Του Στέλιου Κοτζίκα 


Το θράψαλο είναι είδος υδρόβιων ζώων, κεφαλόποδο, μαλάκιο της τάξης των Τευθοειδών. Έχει μήκος συνήθως από 30 εκατοστά μέχρι και 1 μέτρο. Μπορεί να φτάσει και πολύ πιο μεγάλο μέγεθος αν και είναι λίγο σπάνιο στα νερά της Κύπρου.

Τα θράψαλα έχουν ένα με ενάμιση χρόνο ζωής. Έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και επίσης έχουν επτά καρδιές.

Ο λόγος που στην Κύπρο είναι δύσκολο να ξεπεράσουν τα 5 κιλά είναι επειδή δεν υπάρχει αρκετή τροφή ώστε κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους να προλάβουν να μεγαλώνουν τόσο πολύ. Σε αντίθετη περίπτωση στους Ωκεανούς τα θράψαλα λόγω πληθώρας τροφής ,μπορούν εύκολα να φτάσουν τα είκοσι κιλά.

Το πρώτο ψάρεμα θραψάλων που έκανα ήταν περίπου πριν 7 χρόνια όταν κατά τη διάρκεια ενός ψαρέματος με παραγάδι σε βαθιά νερά, ερχόντουσαν τα θράψαλα και μου έτρωγαν τα ψάρια που ήταν πιασμένα στο παραγάδι δίπλα από το σκάφος, καθώς τα ανέβαζα στην επιφάνεια. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και να δω πως μπορώ να πιάσω θράψαλο.

Στην αρχή δοκίμασα πάρα πολλές καλαμαριέρες και πρόσεξα ότι όταν ήταν μικρά τα θράψαλα που κατάφερνα να ανεβάσω στο σκάφος ενώ τα περισσότερα ή κανένα μεγάλο εάν πιανόταν μου έφευγε πριν ανέβει στην επιφάνεια.

Ακολούθησε ένα διάστημα αρκετής έρευνας τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για το ψάρεμα τους. Το ίδιο διάστημα όλο και πλήθαιναν οι ψαράδες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ψάρεμα. Έτσι οι συζητήσεις μεταξύ φίλων και οι δοκιμές έδιναν και έπαιρναν. Στο τέλος καταλήξαμε στις θραψαλιέρες οι οποίες ξεκίνησαν να υπάρχουν και στα είδη αλιείας. Φυσικά πέραν από την θραψαλιέρα ο καθένας εφάρμοζε και κάποιο είδος αρματωσιάς . Φυσικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε περισσότερη τριβή με το συγκεκριμένο ψάρεμα μαθαίνουμε και νέα πράγματα. Ξεκινήσαμε πλέον να μαζεύουμε πληροφορίες και να κατανοούμε την συμπεριφορά των θραψάλων. Ξεκινήσαμε να αντιλαμβανόομαστε γιατί μας φεύγουν ψάρια και τι κάνουμε σωστό ή λάθος. Επίσης προσωπικά κατέληξα και σε συγκεκριμένες αρματωσιές οι οποίες μου έδιναν καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση για το ψάρεμα των θραψάλων είναι το γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια που ασχολούμασταν με το ψάρεμα τους νομίζαμε ότι το ψάρεμα τους ήταν εποχιακό και τα πιάναμε μόνο συγκεκριμένους μήνες κατά τον Οκτώμβριο και Νοέμβριο. Όμως όσο ασχολείται περισσότερος κόσμος με το συγκεκριμένο ψάρεμα , παρατηρούμε ότι υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και μάλιστα μπορούμε να τα ψαρέψουμε πολύ πιο γρήγορα. Αρκετοί από εμάς ξεκινούμε το ψάρεμα τους τέλος Αυγούστου με πολύ καλά αποτελέσματα και μπορούμε να το συνεχίσουμε μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου ανάλογα με πότε θέλουμε να αφήσουμε τα θράψαλα και να συνεχίσουμε με τα καλαμάρια.

Φυσικά για να πετύχουμε το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι απαραίτητη προϋπόθεσης να έχουμε ένα καλό βυθόμετρο και να μπορούμε να διαβάζουμε σωστά τις ενδείξεις. Έτσι εύκολα μπορούμε αν τα εντοπίσουμε και να τα ψαρέψουμε.


Με ένα καλό βυθόμετρο λοιπόν και με τις σωστές ρυθμίσεις, βλέπεις ακριβώς σε πόσο βάθος βρίσκονται κάτω από το σκάφος σου. Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική καθώς πολλές φορές θα πρέπει αν σταματήσουμε το δόλωμα μας στο συγκεκριμένο βάθος. Εδώ έρχεται αν προσθεθεί και η βοήθεια μιας μικρής ηλεκτρικής μηχανής ψαρέματος. Βλέπετε η καθέλκυση πρέπει να είναι ελεγχόμενη και η ανέλκυση είναι λίγο ταλαιπωρία. Έτσι λοιπόν με μία μικρή ηλεκτρική μηχανή με νήμα, μπορούμε να ξέρουμε πόσο κάτω είναι το δόλωμα μας και με το πάτημα ενός κουμπιού να ανεβάζουμε τα θράψαλα στο σκάφος.


Αν λοιπόν παρατηρούμε ότι τα θράψαλα βρίσκονται στα μεσόνερα , τότε απλά παρατηρούμε το βυθόμετρο μας, βλέπουμε την ένδειξη της ηλεκτρικής μας μηχανής και όταν φτάσει το δόλωμα στην σωστή απόσταση την σταματάμε. Ένα λίγο μαλακό καλάμι μας βοηθάει να καταλαμβαίνουμε το τσίμπημα και να μην σκίζονται εύκολα τα θράψαλα΄.

Εκείνο που θέλω να αναφέρω στο τέλος είναι το θέμα της κατανάλωσης τους. Αν και αρκετοί υποτιμούν το θράψαλα ως φαγητό εντούτοις σε άλλες χώρες τρελαίνονται για αυτά. Όταν είναι φρέσκα μπορούν αν μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους ενώ μπορούμε να τα καθαρίσουμε, να τα κόψουμε ροδέλες και αν τα παγώσουμε. Έτσι θα έχουμε πάντα έτοιμο θράψαλο για τηγάνισμα. Μάλιστα η παραμονή του στον θάλαμο για κάποιο διάστημα το μαλακώνει ακόμη περισσότερο.

Επίσης τα θράψαλα είναι ένα εξαιρετικό δόλωμα για όλα τα ψάρια, είτε το κόψεις και το δολώσεις σε παραγάδι είτε το δολώσεις σωστό και απευθυνθείς σε μεγάλους θηρευτές.

Ελπίζω να σας μετέφερα αρκετές πληροφορίες από τις γνώσεις μου και την εμπειρία που απέκτησα από το συγκεκριμένο ψάρεμα.

Καλές θάλασσες και καλά ψαρέματα σε όλους.