Του Αντώνη Λαγουταρέλλη


Σε ένα ολονύχτιο ψάρεμα, το σούρουπο και το χάραμα είναι οι πιο μαγικές στιγμές και παράλληλα οι πιο αποδοτικές.

Ένα ολοκληρωμένο ολονύχτιο ψάρεμα διαρκεί αρκετές ώρες, ξεκινώντας λίγο πριν δύση ο ήλιος και διαρκεί μέχρι λίγο μετά το ξημέρωμα. Κάθε ώρα που περνάει, η συμπεριφορά των ψαριών είναι τελείως διαφορετική. Έτσι για να μπορέσουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη και να σχηματίσουμε γνώμη για ένα τόπο, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα τέτοιο ψάρεμα. Για παράδειγμα μπορεί εμείς να φτάσουμε αργά το βράδυ στο σημείο με σκοπό για να ψαρέψουμε ολόκληρη την νύχτα και τα ψάρια να έχουν παρουσιάσει διατροφική δραστηριότητα στο σούρουπο, ή και το αντίθετο να ψαρεύουμε από το μεσημέρι και αργά την νύχτα να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες χωρίς κάποιο καλό αποτέλεσμα και στο ξημέρωμα να υπάρχει έντονη κινητικότητα των ψαριών. Συνήθως ένα ολονύχτιο ψάρεμα πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, που έχουμε αρκετό χρόνο στην διάθεση μας, ώστε να μπορέσουμε να ψαρέψουμε όλες αυτές τις ώρες, αποκτώντας εμπειρίες και βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Επιλέγοντας το σωστό τόπο

Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για ένα ολονύχτιο ψάρεμα, είναι πολλοί. Ξεκινώντας από την επιλογή της παραλίας, την μορφολογία του βυθού που θα έχει η παραλία, η φάση της σελήνης, ή παλίρροια και τέλος οι καιρικές συνθήκες. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί το βασικότερο κριτήριο, αφού είναι αυτό που θα καθορίσει την εξέλιξη του ψαρέματος. Όσον αφορά τις εποχές, το χειμώνα είναι δύσκολο να προβλέψουμε την εξέλιξη του καιρού και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, ενώ αντίθετα το καλοκαίρι τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού η συνθήκες εξελίσσονται πολύ πιο ήπια. Σαν πρώτη επιλογή μία παραλία που διαθέτει μεικτό βυθό είναι ότι καλύτερο για αυτή την εποχή, αφού εκεί θα βρούμε μεγάλη ποικιλία ψαριών. Επίσης μια παραλία με καθαρό αμμώδη βυθό θα μας δώσει αρκετές μουρμούρες αλλά και άλλα είδη όπως τσιπούρες ή και κάποιο λαβράκι. Ενώ οι βραχώδεις ακτές αυτή την εποχή δεν είναι ότι καλύτερο, αφού οι σαργοί που θα αποτελέσουν τον κύριο στόχο, δεν βρίσκονται σε μεγάλα κοπάδια. Τώρα το χειμώνα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού τα η διαφορά θερμοκρασίας αλλάζει σημαντικά την συμπεριφορά των ψαριών.


Κατά την διάρκεια της νύχτας 

Από την στιγμή που θα κατασταλάξουμε στον τόπο που θα ψαρέψουμε, θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει τα καλάμια μας και οι αρματωσιές μας να βρίσκονται στο νερό πριν μας βρει το σούρουπο. Καθώς πέφτει ο ήλιος, οι τσιμπιές των ψαριών πληθαίνουν κάτι που διαρκεί μέχρι να νυχτώσει ο ήλιος. Από εκεί και έπειτα, τα ψάρια δεν δείχνουν τοπ ίδιο ενδιαφέρον στα δολώματα μας, κρατώντας επιφύλαξη προς αυτά. Αυτή η αλλαγή στην συμπεριφορά των ψαριών, επιδρά άμεσα σε εμάς, μειώνοντας την διάθεση μας για να συνεχίσουμε καθόλη την διάρκεια της νύχτας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και να καταλήξουμε στο αυτοκίνητο για ύπνο. Θα πρέπει να επιμείνουμε δοκιμάζοντας διάφορες αρματωσιές, με διαφορετικά σε μήκος παράμαλλα, εφαρμόζοντας σε αυτές διάφορα εξαρτήματα όπως float, μολύβια φωσφόρου, ακόμα και ενισχυτικά δολωμάτων, που ίσως αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτή η στιγμή είναι ίσως η καλύτερη για να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε ότι μας έρθει στο μυαλό, μέσα από αυτό θα συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες, ενώ ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να μας αποφέρει ένα μεγάλο ψάρι που θα αλλάξει το ψάρεμα μας.


