Του Γιώργου Καγιά


Κάθε χρόνο, πάντα τέτοια εποχή, επιδίδομαι στο αγαπημένο μου ψάρεμα για άγρια λαβράκια και τσιπούρες. Μετά από συνεχείς παρατηρήσεις οι οποίες επήλθαν κυρίως μετά από κάποιες τακτικές τυχαίες συναντήσεις, τα μεγάλα άγρια λαβράκια αλλά και οι μεγάλες τσιπούρες, είναι πιστά πάντα στο ραντεβού τους. Κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο έχουμε τις συναντήσεις μας, όπου επιλεκτικά και μόνο επιλεκτικά καταφέρνω να πιάσω τρία τέσσερα ψάρια αυτό το διάστημα. Αντιλαμβάνομαι ότι τα ψάρια δεν επιλέγουν τα συγκεκριμένα σημεία και την συγκεκριμένη εποχή τυχαία. Έρχονται εδώ πιθανό για σκοπούς αναπαραγωγής. Αν ήθελα θα μπορούσα να ξεκληρίσω όλο το κοπάδι αλλά αυτό θα αποτελούσε ύψιστη βλακεία από μέρους μου. Επιλέγω να χτυπήσω μόνο ότι δικαιούμαι, με προτίμηση ένα ψάρι τρόπαιο και να πάω σπίτι. Γνωρίζω ότι εάν το κάνω αυτό του χρόνου και πάλι θα είναι πιστά στο ραντεβού τους, πιθανό και περισσότερα ψάρια. Μέσα από τις παρατηρήσεις μου, είδαν τα μάτια μου ψάρια που για χρόνια τώρα με στοιχειώνουν στα όνειρα μου. Μου έχουν γίνει διακαείς πόθος, να αναμετρηθώ μαζί τους στα ίσια και να καταφέρω να πιάσω ένα από αυτά. Η φιγούρα από ένα λαβράκι τέρας, άνω των δέκα κιλών, είναι μέσα στο υποσυνείδητό μου και κάθε χρόνο ελπίζω ότι θα είναι η χρονιά που το ψάρι θα μου χαρίσει μια απόσταση βολής.

Φυσικά φέτος  με την κατάσταση των ιχθυοτροφείων γέμισε η θάλασσα λαβράκια του κλουβιού. Αρκετά από αυτά ξεπερνούν το ένα κιλό σε βάρος και από ότι άκουσα σκορπίστηκαν από το Παραλίμνι μέχρι την Πάφο. Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στα άγρια και δύσκολα λαβράκια φέτος υπάρχουν και εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ήμερα, τα οποία όμως για να έχουν αντέξει την απεριορίστου μεγέθους αλιευτική πίεση που ασκήθηκε από χιλιάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες, αφού κατάφεραν να ξεφύγουν από χιλιόμετρα δίκτυα, αφού τώρα πλέον δεν τρώνε την τροφή αλλά ξύπνησε το ένστικτο του κυνηγού που παραμονεύει στο DNA τους, έχουν και αυτά κάπως αγριέψει.  

Έτσι λοιπόν φέτος έχουμε την ευκαιρία να κυνηγήσουμε αυτό το σπάνιο θήραμα, που αν και στα νερά μας κάναμε μαύρα μάτια να το δούμε, τώρα υπάρχει σε μεγαλύτερη πυκνότητα. 

Φυσικά ανάμεσα στα ήμερα, μπορεί κάπου κάπου και σε συγκεκριμένα σημεία να μας κάνει και κανένα ντου κάποιο επτάκιλο και άνω λαβράκι.  Σε μία τέτοια περίπτωση να εύχεστε να έχετε αρκετό σχοινί στο μουλινέ σας, να επιστρατεύστε όλες σας τις γνώσεις ούτως ώστε να καταφέρετε να συλλάβετε ένα σπάνιο και ακριβοθώρητο άγριο λαβράκι.