Ψάρεμα καλαμαριών συντροφιά με τα παιδιά μα 

Με τον Χρίστο Παπαδόπουλο


Το ψάρεμα των καλαμαριών δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο όπως μας είπε και ο φίλος αλλά και αναγνώστης του περιοδικού ‘’Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του’’, Χρίστος Παπαδόπουλος. Ο κ.Χρίστος ψαρεύει κυρίως καλαμάρια από την ακτή με την τεχνική του Eging και μια από τις καλύτερες ψαρευτικές του παρέες είναι τα παιδιά του, τα οποία όχι μόνο τον συντροφεύουν στις εξορμήσεις του στη θάλασσα αλλά ασχολούνται επίσης με το ψάρεμα.

Μέσα από μια κουβέντα που είχαμε για το ψάρεμα των καλαμαριών, ο κ.Χρίστος μοιράστηκε μαζί μας τα δικά του μυστικά αλλά και την αξέχαστη εμπειρία που είχε μια νύχτα του Φλεβάρη όταν κατάφερε μαζί με ένα φίλο του να ψαρέψουν 36 κιλά καλαμάρια!

 

  • Πολύ σημαντικό ρόλο στο ψάρεμα των καλαμαριών παίζει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί κάποιος. Εσείς τι χρησιμοποιείτε;

Χρησιμοποιώ ειδικά καλάμια Eging για τα καλαμάρια. Τον κατάλληλο μηχανισμό και φυσικά τις κατάλληλες μισίνες και καλαμαριέρες. Υπάρχει πλέον πληθώρα καλών υλικών στην αγορά και μάλιστα αρκετά από αυτά σε προσιτές τιμές. Φυσικά πολλές φορές φθηνό είναι το ακριβό. Δηλαδή ένα σετ καλού ποιοτικού εξοπλισμού και θα μας επιτρέψει να ψαρέψουμε πιο άνετα αλλά δεν θα μας σπάσει και τόσο εύκολα.


  • Tι τεχνική χρησιμοποιείτε και τι χρώματα καλαμαριέρας;

Αν και παλαιότερα το συγκεκριμένο ψάρεμα δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο εντούτοις τα τελευταία χρόνια η παρουσίαση της τεχνικής του Eging μας έχει βοηθήσει αρκετά για να παίρνουμε καλαμάρια. Στο Eging ουσιαστικά ρίχνουμε προσομοίωση γαρίδας ή ψαριού στον βυθό και με απότομες κινήσεις το ανασηκώνουμε πάνω από τον πυθμένα και μετά το αφήνουμε ξανά να πάει προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση προκαλεί τα καλαμάρια για να του επιτεθούν. Τη νύχτα χρησιμοποιώ ανοιχτόχρωμες καλαμαριέρες για να φωσφορίζουν ενώ τη μέρα προτιμώ τα πιο φυσικά χρώματα για να έρχονται κοντά τα καλαμάρια. Για να τα ξεγελάμε στην ουσία.


  • Τι ώρες συνήθως πηγαίνετε για ψάρεμα καλαμαριών για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα; 

Για τα σουπιοκαλάμαρα οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα τους είναι το σούρουπο ή η ανατολή του ήλιου για μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ για το κόκκινο το καλαμάρι η καλύτερη ώρα είναι αργά το βράδυ. Φυσικά η καλύτερη ώρα είναι όταν έχουμε χρόνο να πάμε για να δοκιμάσουμε.


  • Σε τι βάθος συνήθως τα ψαρεύετε και σε τι είδος βυθού;

Συνήθως ψαρεύω σε μεικτό βυθό και όσον αφορά το βάθος αυτό είναι σχετικό. Τα ψαρεύουμε και στα ξέβαθα και στα βαθιά. Απλά στα βαθιά παίρνουμε πάντα τα πρώτα μας καλαμάρια ενώ όσο μπαίνει ο χειμώνας και πέφτουν οι θερμοκρασίες αυτά γιαλώνουν.


  • Πως καταλαβαίνετε ότι είναι μια καλή μέρα για ψάρεμα καλαμαριών;

Τρία είναι τα συστατικά επιτυχίας για το ψάρεμα των καλαμαριών. Ο αέρας, η θάλασσα και φυσικά το φεγγάρι. Αν έχει αέρα δεν μπορείς να ψαρέψεις καλαμάρια γιατί δεν θα δουλεύουν σωστά οι καλαμαριέρες σου, θα φαίνονται ότι είναι ψεύτικες γιατί δεν θα δουλεύει η τεχνική του Εging. Από την άλλη η θάλασσα πρέπει να είναι ήρεμη και το φεγγάρι καλό θα ήταν να είναι πανσέληνος για να πετύχεις περισσότερα καλαμάρια.


