Του Ιάσονα Αναστασόπουλου

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο ερασιτέχνες ψαράδες επιλέγουν να διευρύνουν τους ψαρευτικούς τους ορίζοντας, αποκτώντας ταχύπλοα σκάφη. Η εξοικείωση όμως και η προσαρμογή από παράκτιο ψάρεμα, σε σκάφος δεν είναι εύκολη. Πολλοί αποπροσανατολίζονται και αδυνατούν να βγάλουν τα πρώτα τους ψάρια, καθώς και συχνά πραγματοποιούν λάθος αγορές εξοπλισμού.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα βυθόμετρα, τον εξοπλισμό, τις τεχνικές, τα μέρη αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται συρτή.


Το βυθόμετρο

Το βυθόμετρο αποτελεί αναμφίβολα ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας σε ένα σκάφος. Πλέον, οι σύγχρονες συσκευές βυθομέτρησης μας δίνουν την δυνατότητα να “διαβάσουμε” την θάλασσά και να εντοπίσουμε την ύπαρξη ψαριών. Ένα καλό βυθόμετρο, εκτός από το βάθος, μας αποκαλύπτει στοιχεία όπως την δομή του βυθού, εάν υπάρχουν ψαριά, ψιλό, καλαμαριά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στον λεγόμενο κώνο του. Επιπρόσθετα μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού να αποθηκεύσουμε στίγματα στον χάρτη έτσι ώστε να επισκεφτούμε ξανά τα συγκεκριμένα σημεία στο μέλλον.

Επομένως η αγορά ενός σκάφους καθιστά απαραίτητη και την εξόπλιση του με ένα βυθόμετρο. Προκείμενου να προμηθευτείτε την κατάλληλη συσκευή για εσάς μπορείτε να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο ή ακόμη καλυτέρα να επικοινωνήσετε με κάποιον που να εξειδικεύετε στον συγκεκριμένο κλάδο για να σας βοηθήσει.

 


Εξοπλισμός

Αρκετά συχνά, οι νέοι ψαράδες, προμηθεύονται πολύ γρήγορα ψαρευτικό εξοπλισμό σκάφους, κάνοντας λάθη. Η συμβουλή μου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι να ακολουθούμε πάντα το ακόλουθο μοντέλο:


  • Πρώτα, πάμε μερικές βόλτες με το σκάφος, έτσι ώστε να εξοικειωθούμε με τον χώρο και την διαμόρφωση του.

Στην συνέχεια, πάμε για μερικές ψαρευτικές εξορμήσεις, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που ήδη έχουμε, όπως καλάμια spinning και shore jigging.

Τώρα, αφού έχουμε αποκτήσει πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του σκάφους, των αναγκών μας και του τρόπου ψαρέματος από σκάφος, μπορούμε να προμηθευτούμε τον εξοπλισμό μας.

  • Καλό είναι να περιγράψουμε στον πωλητή του καταστήματος τις ανάγκες μας και να του ζητήσουμε να μας προτείνει λύσεις.

Έχοντας αποκτήσει μία προηγούμενη εμπειρία, έχουμε καλύτερη αντίληψη των λεγόμενων του και μπορούμε να απορρίψουμε ότι δεν θα μας καλύψει.


Τεχνικές

Μιας και το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στα πρώτα βήματα ενός ερασιτέχνη ψαρά στο ψάρεμα από σκάφος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες τεχνικές με τις οποίες είναι εύκολο να καταπιαστεί κάποιος.


