Του Ιάσονα Αναστασόπουλου


Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψαράδες, λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, κάνουν περιορισμένο αριθμό ψαρευτικών εξορμήσεων. Ορισμένοι επιλέγουν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις για να βρεθούν στο τέλειο σημείο, άλλοι κάνουν πολυήμερες εκδρομές, ενώ υπάρχει και η μερίδα των ψαράδων που ψαρεύει αποκλειστικά από το σκάφος.


Σε κάθε περίπτωση, σκοπός όλων των ερασιτεχνών είναι η επιτυχημένη ψαρευτική εξόρμηση. Μια έννοια που συχνά παρερμηνεύεται από πολλούς, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό νόημα του ψαρέματος. Η αξιολόγηση μιας ψαριάς δεν γίνεται στον κουβά, αλλά μέσα μας. Το ερασιτεχνικό ψάρεμα, δεν αποβλέπει στην κάλυψη υλικών αναγκών, αλλά στην απόλαυση και στην διασκέδασή μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να πιάσουμε ψάρια, αλλά ότι η σύλληψη δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα ικανοποίησης.


Με ποιους τρόπους λοιπόν μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση της εξόρμησής μας και να μένουμε ικανοποιημένοι ακόμη και με τις μικρότερες απολαβές;


Μυστικό #1

Καλή παρέα

Σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης εξόρμησης είναι το να έχουμε μαζί μας την συντροφιά ανθρώπων που εκτιμάμε και περνάμε καλά μαζί τους. Με αυτούς μπορούμε να συζητάμε κατά την διάρκεια της αναμονής της σύλληψης, να ανταλλάζουμε μυστικά και απόψεις, καθώς και να μοιραζόμαστε τις ψαρευτικές μας συγκινήσεις. Οι άνθρωποι που θα επιλέξουμε να μας συνοδεύσουν κατά την διάρκεια του ψαρέματος δεν χρειάζεται να έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα. Μπορούμε να επιλέξουμε ψαράδες με μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς, ικανούς να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους πάνω σε ορισμένες τεχνικές, ή και το αντίθετο, λαμβάνοντας εμείς τον ρόλο του δασκάλου. Επίσης μπορούμε να συνοδευτούμε από φίλους μας και να ψαρέψουμε μαζί, καλύπτοντας ένα μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής, ενώ εάν ο καθένας ψαρεύει με διαφορετικές τεχνικές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ψαρευτικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, ένας ιδιαίτερα γνωστός, είναι αυτός της τεχνικής του Egging και Lrf με αυτή του Heavy Casting. Έτσι η ψαριά του ενός, μετατρέπεται σε δόλωμα του άλλου, συντελώντας μία ιδιαίτερη μέθοδο ομαδικού ψαρέματος.


Μυστικό #2

Καλό φαγητό

Είτε επιλέξουμε να ψαρέψουμε με τεχνικές που στηρίζονται στην αναμονή, όπως το εγγλέζικο, το casting κ.α, είτε με πιο δραστήριες τεχνικές όπως το Spinning, είναι σίγουρο ότι για ορισμένα χρονικά διαστήματα θα αφήσουμε κάτω το καλάμι και θα κάνουμε ένα διάλειμμα. Προκειμένου να γεμίσουμε τα κενά με ευχάριστο τρόπο μπορούμε να “τσιμπήσουμε” κάτι. Υπάρχουν πολλές επιλογές για όλων των ειδών της ανάγκες. Κάποιος που θέλει κάτι μικρό και υγιεινό, μπορεί να επιλέξει μία μπάρα δημητριακών και ένα φρούτο. Από την άλλη μεριά, οι φίλοι μας που κάνουν πολύωρα ψαρέματα με ατέλειωτες ώρες υπομονής, όπως το Heavy Catsing, μπορούν να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα, ακόμη και να μαγειρεύουν στον τόπο του ψαρέματος. Επιπρόσθετα, εάν σταθούμε τυχεροί, πάντα έχουμε την επιλογή να μαγειρέψουμε τα ψάρια που πιάσαμε στο σημείο της σύλληψης. Έτσι, το καλό φαγητό, μπορεί να μην μας βοηθήσει να πιάσουμε ψάρια, αλλά ακόμη και αν γυρίσουμε με άδειο κουβά, τουλάχιστον δεν θα επιστρέψουμε και με άδειο στομάχι.


