Το καλοκαιράκι πλησιάζει και σίγουρα, όσο και να το κάνουμε, όσοι έχουν σκάφος περιμένουν πως και πως αυτή την περίοδο για να ασχοληθούν με το ψάρεμα από το σκάφος. Άλλοι ονειρεύονται τόνους , άλλοι καθετές , παραγάδια, εγώ όμως έχω ένα άλλο ξεχωριστό ψάρεμα στην καρδιά μου κι αυτό είναι το ψάρεμα μουρμούρας από το σκάφος. Ψάρεμα μουρμούρας αλλά με καλάμι το βραδάκι. Ένα ξεχωριστό, ξεκούραστο ψάρεμα που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και  προπαντός οικονομικό, γιατί αυτό το διάστημα τα έξοδα έχουν και αυτά το δικό τους ρόλο.

Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές και η θάλασσα ως συνήθως το βραδάκι καλμάρει. Για να έχουμε επιτυχίες, ωστόσο, σε αυτό το ψάρεμα πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα υλικά και απαραίτητο εξοπλισμό. Το συγκεκριμένο ψάρεμα το ανακαλύψαμε μετά από κάποιες εισηγήσεις και αναφορές κάποιων φίλων συναδέλφων ψαράδων κι έτσι, λοιπόν, ένα βράδυ αποφασίσαμε να επιδοθούμε σε αυτό.

Εξοπλισμός: Θέλουμε ένα καλάμι να είναι μαλακό αλλά και ταυτόχρονα όχι πολύ μακρύ, για να μπορούμε μέσα στον περιορισμένο χώρο του σκάφους να το χειριζόμαστε σωστά και αποδοτικά. Ένα καλάμι spinning 2,10 μ με 2,60 είναι το ιδανικό για αυτό το σκοπό. Το casting weight  του πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 40 γρ. Ένας γρήγορος και ανθεκτικός μηχανισμός 2000-3000 είναι ικανοποιητικός γι’ αυτό το ψάρεμα. Προτιμούμε τη χρήση νήματος pe<2 για να έχουμε περισσότερη αμεσότητα στο τσίμπημα.

Περνάμε στη μάνα μας ένα περαστό βαρίδιο, κατά προτίμηση πλακωτό για να μην περιστρέφεται στην άμμο, από 10-40 γρ, εξαρτάται πάντοτε από τον καιρό και τα ρεύματα. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα στριφτάρι και μισίνα 22άρα μήκους περίπου πενήντα εκατοστών.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και χάντρες στο παράμαλο μας, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητες για την επιτυχία.

Το αγκίστρι που επιλέγουμε είναι με μακρύ λαιμό (livebait hook), αναλόγως του μεγέθους του ψαριού που επιδιώκουμε να ψαρέψουμε. Προσωπικά προτιμώ αγκίστρια νο 6-8.

Δόλωμα: Για δόλωμα χρησιμοποιούμε είτε σκουλήκια όπως αμερικάνο, ακροβάτη είτε γαρίδα, την οποία έχουμε από πριν κόψει και αλατίσει για να κρατάει καλά στο αγκίστρι.

 

Τόπος: Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κύρια συστατικά για την επιτυχία αυτού του ψαρέματος. Βασικά γυρεύουμε αμμώδεις βυθούς με βάθος 8-12 μέτρα κοντά σε παραλίες, όπου ξέρουμε ότι κρατάνε μουρμούρες.

Τεχνική: Aφήνουμε το σκάφος αρόδο κατά προτίμηση και πραγματοποιούμε βολή μακριά  από το σκάφος μαζεύοντας λίγο τα μπόσικα, ούτως ώστε να απλώσει η αρματωσιά μας στο βυθό. Μπορούμε να δολώσουμε κομματάκι από το σκουλήκι ή όλο το σκουλήκι μαζί με τη βοήθεια της βελόνας δολώματος.  Έχουμε το καλάμι σε γωνία 45 μοιρών και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδοποιητή για να ανιχνεύσουμε την τσιμπιά, αν δεν κρατάμε το καλάμι στο χέρι μας. Το σωστό όμως και το πετυχημένο είναι να κρατάς το καλάμι στο χέρι και να χτυπάς μόλις νιώσεις το τσίμπημα του ψαριού.  Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να χτυπήσω πέντε συνεχόμενες φορές μέχρι να καρφωθεί το ψάρι, το οποίο μετά από κάθε χτύπημα τσιμπούσε πιο επίμονα το δόλωμα.

Τα φρένα της μηχανής μας είναι ρυθμισμένα για να απελευθερώνεται νήμα σε περίπτωση που το ψάρι είναι μεγάλο. Μουρμούρες μπορεί να πετύχουμε μέχρι και ένα κιλό, ενώ μπορεί να πιάσουμε ακόμη και δράκαινες.  

Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα ελαφρύ ρευματάκι ή ένας ελαφρύς κυματισμός και να  μετακινεί λίγο το σκάφος για να μπορούμε να δοκιμάζουμε σε διάφορα σημεία μέχρι να ανακαλύψουμε τα ψάρια.

Είναι ένα ευχάριστο ψάρεμα, το οποίο μπορεί να γίνει με παρέα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας χαρίσει και αρκετές τσιμπιές. Πρέπει να προσέχουμε τυχόν δίκτυα στην περιοχή, αλλά και να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι το τι ψάρια κρατάμε παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσουμε αυτό το ψάρεμα και για το μέλλον. Σ’ ένα βράδυ πιάσαμε τριάντα τσιμπιές, αλλά μόνο πέντε ψάρια ήταν πάνω από είκοσι πόντους και τα οποία κρατήσαμε. Τα υπόλοιπα τα επιστρέψαμε πίσω στο νερό για να μεγαλώσουν και να τα ξαναβρούμε φέτος.

Αυτό το ψάρεμα μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε κατά τις βραδινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό εναπόκειται σε εμάς και την παρέα μας.