  • Ψαρεύετε και μέρα ή μόνο νύχτα; 

Ναι, τη μέρα μπορούμε να ψαρέψουμε σουπιοκαλάμαρα και πάντα μέσα σε κόλπους. Αλλά τα κόκκινα καλαμάρια είναι πολύ δύσκολο να τα βρεις μέρα, μόνο βράδυ προσφέρεται το ψάρεμά τους.


  • Από τι γνωρίζουμε τα παιδιά σας, σας συντροφεύουν στις ψαρευτικές σας εξορμήσεις. Πως είναι η εμπειρία αυτή; Μπορεί ένα παιδί να ψαρέψει καλαμάρι; 

Ναι είναι ωραίο και εύκολο ψάρεμα για παιδιά και μπορούν να ασχοληθούν. Θα ενθουσιαστούν πολύ εύκολα γιατί υπάρχουν καλαμάρια και είναι πολύ πιο εύκολο με τον εξοπλισμό που έχουμε να τα πιάσουμε σε αντίθεση με τα ψάρια. Επίσης, η τεχνική είναι πολύ πιο εύκολη να την μάθει ένα παιδάκι. Μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει το ψάρεμα αυτό ένα παιδί είναι η ηλικία των 7 ετών αλλά πάντοτε με τη συνοδεία κάποιου μεγαλύτερου.

 

  • Περιγράψτε μας κάποια αξέχαστη εμπειρία σας.

Μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι μια μέρα του Φλεβάρη όταν εγώ και ο φίλος μου ψαρέψαμε 36 κιλά καλαμάρια σε μόνο μια νύχτα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γιατί όπου πηγαίναμε τσιμπούσαν καλαμάρια! Εκείνη τη μέρα πήγαμε σε διάφορους τόπους, θα αλλάξαμε 5 με 6 τοποθεσίες αν θυμάμαι καλά! Γενικά ο Φεβρουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για καλαμάρια μιας και βρίσκονται στο τελείωμά τους.

 

  • Πόσο βάρος είχε το μεγαλύτερο καλαμάρι που πήρατε;

2,5 ολόκληρα κιλά! Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μου συγκινήσεις στη θάλασσα.

 

  • Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το ψάρεμα των καλαμαριών; 

Θα τον συμβούλευα να πηγαίνει για ψάρεμα όταν είναι ήρεμη η θάλασσα, καμιά δυο ώρες πριν το σούρουπο. Δεν χρειάζονται πολλές ώρες. Φτάνει να προλάβει εκείνη τη στιγμή της δύσης του ήλιου και να μείνει και λίγο το βράδυ. Μέσα σε 10 λεπτά μπορείς να πάρεις αρκετά καλαμάρια.

 

  • Μοιραστείτε μαζί μας τα μυστικά σας για αυτό το είδος ψαρέματος. 

Το ψάρεμα των καλαμαριών δεν θέλει μεγάλη παρέα. Όταν είσαι σε μια παρέα πάνω των 2 ατόμων, τα καλαμάρια νιώθουν ότι οι καλαμαριέρες είναι ψεύτικές. Νιώθουν την απειλή και φυσικά δεν θα τσιμπήσουν. Γι’ αυτό το ιδανικότερο είναι να πας μόνος σου ή με ακόμη ένα άτομο.

Συν της άλλης σε αυτό το ψάρεμα δεν επιτρέπεται η φασαρία και εγώ προσωπικά αποφεύγω το έντονο φως για καλύτερα αποτελέσματα.

Σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι όταν πιάσουμε ένα καλαμάρι και το χάσουμε συνήθως δεν θα καταφέρουμε να ξαναπιάσουμε σε εκείνο το σημείο γιατί λόγω του μελανιού που θα αφήσει το καλαμάρι που μας ξέφυγε, τα υπόλοιπα θα καταλάβουν ότι κάτι τρέχει και θα απομακρυνθούν. Το μελάνι τους σημαίνει απειλή για αυτά και το χρησιμοποιούν ως άμυνα για να προστατευτούν τόσο τα ίδια αλλά και για να προειδοποιήσουν τα επόμενα. Γι’ αυτό αν πάρεις πολλά καλαμάρια σε μια περιοχή καλό είναι να αλλάξεις πόστο όταν φυσικά σταματήσουν να τσιμπάνε.

Ένα άλλο μυστικό που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να μοιραστώ μαζί σας είναι το γεγονός ότι τα καλαμάρια αισθάνονται την κακοκαιρία και 3 μέρες πριν την κακοκαιρία τσιμπάνε σε τεράστιο βαθμό! Με αυτόν τον τρόπο αν πας για ψάρεμα καλαμαριών και κάνεις μια πολύ πετυχημένη ψαριά θα ξέρεις και τι καιρός θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.