Αγαπητοί φίλοι και λάτρεις της καθετής, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τον τρόπο προετοιμασίας για το ψάρεμα και σύλληψη της γόπας. Πρώτα, όμως, ας δούμε κάποια στοιχεία αυτού του ωραίου και πεντανόστιμου θηράματος.

Η Γόπα

Το επιστημονικό όνομα της γόπας είναι Βώξ ο κοινός, αλλά τη συναντάμε και με πολλά άλλα, όπως βώπα, γούπα, βούπα ή μπόπα. Είναι ακανθοπτερύγιο ψάρι με σώμα μακρύ, στόμα μικρό και πολλά μυτερά δόντια. Έχει μήκος από 25 έως 40 πόντους, χρώμα πρασινοκίτρινο στη ράχη και γκριζοασημί στα πλευρά, όπου σχηματίζονται κατά μήκος 4-5 ταινίες χρυσοκίτρινες. Τη συναντάμε σε μεγάλα κοπάδια ενώ ως πιο πιθανά σημεία θεωρούνται αυτά που βρίσκονται κοντά σε κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας λόγω της τροφής που συγκεντρώνεται κάτω από αυτά!

Περνώντας σιγά σιγά στα εργαλεία (καλάμια, μηχανισμούς, μισίνες, νήματα, αγκίστρια, βαρίδια κ.λπ.) θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο καθένας έχει τη δική του γνώμη γι’ αυτά. Επομένως κι εγώ θα σας πω τη δική μου άποψη περί τούτων.

Το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε καλό θα είναι να κυμαίνεται από 1,50-2 μέτρα και να είναι όσο πιο ευαίσθητο γίνεται (πάλι αυτό είναι προτίμηση του καθενός). Ο μηχανισμός που θα προτείνω να χρησιμοποιούμε είναι από 2500-4000. Όσο αφορά το γέμισμα του μηχανισμού, μπορούμε να βάλουμε μισινέζα διαμέτρου από 40-50, αλλά θα προτείνω με κλειστά τα μάτια να χρησιμοποιήσουμε νήμα. Ναι νήμα και ο λόγος είναι διότι θα έχουμε απόλυτη επαφή και με τα πιο ελαφριά τσιμπήματα. Αφού περάσουμε τη μάνα στους οδηγούς του καλαμιού, προτείνω να περάσουμε μια χάντρα πριν δέσουμε τη στριφταροπαραμάνα κι αυτό γιατί φέρνοντας πολλές φορές κάποιο ψάρι πάνω, περνάμε τη στριφταροπαραμάνα άθελά μας στους οδηγούς με κίνδυνο να κάνουμε ζημιά στο καλάμι. Αντιθέτως, με αυτό τον τρόπο αποκλείουμε παντελώς να συμβεί κάτι τέτοιο. Τέλος, δένουμε τη στριφταροπαραμάνα μας.

Ας περάσουμε στο παράμαλλο που θα χρησιμοποιήσουμε. Εδώ πάλι, όπως και σε πολλά παραπάνω, είναι προσωπική άποψη του καθενός τι θα χρησιμοποιήσει. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε μάνα παράμαλλου 23-25mm και παράμαλλα 19-20 mm. Το μάκρος της μάνας να είναι κοντά στο 1μέτρο, ή και μεγαλύτερο αν το καλάμι μας υπερβαίνει το 1,80. Καλό μήκος για τα παράμαλλά μας θεωρώ τα 10-15 εκατοστά, τα οποία αφού δέσουμε στην άκρη, μας μένουν 2 επιλογές, ή αγκίστρι ή σαλαγκιά (πραγκαρόλα). Εδώ, η επιλογή θα κριθεί με το τι δόλωμα θα ψαρέψουμε. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδα, τότε υποχρεωτικά θα δέσουμε αγκίστρι ενώ αν επιλέξουμε να ψαρέψουμε με ζύμες, τότε προτείνω με κλειστά τα μάτια σαλαγκιά (πραγκαρόλα). Μπορούμε να δέσουμε 2 με αγκίστρι και 1 σαλαγκιά (πραγκαρόλα) ή 2 σαλαγκιά (πραγκαρόλα) και 1 με αγκίστρι για να δουλεύουμε και τα 2 δολώματα. Αφού τελειώσουμε και με τα παράμαλλά μας, περνάμε στο βαρίδι. Στο τέλος της μάνας των παράμαλλων δένουμε μια παραμάνα, απ’ όπου θα κρεμάσουμε το βαρίδι μας. Προτείνω 50-70 γρ. για βάθη μέχρι 30-40 μέτρα. Αυτά όσο αφορά την αρματωσιά μας.

Τώρα, αφού εντοπίσουμε το κοπάδι με τη βοήθεια του βυθομέτρου, κατεβάζουμε την καθετή μας στο βάθος που βλέπουμε στην οθόνη αυτού. Το πιο πιθανό είναι να πάρουμε αμέσως τσιμπιές διότι η γόπα είναι λαίμαργο ψάρι (δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε 2 ή και 3 μαζί πάνω στην αρματωσιά μας) και φοβάται επίσης μην της φάει το φαγητό το διπλανό ψάρι. Όταν ανεβάζουμε την καθετή και δεν έχουμε πάρει τσιμπήματα, προτείνω να τραβήξουμε 2-3 φορές το καλάμι ελαφρά, ούτως ώστε να μένει η τροφή μας στα ίδια μέτρα και να κρατάει το κοπάδι εκεί μπασμώνοντας το σημείο!

Καλό θα είναι να έχουμε ενα ψυγείο με παγοκύστες μαζί μας και όχι τον κουβά με το νερό γιατί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η γόπα είναι πολύ ευαίσθητο ψάρι και αλλοιώνεται εύκολα. Με το ψυγείο αποφεύγουμε την αλλοίωση των ψαριών μετα απο ένα πολύωρο ψάρεμα!

Αρματωσιές καλό θα είναι να έχουμε φτιάξει 4-5 διότι μπορεί να μας στριφογυρίζουν τα παράμαλλά μας και να χάνουμε χρόνο φτιάχνοντάς τα επιτόπου.

Α και να μην ξεχάσω! Επίσης, καλό θα είναι όταν ψαρεύουμε σε ένα τόπο και έχουμε καλά αποτελέσματα, να σημειώνουμε στο GPS μας το σημείο για την επόμενη φορά.

Ελπίζω να βοήθησα. Εύχομαι καλά ψαρέματα σε όλους και όχι σκουπίδια στη θάλασσα. Όσο τη σεβόμαστε, άλλο τόσο μας σέβεται κι αυτή. Και να θυμάστε, η απόσταση που δικαιούμαστε να πλησιάζουμε τα ιχθυοτροφεία είναι 300 μέτρα!