Ένας πολύ καλός φίλος και πολύ καλός παράκτιος ψαράς μου έχει πει μια κουβέντα. ‘Εάν τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Νοέμβρη ψαρεύεις με ζωντανή αθερίνα, θα πάρεις τα καλύτερα ψάρια της ζωής σου και θα νιώσεις τις ποιο ωραίες αλιευτικές συγκινήσεις’

Ένας άλλος πάλι πολύ σπουδαίος ψαράς και συνεργάτης μου είπε, ‘ ένα από τα πιο ωραία ψάρια τα οποία τρώγαμε από την εποχή που είμασταν μωρά είναι η Αθερίνα.

Έτσι λοιπόν ακούγοντας κάποιος από δύο πολύ καλούς ψαράδες τα πιο πάνω είναι λογικό να του δημιουργηθεί το ενδιαφέρον για αυτό το ψάρι.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες λεπτομέρειες και μικρά μυστικά για το ψάρεμα της.

Επιστημονικό Όνομα - Atherina boyeri

Αγγλική ονομασία- Sand-Smelt Atherina

Ελληνική ονομασία- Αθερίνα

Σύνηθες μέγεθος - 1-7 εκ

Βάρος – 0.5 – 0.15 gr

Περίοδος ψαρέματος – Όλες τις εποχές κυρίως φθινόπωρο-χειμώνα

Θα το βρούμε κοντά στην παραλία κινούνται συνήθως κοπαδιαστές.


Τις αθερίνες λοιπόν οι οποίες υπάρχουν ανά εκατομμύρια στην θάλασσα μας τις βρίσκουμε κυρίως τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο κοντά στα παράλια. Είναι ψάρια τόσο μικρά που δύσκολα αλιεύονται με καλάμι ή κανονικά δίχτυα . Φυσικά οι παλιοί ψαράδες έφτιαχναν πολλές φορές δίχτυα με πιο μικρό μάτι τα ονομαζόμενα αθερινόδίχτια για να μπορούν να τις ψαρεύουν. Όμως ο πιο γνωστός τρόπος ψαρέματος της ήταν με την παγίδα.

Η παγίδα κατασκευαζόταν πολλές φορές από μέταλλο ή από μεταλλικό σκελετό και δίκτυ με μικρό μάτι. Κάποτε η κατασκευή παγίδας για αθερίνες θεωρείτο ως κατόρθωμα για τον ψαρά και μάλιστα επικρατούσε και μια ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους ψαράδες για το ποιος θα κατασκευάσει την καλύτερη παγίδα.

Ως συνήθως η παγίδα έχει μια μεγάλη τρύπα στο πάνω μέρος από όπου μπαίνουν μέσα τα ψάρια και μία μικρή πόρτα στο κάτω μέρος για να βγάζουμε τα ψάρια αφού πιαστούν.



Τοποθέτηση παγίδας

Η τοποθέτηση της παγίδας γίνεται κοντά στην ακτή σε σημεία όπου βλέπουμε να κινούνται αθερίνες. Η παγίδα τοποθετείτε σε βάθος από μισό μέχρι ένα μέτρο ανάλογα και με το μέγεθος της παγίδας μας. Εννοείτε ότι για να τοποθετήσουμε την παγίδα η θάλασσα πρέπει να είναι ήρεμη αλλιώς όχι μόνο δεν θα πιάσουμε ψάρια αλλά θα μαζέψουμε αρκετές ακαθαρσίες.

Πριν βάλουμε μέσα την παγίδα θα πρέπει να την δολώσουμε. Το δόλωμα μας μπορεί να είναι παλιό ψωμί μουλιασμένο στο νερό ή αλεύρι με νερό θαλασσινό. Παίρνουμε το μαλακό δόλωμα και αλείφουμε καλά γύρω από την μεγάλη τρύπα της παγίδας μας εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Επίσης τοποθετούμε λίγο δόλωμα και μέσα στην παγίδα. Στην συνέχεια την τοποθετούμε στο σημείο όπου υπολογίζουμε ότι θα έχει αθερίνες και περιμένουμε.


Ελέγχουμε την παγίδα μας μετά από 10-15 λεπτά και παρατηρούμε εάν υπάρχουν μέσα ψάρια. Εάν υπάρχον τότε την βγάζουμε έξω, αφαιρούμε τα ψάρια από την μικρή πόρτα , την ξαναδολώνουμε και την τοποθετούμε


Σημαντικός παράγοντας η ώρα.

Μπορεί να τοποθετήσουμε την παγίδα μας σε μια περιοχή νωρίς το πρωί και για αρκετή ώρα να μην μπει μέσα ούτε και μια αθερινούλα. Το σκηνικό όμως μπορεί να ανατραπεί όταν βράσουν περισσότερο τα νερά. Στις αθερίνες αρέσουν τα ζεστά νερά και πολλε΄ς φορές το ψάρεμα γίνεται είτε κατά τις 10-11 το πρωί είτε το απόγευμα κατά τις 4-6.


Η αθερίνα ως δόλωμα

Η αθερίνες πέρνα από ένας εκλεκτός μεζές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα για πάρα πολλά ψάρια. Έχει καλύτερη απόδοση ζωντανή για αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να τις έχουμε σε ένα δοχείο με θαλασσινό νερό και οξυγόνο. Την δολώνουμε με ένα μικρό αγκίστρι από την ουρά και με την βοήθεια ενός φελλού νερού ή ακόμη και με ένα περαστό βαρίδιο τις ρίχνουμε σε περιοχές όπου υπάρχουν κυνηγοί.

Μπορεί να πιάσουμε ακκανομύτες, βελονίδες, μινεράκια, τρομπέτες, κοκκάλια, παλαμίδες και πολλά άλλα αφρόψαρα.

Όπως και να έχει πάντως η αθερίνα παραμένει ένας εκλεκτός μεζές για όλο τον κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις θα βρούμε πάρα πολλά ψάρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αν είμαστε αχόρταγοι. Ας πάρουμε αυτές που θέλουμε για το σπίτι μας και η υπερβολή μόνο στην καταστροφή οδηγεί. Καλά ψαρέματα.