξης. Κάντε την καλύτερη παρουσίαση στο ψαράκι και δεν θα απογοητευτείτε!

Το τράβηγμα του μεγάλου μελανουριού την περίοδο της άνοιξης, εάν κυνηγάει κοπαδιαστό, θα είναι απότομο και συνεχές. Σε κοινή γλώσσα μάλλον θα ακούσουμε τα φρένα του μηχανισμού, προτού πιάσουμε το καλάμι στα χέρια. Τα μεγαλύτερα μελανούρια μπορεί να τσιμπήσουν σε άκυρες ώρες, γιατί είναι μοναχικά και δεν μπαίνουν εύκολα σε κοπάδια μικρότερων ψαριών του είδους τους. Προσοχή γιατί ναι μεν οι κινήσεις και τα τραβήγματά τους μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη και το νεύρο των ζεστότερων μηνών του χρόνου, αλλά η πονηριά παραμένει, όπως και η αντίδραση να κατευθυνθούν άμεσα στα μπλόκια, στους κάβους και στα σκοινιά για να ελευθερωθούν. Βάλτε τα με προσοχή στα τελευταία τους τραβήγματα στην απόχη και χειριστείτε τα αναλόγως.

Την άνοιξη το matchfishing με waggler φελλό παίρνει άλλη διάσταση. Παρατηρούμε τόπους, παρακολουθούμε τις κινήσεις των ψαριών, ψάχνουμε για κυνήγια και μαζεμένα μικρόψαρα και γενικά δημιουργούμε νέες στρατηγικές προσέγγισης. Τα σημάδια που θα μας καθοδηγήσουν είναι το πότε, που και σε ποια τροφή θα κυνηγήσουν τα μελανούρια. Ο ψαράς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα ψάρια. Τα τελευταία όμως έχουν ακόμη ένα μεγαλύτερο λόγο για να τρέφονται περισσότερο αυτή την εποχή. Λόγω του σκληρού φετινού χειμώνα, τα περισσότερα μελανούρια δεν έχουν τελειώσει ακόμη την αναπαραγωγή τους και πολλά απ’ αυτά, ειδικά τα μεγάλα θηλυκά, την διανύουν ήδη. Δεν είναι απίθανο να δείτε μεγάλες συναθροίσεις μελανουριών μέσα σε μπούκες λιμανιών, κοντά σε γλίστρες, σε ντόκους, ακόμη και σε λίγα εκατοστά νερό. Ακόμη όμως και τότε, εμείς θα περιμένουμε ίσως μόνο ένα καθοριστικό βούτηγμα του φελλού.           

Ψαρέψτε τα με σεβασμό και να μην ξεχνάτε ότι μπορεί να πιάσετε και ψάρια ήδη αυγωμένα. Αυτά είναι καθήκον μας να τα ελευθερώσουμε, όχι μόνο για τη διαιώνιση του είδους αλλά και για να έχουμε πάντα ψάρια να ψαρεύουμε. Για μένα προσωπικά, ψάρια αυγωμένα είναι έγκλημα να κρατιούνται, καθώς δεν έχουν προλάβει ούτε να αναπαραχθούν. Catch and release με σεβασμό στο θήραμα και στο μέλλον που πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε για τη συνέχιση του ψαρέματος! Να είστε όλοι καλά!