Κατηγορίες ψαροντουφεκάδων υπάρχουν πολλές. Υπάρχουν οι μανιακοί, που χειμώνα καλοκαίρι, δύο με τρείς φορές την βδομάδα, επισκέπτονται την θάλασσα και έχουν ολόχρονη και τακτική επαφή μαζί της. Υπάρχουν οι  όχι και τόσο τακτικοί, που προσπαθούν να έχουν μια συνεχή επαφή με την θάλασσα, αν και οι υποχρεώσεις τους οικογενειακές ή επαγγελματικές, πολλές φορές τους στερούν αυτό το δικαίωμα. Υπάρχουν οι εποχιακοί, οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως κατά τους Ανοιξιάτικους και εποχιακούς μήνες στο ψάρεμα με ψαροντούφεκο.  Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις, για να έχεις επιτυχίες, σε όποιο βάθος και να κινείσαι θα γυρεύεις ένα πράγμα. Κοψίματα και Ισοβαθίες.  Αυτά τα σημεία μεγιστοποιούν την επιτυχία, ασχέτως από το μέγεθος της άπνοιας ή από το βάθος στο οποίο μπορείς να ψαρέψεις. Εδώ χρειάζεται τεχνική και μεθοδικότητα. Απόχες, σκασίματα (σκάσματα στα Κυπριακά), στα οποία μεγάλοι θηρευτές στήνουν τα καρτέρια τους χωρίς να ξέρουν τι τους προσμένει. Διάβαζα σε κάποια περιοδικά, πριν από πολλά χρόνια, για το περιβόητο ψάρεμα στο κόψιμο του βράχου. Μου πήρε αρκετό καιρό να αντιληφθώ την σημασία αυτού του κοψίματος.

Αυτό το κόψιμο προστατεύει κάποια ψάρια από το δυνατό ρεύμα, σπάει το πλαγκτόν και προσφέρει τροφή στα μικρόψαρα, ενώ παράλληλα προσελκύει και τους κυνηγούς, οι οποίοι συμπληρώνουν την τροφική αλυσίδα, τις περισσότερες φορές κρυμμένοι στην διαφορά βάθους. Αυτά τα σημεία θα τα βρούμε σε όλες τις ζώνες και σε βαθιά και σε ‘ξέβαθα’ νερά .

Αρκεί να ψάξουμε και όλο και κάπου θα συναντήσουμε τέτοια σημεία.  Σε αυτά τα σημεία θα συναντήσουμε και θηράματα εάν είμαστε προσεκτικοί.

Οι πρώτες μου συναντήσεις ήταν καταχείμωνο, σε μια περιοχή με πέτρες και απότομης εναλλαγής βάθους από τα 10 στα12 μέτρα. Εκεί είχα τις πρώτες μου καλές συναντήσεις με σαργούς. Η τεχνική απλή. Κάθετη ή διαγώνια κατάδυση λίγα μέτρα πριν από το σκάσμα και αθόρυβο πλανάρισμα στο κόψιμο του βράχου. Είναι σημαντικό  ούτε εμείς να δούμε, αλλά ούτε τα ψάρια να δουν τι θα ξεπροβάλει από το κόψιμο. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού θα λειτουργήσει υπέρ μας, εάν κινηθούμε σωστά και αθόρυβα. Ένα καλό και γρήγορο όπλο, κατά προτίμηση 90άρι με 100άρι, είναι υπέρ αρκετό για να μας βοηθήσει σε μία γρήγορη, αλλά ίσως και λίγο μακρινή βολή. Με το που ξεπροβάλει όπλο και βλέμμα από το κόψιμο του βράχου, θα πρέπει να κάνουμε ένα γρήγορα σκανάρισμα στην περιοχή για να δούμε τυχόν ψάρια και στην συνέχεια να ξεκινήσουμε την λεπτομερή παρατήρηση στην περιοχή που βρίσκετε κάτω από το όπλο μας.

Ένα οριακό ψάρι, ίσως, μας αναγκάσει να συρθούμε ακόμη λίγο για να το φέρουμε στο βεληνεκές μας. Τέτοια σημεία, πολλές φορές αποτελούν και την βεράντα για ορισμένα είδη ψαριών, τα οποία βγαίνουν από την κρυψώνα τους και με τον παραμικρό κίνδυνο χάνονται μέσα στις σκισμάδες των βράχων. Η γρήγορη και έγκαιρη βολή θα αποτρέψει το βράχωμα των ψαριών.

Σε μια εξόρμηση και ενώ πλησίασα ένα τέτοιο κόψιμο, η πρώτη μου παρατήρηση με άφησε απογοητευμένο, καθώς δεν υπήρχε ίχνος ψαριού κάτω από το κόψιμο. Λίγο πριν την ανάδυσή μου παρατήρησα ένα κύριο, ξέρετε τον γνωστό μπούφο, γύρω στα 4 κιλά, να είναι κολλημένος κάτω χαμηλά στο κόψιμο. Δυστυχώς για μένα, ευτυχώς γι’ αυτόν, στην επόμενη βουτιά ο ροφός είχε εξαφανιστεί .

Τέτοια κοψίματα μπορούν να δουλέψουν και ανάποδα, ιδιαίτερα εάν στοχεύουμε ασπρόψαρα ή ακόμη και μαγιάτικα. Η τεχνική είναι περίπου η ίδια, μόνο που αυτή την φορά θα χρησιμοποιήσουμε το κόψιμο για να κρύψουμε τον όγκο του κορμιού μας, με το κεφάλι και το όπλο πάνω από το κόψιμο, έτοιμα στην ενέδρα. Με λίγα λόγια καρτέρι. Καλύτερα να κατέβουμε και πάλι από μακριά και να ξεπροβάλουμε αργά στο κόψιμο. Σε τέτοια σημεία έρχονται εύκολα οι σαργοί, οι κέφαλοι σε ‘ξέβαθα’ νερά ακόμη και μαγιάτικα. Ένας φίλος κατάφερε να χτυπήσει ένα τεράστιο μινέρι, πέραν των 20 κιλών, σε βάθος μόλις τεσσάρων  μέτρων,  ενώ καρτέρευε  για κέφαλους .

Όπως και να το δούμε, λοιπόν, τα κοψίματα είναι χώροι, όπου και ψάρια συναντάμε, αλλά προσφέρονται για διάφορες τεχνικές ψαρέματος. Λίγο ψαχτήρι, λίγο καρτέρι, λίγο πλανάρισμα.  Σημασία έχει να αποδίδουμε σωστά την προσέγγισή μας στο κόψιμο, από όπου και εάν πηγαίνουμε. Σωστή πλευστότητα, άνεση, αθόρυβη προσέγγιση και καλός εξοπλισμός θα παίξουν  ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχή συνάντησή  μας με ένα ψάρι σε ένα τέτοιο σημείο.