Η φάση της σελήνης 

Αν και πολλοί δεν δίνουν καμία απολύτως σημασία, το φεγγάρι παίζει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στο ψάρεμα μας. Ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεται, αν έχουμε πανσέληνο ή νέα σελήνη, όταν βγαίνει ή χάνεται, ή ακόμα και πόσο διαρκεί η παρουσία του στον ουρανό, επιδρά ανάλογα στο αποτέλεσμα της ψαριάς μας. Μία θεωρεία μπου ακούγεται από πολλούς ψαράδες, αναφέρει ότι όταν το φεγγάρι είναι ολόγεμο, δεν είναι καλές βραδιές για ψάρεμα, ενώ όταν δεν υπάρχει, είναι συμβαίνει το αντίθετο. Αυτός είναι ένας μύθος, κάτι που ίσως να ισχύει για άλλο είδος ψαρέματος και πιο συγκεκριμένα για τους επαγγελματίες, αφού το σκοτάδι που επικρατή μέσα στο βυθό, βοηθάει τα εργαλεία τους (δίχτυα) γίνονται αόρατα. Στο ψάρεμα που πραγματοποιούμε εμείς και αναφέρομαι στις τεχνικές του casting, το φεγγάρι δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά τελείως διαφορετικά πράγματα. Ότι θα διαβάσετε παρακάτω, προέρχεται από τις δικές μου εμπειρίες που έχω αποκομίσει από τα ψαρέματα μου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις ώρες που ανατέλλει και δύει το φεγγάρι αφού αυτές οι στιγμές θεωρούνται από τις καλύτερες, μιας και παρατηρείται έντονη δραστηριότητα. Επίσης, όταν έχουμε πανσέληνο τα βραδινά ψαρέματα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρων από τις βραδιές που δεν υπάρχει φεγγάρι ή εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό. Το έντονο φως που διεισδύει μέσα στο νερό, κάνει τα ψάρια να κινούνται πιο ελεύθερα προς στην αναζήτηση της τροφής τους, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις και έτσι υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα. Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείτε μόνο την βραδιά που έχουμε πανσέληνο, οι δύο μέρες πριν και οι δύο που ακολουθούν μετά, θεωρούνται επίσης πολύ καλές για ψάρεμα.

 

Η στάθμη της θάλασσας

Ένα ακόμα φυσικό φαινόμενο που έχει άμεση σχέση με φεγγάρι και όλο αυτό μαζί στο ψάρεμα μας, είναι η παλίρροια. Όπως είναι γνωστό, αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην πίεση που ασκεί η σελήνη πάνω στην επιφάνεια της γης. Η παλίρροια περιλαμβάνει δύο φάσεις, την πλημμυρίδα και την άμπωτη, το ανέβασμα και αντίστοιχα το κατέβασμα των νερών, κάτι που συμβαίνει κάθε έξι ώρες, δηλαδή τέσσερεις φορές το εικοσιτετράωρο. Επίσης όταν έχουμε πανσέληνο, όλο αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο με αποτέλεσμα να έχουμε την πιο υψηλή και χαμηλή στάθμη της θάλασσας. Οι καλύτερες ώρες για ψάρεμα είναι όταν έχουμε πλημμυρίδα, δηλαδή όταν τα νερά είναι στην πιο υψηλή στάθμη τους, αυτό οφείλεται στο ότι επηρεάζει θετικά τα ψάρια, ενώ αντίθετα η άμπωτη έχει αποδείξει ότι δεν θεωρείται ότι καλύτερο. Βέβαια υπάρχουν και φορές που ακόμα και στην άμπωτη μπορούμε να πιάσουμε ψάρια. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που επικρατή έντονος κυματισμός, δηλαδή συνθήκες surf casting, που αλλάζουν τα δεδομένα.