Τσαπαρί:

Το τσαπαρί είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος ψαρέματος από σκάφος καθώς έχει μικρές απαιτήσεις εξοπλισμού, υψηλά ποσοστά επιτυχίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε. Το τσαπαρί αποτελείται από μια αρματωσιά η οποία συνήθως είναι εξοπλισμένη με 4 έως 12 αγκιστριά δεμένα με ένα φτερό. Αυτή την αρματωσιά μπορούμε να την προσαρμόσουμε απευθείας στο νήμα του μηχανισμού μας και στο κάτω μέρος της να ασφαλίσουμε ένα βαρίδι ή ακόμη καλυτέρα έναν πλάνο ανάλογου βάρους. Η συγκεκριμένη τεχνική απευθύνεται σε ψάρια όλων των ειδών και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε βάθος. Με το τσαπαρί συνήθως θα πιάσουμε κολιούς, σαφρίδια, κοκκάλια αλλά και ψάρια όπως τα μικρά μαγιάτικα και τα φαγκράκια τα οποία θα πρέπει να απελευθερώσουμε.


Σιλικόνες:

Οι σιλικόνες είναι τεχνητά δολώματα τα οποία είναι ιδιαίτερα εύκολα στην χρήση τους από έναν νέο ψαρά. Ψαρεύονται στον πυθμένα της θάλασσας και απαιτούν πολύ απαλές κινήσεις του καλαμιού μας. Θα τις βρούμε σε διάφορα μεγέθη, βάρη και σχέδια ανάλογα με τις ανάγκες μας. Προσωπικά επιλεγώ να πειραματίζομαι με πιο τολμηρές επιλογές όπως απομιμήσεις καλαμαριών και χταποδιών. Φυσικά, ότι προανέφερα πάνω στο θέμα των σιλικονών αφορά αποκλειστικά το κάθετο ψάρεμα τους.


Καθετή:

Η καθετή είναι επίσης μια τεχνική που θα μας δώσει εύκολα επιτυχίες, έστω και μικρές. Όπως παραπέμπει και η ονομασία της, πρόκειται για κάθετο ψάρεμα, στο οποίο χρησιμοποιούμε μία αρματωσιά η οποία αποτελείτε από ένα βαρίδι, και ένα ή περισσότερα αγκίστρια. Σε αρχικό στάδιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλάμια από άλλες τεχνικές, όπως του jigging και στην συνέχεια αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε την ενασχόληση μας, καλό θα ήταν να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και στο παράκτιο ψάρεμα, όπως σκουλήκια, μύδια, γαρίδες και άλλα.



Βρες τα μέρη σου

Η επιφάνεια της θάλασσας είναι τεράστια, καθιστώντας την εύρεση ενός ψαρότοπου τόσο δύσκολη όσο και το ψάξιμο ενός ψύλλου στα άχυρα. Προκειμένου να ανακαλύψουμε σημεία στα οποία συχνάζουν ψαριά θα χρειαστούν πολλές ώρες αργής πορείας και εξερευνήσεις μέσα από τα βυθομετρά. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να διευκολύνουμε αύτη την διαδικασία μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα ακόλουθα σημεία.


Κάβοι: Αρκετές φορές πλησιάζοντας την ευθεία ενός κάβου θα παρατηρήσουμε το απότομο ανέβασμα του βυθού. Εκεί ενδέχεται να εντοπίσουμε μεγάλο εύρος ψαριών τόσο σε κοπάδια αλλά και μόνα τους.


Ξέρες: Οι ξέρες είναι σαν υποθαλάσσια βουνά τα οποία υψώνονται έως και λίγα μόλις μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Προκειμένου να μάθουμε που βρίσκονται, μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον ντόπιο και στην συνέχεια με την βοήθεια του βυθομέτρου να βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό σημείο. Καλό είναι να προσεγγίζουμε την εξωτερική τους πλευρά, αυτή δηλαδή που συνήθως έχει το πιο απότομο κατέβασμα.


Απότομα ανεβάσματα και κατεβάσματα: Οπού παρατηρούμε απότομο κατέβασμα ή ανέβασμα του πυθμένα, η περαιτέρω εξερεύνηση του τόπου είναι απαραίτητη. Σε τέτοια σημεία συνήθως υπάρχουν βράχοι οι οποίοι αποτελούν φωλιά για μαύρα αλλά και άλλα είδη.



