Όλοι ξέρουν λίγο ή πολύ τι είναι το καγιάκ. Είναι ένα κωπηλατικό σκάφος  το οποίο χρησιμοποιείτε για σπορ ή αναψυχή. Υπάρχουν πολλών ειδών καγιάκ.

Τα αθλητικά καγιάκ  είναι συνήθως πολύ στενά και ταυτόχρονα πολύ μεγάλου μήκους. Αυτά τα καγιάκ είναι κατασκευασμένα για ταχύτητα . Τυπικές  διαστάσεις  ενός αθλητικού μονοθέσιου καγιάκ ή κανό είναι  5.20 μετρά μήκος και  περίπου 25 εκατοστά πλάτος. Ένα τέτοιου είδους κανό δεν κάνει για ψάρεμα, θα είναι πολύ ασταθές για τέτοιο σκοπό.

Τα καγιάκ του ψαρέματος είναι συνήθως από  3  μέχρι και  5  μετρά μήκος και από  70  μέχρι και  100  εκατοστά πλάτος. Είναι καγιάκ τύπου SIT ON TOP KAYAK, δηλαδή είναι κλειστά και από πανό και ο κωπήλατης δεν κάθεται μέσα αλλά πάνω σε ένα βαθούλωμα που σχηματίζεται  στο πάνω μέρος του καγιάκ, εκεί συνήθως εφαρμόζει και ένα ειδικό κάθισμα με ακουμπιστήρι πλάτης για περισσότερη άνεση .  Αυτά τα καγιάκ είναι πολύ σταθερά αλλά όχι τόσο γρήγορα, εύκολα μπορεί να είναι και όρθιος  ένας έμπειρος  του καγιάκ ψαράς πάνω σε ένα τέτοιο καγιάκ αν και αυτός δεν είναι ο τρόπος που ψαρεύουμε από καγιάκ για ευνόητους λογούς. Το ψάρεμα από καγιάκ γίνεται πάντα από την καθήμενη στάση για λογούς ασφαλείας και ευκολίας ψαρέματος και χειρισμού του καγιάκ.

Τα ψαρευτικά καγιάκ είναι συνήθως κατασκευασμένα από ένα είδους  πλαστικό, την πολυεθελίνη (Polyethylene or polythene (IUPAC name polyethene or poly(methylene)). Είναι βάρους από  20  μέχρι και  30  κιλά κατά μέσο όρο. Όλα αυτά τα κάνουν μηδαμινής συντήρησης, μόνο πλύσιμο και εύκολης αποθήκευσης, μεταφοράς και πρόσβασης στην παράλια. Στην Κύπρο τα καγιάκ για να δικαιούνται  να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αλιείας  πρέπει να εξασφαλίσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας από σκάφος αφού πρώτα εγγραφούν στο κυπριακό νηολόγιο στο τμήμα εμπορικής ναυτιλίας , για να πάρουν το πιστοποιητικό εγγραφής μικρού σκάφους που απαιτείτε για την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας από σκάφος. Το κόστος εγγραφής είναι  35  ευρώ μόνο μια φορά και η άδεια αλιείας είναι  35  ευρώ το χρόνο και ισχύει από την πρώτη πρώτου μέχρι και την τριανταμία  δωδεκάτου του κάθε χρόνου . Ο κάτοχος πλέον αυτής της άδειας έχει όλα τα συναφή δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Από το καγιάκ μπορούμε να ψαρέψουμε με τους εξής τρόπους : καθετή, συρτή, οκταποδιέρα , spinning, ψάρεμα με αντένα, jigging, ψάρεμα με bolognese και ακόμη και παραγάδι!  Φυσικά πολύ έχουν εφεύρει και διάφορους δικούς τους τρόπους, όπως μερικούς που το χρησιμοποιούν για να βουτούν με το ψαροτούφεκο για να μην χρειάζεται να κολυμπήσουν μέχρι το σημείο που θέλουν να βουτήξουν.Άλλοι ακόμα βάζουν και σκαριές.