Το ξημέρωμα

Το ξημέρωμα αποτελεί την τελευταία φάση του ολονύχτιου ψαρέματος. Όπως αναφέρω και παραπάνω, αποτελεί μία από τις καλύτερες στιγμές για ψάρεμα και ίσως η καλύτερη. Πόσες φορές έχει παρατηρηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες μας να παραμένουν άκαρπες και μάλιστα σε κάποια ψαρέματα τα δολώματα να παραμένουν ανέπαφα και όταν φτάσει αυτή η μαγική στιγμή όλα να αλλάζουν. Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά, για αυτό θα πρέπει όταν αρχίζει να ξημερώνει, όσο κουρασμένοι και να είμαστε να είμαστε σε ετοιμότητα. Απαιτείτε αλλαγή όλων των δολωμάτων με νέα και μεγαλύτερα, αντικαθιστώντας τα προηγούμενα που έχουν ταλαιπωρηθεί από την πολύωρη παραμονή τους στην θάλασσα. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε και με τις αρματωσιές μας, ένας έλεγχος για φθαρμένα παράμαλλα και αν τα αγκίστρια βρίσκονται σε καλή κατάσταση, κρίνεται απαραίτητο, αφού η απώλεια κάποιου ψαριού λόγο αρματωσιάς θα μας στοιχίσει. Οι πιθανότητες κάποιο μεγάλο ψάρι να τιμήσει τα δολώματα μας είναι πάρα πολλές, οπότε αυτό σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να είναι στην εντέλεια, σαν να ξεκινάμε εκείνη την στιγμή το ψάρεμα. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς και δεν είναι θεωρίες και κανόνες που πάντα ισχύουν, ότι σας αναφέρω έχει βγει μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες. Εννοείται βέβαια ότι έχουν υπάρξει φορές αλλά και θα υπάρξουν, που τα αποτελέσματα των ολονύχτιων ψαρεμάτων θα είναι άκαρπα, τι και αν ήμασταν τέλεια οργανωμένοι, έχοντας τα καλύτερα δολώματα και σύμμαχους το φεγγάρι και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, υπάρχουν και οι ευχάριστες ανατροπές, που σε νύχτες χωρίς φεγγάρι και με αρνητικές συνθήκες και καταφέρνουμε να πιάνουμε αρκετά ψάρια. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς και όχι με άψυχα αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι όλα μπορεί να αλλάξουν και από στιγμή σε στιγμή οι θεωρίες χρόνων να πάνε περίπατο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να μην σταματάμε ποτέ να δοκιμάζουμε, να προσπαθούμε δοκιμάζοντας νέα πράγματα και αποκομίζοντας εμπειρίες, που ίσως μα φανούν χρήσιμες στο μέλλον.


Λεζάντες

1- Ξημέρωμα η καλύτερη ώρα για ψάρεμα

2- Κάποιο καλό ψάρι σχεδόν πάντα θα μας τιμήσει στο ξημέρωμα

3- Η εγρήγορση τις ώρες αιχμής θα μας δώσει αρκετά ψάρια

4- Ένας ακόμα λόγος που η δύση του ηλίου θεωρείται μαγική στιγμή

5- Ακόμα και όταν δεν τσιμπάει, οι δοκιμές θα μας ανταμείψουν

6- Τα διάφορα αξεσουάρ αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα μας δώσουν αυτό που ζητάμε