Μυστικό #3

Καλή μουσική

Είναι γνωστό ότι η μουσική μας βοηθάει να ηρεμήσουμε, να αποβάλουμε τον άγχος και να απολαύσουμε την στιγμή. Γιατί λοιπόν να μην την συνδυάσουμε και με το ψάρεμά μας. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, πλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύουμε αμέτρητα τραγούδια στις κινητές μας συσκευές, ενώ με την χρήση ακουστικών ή ενός μικρού φορητού ηχείου μπορούμε να τα απολαύσουμε ανεξαρτήτως από τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Ειδικά σε Τεχνικές που απαιτούν την αδιάκοπη κίνηση μας, όπως το jigging, spinning κ.α, η μουσική μας βοηθάει να εκτονωθούμε και να “αντέξουμε” για περισσότερη ώρα. Επομένως, πριν αναχωρήσετε για την επόμενη σας εξόρμηση, μην ξεχάσετε να φτιάξετε μια λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια.


Μυστικό #4

Να έχεις εναλλακτικές

Δεν είναι και λίγες οι φορές οπού κανονίζουμε ένα ψάρεμα, και τελευταία στιγμή ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε μας καταστρέφει τα σχέδια. Μερικά παραδείγματα αντίστοιχων καταστάσεων είναι η απρόβλεπτη κακοκαιρία (κυρίως για όσους ψαρεύουν από πλωτά μέσα) και η ύπαρξη άλλων ψαράδων στην περιοχή που έχουν καταλάβει την ψαρεύτρα μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις οδηγούμαστε σε απόγνωση και συνήθως απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι επιλέγουμε να επιστρέψουμε πίσω στο σπίτι. Προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, καλό είναι να έχουμε εξερευνήσει πιθανές εναλλακτικές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορούμε μέσω του χάρτη, να έχουμε σημειώσει σημεία στα οποία θα κατευθυνθούμε σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα αρχικά μας σχέδια.


Μυστικό #5

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσετε να θυμηθείτε καταστάσεις οπού βρεθήκατε αντιμέτωποι με συνθήκες που δεν ήσασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε. Ένα απλό παράδειγμα είναι το να εντοπίσετε κυνηγόψαρα, όπως λούτσοι, κυνηγοί και ντάσκες, ενώ έχετε μαζί σας εξοπλισμό για τεχνικές που δεν μπορούν να πιάσουν τέτοιου είδους ψάρια (όπως casting). Δεν αναφέρομαι σε όσους δεν διαθέτουν εξοπλισμό για άλλες τεχνικές, λόγω αποκλειστικής αφοσίωσης σε συγκεκριμένα ψαρέματα, αλλά σε όσους έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν διάφορες τεχνικές, τον οποίο όμως μεταφέρουν μεμονωμένα σε κάθε εξόρμηση. Φανταστείτε πόσο μεγάλο εκνευρισμό θα σας προκαλούσε η εικόνα του να βλέπετε κοπάδια τονοειδών των 5 και 7 κιλών να κυνηγάνε κοπάδια ψιλού μπροστά στα πόδια σας, και εσείς να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα αφού επιλέξατε να αφήσετε το σπινοκάλαμο στο σπίτι. Όσα ψάρια και να πιάσετε με την άλλη τεχνική, είμαι σίγουρος ότι η σκέψη του λάθους σας δεν θα σας αφήσει σε ησυχία. Επομένως, την επόμενη φορά που θα προετοιμάζεστε για μια εξόρμηση, αναλογιστείτε πιθανά σενάρια και φροντίστε να βρίσκεστε σε θέση να ανταποκριθείτε.


Μυστικό #6

Καινούρια μέρη

Είναι ωραία να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς και να γνωρίσουμε καινούρια μέρη, και το ψάρεμα είναι σίγουρα ένα χόμπι που μας δίνει μια ακόμη αφορμή για να το κάνουμε. Μην μένετε προσκολλημένοι στον ίδιο ψαρότοπο και δοκιμάστε νέες παραλίες, κάβους και λιμάνια. Μπορείτε να εξερευνήσετε νέα μέρη κοντά σε αυτά που επισκέπτεστε τώρα, ενώ όποτε έχετε την δυνατότητα μην αμελήσετε να ταξιδέψετε και σε άλλα μέρη της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Γιατί λοιπόν να μην επισκεφτούμε όσα από αυτά μπορούμε. Ακόμη και αν δεν πιάσουμε ψάρια, θα έχουμε την απόλαυση του “καινούριου”, ενώ αν σταθούμε τυχεροί θα έχουμε ανακαλύψει νέους ψαρότοπους για να επισκεφθούμε ξανά στο μέλλον.


Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα εξασφαλίσουμε πως καμία εξόρμησή δεν θα πάει χαμένη. Στο τέλος της ημέρας, το σημαντικό είναι να περνάμε και καλά και να εξελισσόμαστε τόσο σαν ψαράδες αλλά και σαν άνθρωποι γενικότερα.