Νεόφυτος Ματθαίου

Η κουρκούνα είναι ένα ξενικό είδος το οποίο έχει κατακλύσει τα νερά μας τα τελευταία χρόνια. Αν και οι περισσότερες συναντήσεις με τα ψάρια γίνονται την περίοδο του καλοκαιριού, εντούτοις με την αλλαγή των καιρικών φαινομένων και σε περιοχές όπου τα νερά διατηρούνται σε λογικές θερμοκρασίες, μπορούμε να βρούμε κουρκούνες σχεδόν ολόχρονα.  Έτσι λοιπόν κάποιες ζεστές μέρες του χειμώνα, αλλά και της άνοιξης μπορεί να βρεθούμε σε σημεία όπου κρατούν κουρκούνες. Τέτοια σημεία είναι συνήθως λιμάνια και κόλποι όπου οι κουρκούνες προστατεύονται από τα κρύα θαλάσσια ρεύματα. Τις μέρες λοιπόν αυτές, τα ψάρια τσιμπούν κυρίως κοντά στον βυθό σε περιοχές σχετικά αβαθής (2-4 μέτρα).

Το ψάρεμα της κουρκούνας το πραγματοποιούμε συνήθως με τη μέθοδο της αντένας (απίκο). Αρματώνουμε την αντένα μας  με ένα φελλό τύπου ελιά για μικρότερη αντίσταση και μολύβι ελιά περίπου 2 γραμμαρίων. Ψαρεύουμε κοντά στον βυθό και για αυτό είναι καλά να βυθομετρήσουμε πριν ξεκινήσουμε το ψάρεμα μας. Η κουρκούνα είναι ψάρι κυρίως φυτοφάγο. Της αρέσει πολύ να τρέφεται με φύκια όπως και οι σάλπες με το γνωστό χόρτο μαλλούπα (αυτό το χόρτο το βρίσκουμε κυρίως σε περιοχές όπου εισρέει γλυκό νερό μέσα στην θάλασσα). Είναι ένα ανοιχτόχρωμο πράσινο λεπτό χόρτο. Μπορούμε να πάρουμε από αυτό το χόρτο, να το βάλουμε μέσα σε ένα πλέντερ μαζί με θαλάσσιο νερό και μισό περίπου ψωμί. Στην συνέχεια τα χτυπάμε για να γίνουν ένα μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε αλεύρι ή καπίρα για να σφίξει το μείγμα μας ανάλογα με την δική μας προτίμηση.

Επίσης, χρησιμοποιούμε μικρά αγκίστρια καθώς η κουρκούνα έχει μικρό στόμα. Κάποιοι ψαρεύουν και με μικρό αγκίστρι κλέφτη, ενώ από κάτω τοποθετούν μια πραγκαρόλα. Το καλάμι το έχουμε πάντοτε στο χέρι μας και τα μάτια καρφωμένα στο φελλό. Αν παρατηρήσουμε το φελλό μας να πραγματοποιεί μικρούς κύκλους σημαίνει ότι κάποιο ψάρι είναι γύρω από το δόλωμα μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το κάρφωμα καθώς οι κουρκούνες έχουν την ιδιότητα να εξαφανίζουν το δόλωμα μας χωρίς να βυθίζουν τον φελλό. Παρόλα αυτά, αυτή την εποχή δεν θα πιάσουμε πολλές κουρκούνες όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, αλλά εάν μας τσιμπήσουν σίγουρα θα είναι μεγάλα ψάρια.   

Το ψάρεμα αποτελεί για εμάς τους ερασιτέχνες ένα χόμπι, μια ενασχόληση ευχάριστη μακριά από την καθημερινότητα. Ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη του εαυτού του. Σημαντικό είναι να μην μολύνουμε τη θάλασσα και τις παραλίες και να μην σκοτώνουμε άδικα ψάρια που δεν έχουν κάποια αξία. Σεβαστείτε τα μεγέθη των ψαριών αλλά και τη θάλασσα, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς και τα παιδιά μας να τη χαιρόμαστε για πολλά χρόνια ακόμη.