Το βασικό νόημα της όλης υπόθεσης είναι ότι με το καγιάκ έχεις πρόσβαση σε τόπους και οικοσυστήματα ,παράδειγμα μάζες, που χωρίς κάποιου είδους πλεούμενο δεν έχεις πρόσβαση σε αυτά και σίγουρα και να μπορείς να κολυμπήσεις μέχρι εκεί δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου τα εργαλεία σου μέσα από το νερό, εκτός και μόνο αν πηγαίνεις αποκλειστικά για ψαροτούφεκο. Επίσης  αλλάζεις τόπους και περιοχή πολύ πιο εύκολα και μπορείς να καλύπτεις πολύ περισσότερη περιοχή θάλασσας από του να είσαι στατικός πάνω στην παράλια, για παράδειγμα τραβώντας σύρτη από καγιάκ εύκολα ένας μέσος άνθρωπος σε 2-3 ώρες μπορεί να κάνει δέκα χιλιόμετρα σε ήρεμη θάλασσα κουράζοντας τον εαυτό του πολύ λιγότερο από του ότι να περπατούσε δέκα χιλιόμετρα . Σίγουρα μέσα σε δέκα χιλιόμετρα περιοχή οι πιθανότητες να συναντήσει ένα αρπακτικό για την συρτή του είναι πολύ πιο μεγάλες από να περιμένει από ένα στατικό σημείο στην παράλια μέχρι να περάσει από εκεί ένα. Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος ψαρεύει με καθετή ή καλάμη του χεριού, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συναντήσεις ένα κοπάδι βοσκόψαρα αν μπορείς να καλύπτεις μια τόσο μεγάλη περιοχή νερού και μάλιστα νερού που πριν δεν είχες ούτε και πρόσβαση. Επίσης με το καγιάκ μπορείς να πλησιάσεις στα ψάρια και ψαρότοπους αθόρυβα, αυτό είναι ένα δυνατό πλεονέκτημα για το ψάρεμα και για την πιο φυσική απόλαυση της όλης εμπειρίας για τον ψαρά.

Ας αναλύσουμε λίγο τώρα ξεχωριστά τον κάθε τρόπο ψαρέματος από το καγιάκ.

Καθετή : μπορεί κάποιος εύκολα να σταθεροποιήσει το καγιάκ με μια μικρή άγκυρα και ένα ελαφρύ σχοινί πάνω από το σημείο που θέλει ή μπορεί απλά να έχει το καγιάκ ελεύθερο να τον παίρνει ένα σιγανό ρεύμα ή αέρας για να αλλάζει σημεία καθώς ψαρεύει για παράδειγμα χάνους. Μπορεί αν θέλει να χρησιμοποιήσει μια μικρή άγκυρα του ρεύματος για να επιβραδύνει την κίνηση του αν δεν θέλει να είναι στατικός αλλά ο αέρας ή το ρεύμα είναι λίγο πιο δυνατά από αυτό που επιθυμεί. Αυτά ισχύουν επίσης και για οκταποδιέρα και καλάμη του χεριού ή bolognese ή spinning και jigging.

Οκταποδιέρα : εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οκταποδιέρα από καγιάκ. Το ιδανικό ψάρεμα οκταποδιέρας από βάρκα γίνεται όταν έχουμε ένα ελαφρό αεράκι ή ρεύμα το όποιο σιγά σιγά μετακίνα την βάρκα επιτρέποντας μας να καλύπτουμε μεγάλη περιοχή καθώς παίζουμε την οκταποδιέρα, με το καγιάκ ακόμη και να μην έχει αέρα με μια ελαφριά κουπιά κάθε τόσο μπορούμε ταυτόχρονα να ψαρεύουμε και να αλλάζουμε περιοχή χωρίς να δουλεύουμε μηχανή και να καταναλώνουμε καύσιμα άδικα για τόσο ελαφριά και αργή κίνηση και ταυτόχρονα  να κουράζονται και τα αυτιά μας. Τον ίδιο τρόπο για αργή κίνηση και ταυτόχρονο ψάρεμα μπορούμε να εφαρμόσουμε και στην καθετή , bolognese και spinning και jigging .

Συρτή : η συρτή από βάρκα γίνεται με ταχύτητες από  1 – 3  κόμβους εκτός από την συρτή για τόνους στο ανοικτό πέλαγος που είναι περά από  6  κόμβους. Άρα τόνοι στο ανοικτό πέλαγος δηλαδή καμιά 50 χιλιόμετρα μέσα στην θάλασσα δεν συνιστάτε να προσπαθήσετε να ψαρέψετε με καγιάκ. Για όσους δηλαδή υπήρχε πιθανότητα να διερωτηθούν, που ας ελπίσουμε να μην είναι πολλοί από εσάς ή κάποιος φίλος ή γνωστός σας. Κάθε κόμβος είναι περίπου  1.8  χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή περίπου  2  χιλιόμετρα την ώρα . Ένα ψαρευτικό καγιάκ εύκολα κινείται με  2  κόμβους  δηλαδή περίπου  4  χιλιόμετρα την ώρα και σε αυτή την ταχύτητα ένας μπορεί να κάνει το ελαφρό κουπί που χρειάζεται για ώρες. Άρα άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται για ψάρεμα συρτής με σουπιά, καλαμαριέρα ή τεχνητό δόλωμα.