Κάνε το σκάφος ακτή

Συχνά, από την ακτή εντοπίζουμε ψαριά τα οποία όμως αδυνατούμε να πιάσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σκάφος αποτελεί σωτήριο μέσο για τον ψαρά. Με το σκάφος μπορούμε να ψαρέψουμε πιο μακριά από την ζώνη στην οποία φτάνανε οι βολές μας, οπού τα ψαριά είναι λιγότερο πονηρεμένα και διστακτικά. Επιπρόσθετα μπορούμε να ψαρέψουμε αντίστροφα, δηλαδή πραγματοποιώντας βολές προς την ακτή, με τεχνικές όπως το Spinning, κάνοντας το τεχνητό μας να ξεχωρίσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ψαριών.


Συρτή

Η συρτή, αν και είναι μια ιδιαίτερα απλή τεχνική, συχνά, γίνεται λάθος από άπειρους ψαράδες με αποτέλεσμα να μην τους αποδίδει ψαρευτικές επιτυχίες. Έτσι σκέφτηκα να σας δώσω μερικές απλές συμβουλές για τους φίλους που ξεκινούν τώρα.

  • Πήγαινε εκεί που είναι τα ψάρια

Αρκετοί ερασιτέχνες ψαράδες θεωρούν ότι για να κάνουν συρτή, πρέπει απλώς να ρίξουν το τεχνητό στο νερό και ύστερα να διαγράφουν πορεία στην θάλασσα με το σκάφος. Λάθος, η συρτή θα πρέπει να γίνεται σε σημεία τα οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν ψάρια, τα οποία να μπορούν να εντοπίσουν το δόλωμα μας. Τα τεχνητά, συνήθως βυθίζονται από 30 πόντους μέχρι και 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Επομένως, προκειμένου το ψάρι να εντοπίσει το τεχνητό μας και αφετέρου να του επιτεθεί, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε την συρτή μας στα κατάλληλα μέρη. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Γύρω από ξέρες
  • Ακολουθώντας την ακτογραμμή και τους κάβους
  • Μέρη στα οποία έχουμε δει κοπάδια ψαριών να πηδάνε
  • Μέρη στα οποία το βυθόμετρο εντοπίζει ψιλό ή κοπάδια ψαριών κοντά στην επιφάνεια


  • Μην πηγαίνεις πολύ αργά

Ένα ακόμη λάθος που παρατηρείται συχνά στους νέους ψαράδες που κάνουν συρτή, είναι ότι κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την λάθος πλεύση του τεχνητού καθώς και την πολύ αργή πορεία του, η οποία πονηρεύει τα ψαριά αντί να τα ελκύει. Οι ταχύτητες στις οποίες αναφέρομαι είναι μικρότερες των δύο κόμβων. Καλό είναι οι ταχύτητες μας να κυμαίνονται από 3 έως και 7-8 μίλια ανάλογα με τα τεχνητά αλλά και το θήραμα μας κάθε φορά. Φυσικά αυτό, αφορά μόνο την συρτή αφρού και όχι τεχνικής όπως, η συρτή με μολύβι φύλακα.


  • Μην σταματάς το σκάφος

Συχνά, στην συρτή πιάνονται ψάρια τα οποία χάνονται άμεσα. Αυτό συμβαίνει σε αρκετούς, διότι μόλις αντιληφθούν ότι έχουν πιάσει κάποιο ψάρι, σταματούν το σκάφος και μετά αρχίζουν την μάχη. Αυτό, συνήθως δίνει στο ψάρι την ευκαιρία να ξεφύγει από τις σαλαγκιές εάν δεν έχει καρφωθεί σωστά. Επομένως καλό είναι να μην σταματάμε το σκάφος και να φέρνουμε το ψαρί προς το σκάφος εν κινήσει.


Μυστικό Ψαρέματος

Για τα πρώτα σας ψαρέματα, ζητήστε από έναν φίλο σας που έχει εμπειρία ψαρέματος από σκάφος, να έρθει μαζί σας.