Ενδυμασία για το καγιάκ : το καλοκαίρι μια ελαφριά φανέλα και ένα μαγιό και καπέλο είναι αρκετά, με μια φανέλα και μαγιό ακόμα και την νύκτα στο κυπριακό καλοκαίρι ένας ψαράς από το καγιάκ δεν θα κρυώσει. Εννοείτε ότι την νύκτα με το καγιάκ θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστο ένα δυνατό άσπρο φως υπερυψωμένο πάνω από το ύψος μας για να φαινόμαστε από μακριά και να μας προστατεύει από βάρκες που τυχών κινούνται στην περιοχή, υπάρχουν αρκετά από αυτά στο εμπόριο που λειτουργούν με μπαταρίες περιπτέρου , ακόμη και μερικά ειδικά για καγιάκ . Τον χειμώνα στην Κύπρο ένα ελαφρύ διαπνέων αδιάβροχο πάνω από την φανέλα σε συνδυασμό με το πάλι ελαφρύ αδιάβροχο διαπνέων παντελόνι του είναι υπεραρκετά αφού λόγο της κωπηλασίας δεν κρυώνουμε, αν είναι να μείνουμε τελείως ακίνητοι μέσα στην θάλασσα σε πολύ κρύα εποχή τότε μπορούμε να έχουμε μαζί μας και πιο βαρετά ρούχα μέσα στο καγιάκ που θα βάλουμε από πάνω αφού φτάσουμε εκεί που θέλουμε να ψαρέψουμε και βγάλουμε όταν θα ξανακάνουμε κουπί.

Ασφάλεια : τα καγιάκ του ψαρέματος είναι πρακτικά αβύθιστα αφού είναι στην ουσία ένας φελλός από πλαστικό, αν έχετε κλειστά τα καπάκια που τυχών έχει και να αναποδογυριστεί δεν βάζει νερό μέσα και έτσι επιπλέει . Εσείς  αφού είναι από πάνω του που καθόσασταν και όχι μέσα όπως τα αγωνιστικά θα πέσετε πλευρό του και απλά μετά τα θα το σπρώξετε ή τραβήξετε για να ξαναγυρίσει ίσια και θα ξαναβγείτε πάνω. Φυσικά να πέσετε από το ψαρευτικό καγιάκ που είναι σκόπιμα πλατύ και σταθερό είναι αρκετά απίθανο αλλά αν φοράτε το σωσίβιο σας, που είστε νομικά υποχρεούμενοι να φοράτε και έχετε το καγιάκ ενωμένο με εσάς από ένα σχοινάκι όπως αυτοί που κάνουν σερφινγκ την σανίδα τους τότε δεν θα πάει μακριά σας. Πάντα να έχετε το κουπί σας δεμένο με ένα σχοινάκι με το καγιάκ ώστε αν σας πέσει το κουπί να μην απομακρυνθεί και να μην μπορείτε να το πιάσετε. Και φυσικά μην πηγαίνετε ψάρεμα με άσχημο καιρό ή πολύ βαθιά μέσα στην θάλασσα,  300-500 μετρά από την παραλία είναι υπεραρκετά αφού εκεί είναι και οι περισσότερες μάζες. Προσέχετε από αλλά σκάφη, εισόδους λιμανιών και πλοία. Προτιμάται να πηγαίνετε παρέα με άλλους που επίσης έχουν καγιάκ έτσι σαν ομάδα όλοι μαζί θα έχετε περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη διασκέδαση αφού θα υπάρχει παρέα. Το καγιάκ είναι καλή γυμναστική αλλά αν είστε κουρασμένοι, άυπνοι ή καταβεβλημένοι αποφεύγεται να πάτε με καγιάκ στην θάλασσα όπως θα αποφεύγατε να πάτε και κολύμπι.

Για να πάρετε μια ιδέα πόσο διασκεδαστικά ασφαλή και σταθερά είναι τα ψαρευτικά καγιάκ δοκιμάστε να κάνετε μια αναζήτηση στα βίντεο του youtube με (  kayak fishing  )και θα καταλάβετε.

Επίσης για όσους βαριούνται να κάνουν κουπί υπάρχουν και ψαρευτικά καγιάκ με ηλεκτρικές μηχανές ενσωματωμένες που με μια μπαταρία του μεγέθους της μπαταρίας αυτοκινήτου έχουν αρκετά μεγάλο βεληνεκές, η εφαρμογή φουκούς όμως είναι που αποδεικνύεται τεχνικά πολύ δύσκολη!

Καλά ψαρέματα.