Ο Χειμώνας αποτελεί διακαή πόθο για αρκετούς ψαράδες καθώς την συγκεκριμένη εποχή μπορούν να ψαρέψουν στοχευμένα κάποια είδη ψαριών. Ένα από αυτά είναι ο σορκός ή αλλιώς σαργός. Αυτή την εποχή οι σαργοί γιαλώνουν κυρίως λόγω της θερμοκρασίας των νερών αλλά και για λόγους αναπαραγωγής. Έτσι λοιπόν περιοχές όπου ολόχρονα μπορεί να μην δούμε το συγκεκριμένο ψάρι ή τουλάχιστο ψάρια καλού μεγέθους, τον χειμώνα κάνουν την εμφάνιση τους.


Ποιες είναι αυτές οι περιοχές

Τις περισσότερες φορές θα τους βρούμε σε περιοχές όπου υπάρχουν βράχια κοντά ή πέτρες. Ο λόγος είναι ότι εκεί αναπτύσσονται πολύ περισσότερο διάφοροι οργανισμοί οι οποίοι αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας και κατ’ επέκταση της διατροφής του σαργού. Αυτή την εποχή δεν υπάρχει ούτε η μεγάλη όχληση από κολυμβητές και τα νερά είναι πιο ήσυχα.

Καλές περιοχές είναι επίσης σημεία όπου νερό της βροχής πέφτει μέσα στην θάλασσα σε μεγάλες ποσότητες και όχι κατ’ ανάγκη κοντά σε ποτάμια.


Ο Εξοπλισμός μας

Ο Σαργός είναι ένα πολύ δυνατό και πονηρεμένο ψάρι. Θα αποφύγει χοντρά υλικά και άτσαλες κινήσεις στο νερό. Παραδοσιακά από την ακτή ψαρεύεται με τις τεχνικές αντένας - εγγλέζικου –μπολονέζ και casting. Με τις τρείς πρώτες τεχνικές μπορούμε να δουλέψουμε ελαφριά υλικά αρκεί να επιλέξουμε ποιότητα.


Κάποιοι από τους συνεργάτες μας χρησιμοποιούν αγκίστρια εξάρια ή οκτάρια και μισίνα από 0,16-0,22 mm με τα ίδια παράμαλλα και φελλό 3 γραμμάρια. Η σωστή βυθομέτρηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία στο ψάρεμα μας. Συνήθως το ψάρεμα του σορκού γίνεται μερικά εκατοστά πάνω από τον πυθμένα.


Κάποιοι άλλοι επιλέγουν το ψάρεμα πατοτά χωρίς φελλό αλλά με κινητή μύτη στο καλάμι την οποία θα δούμε στην συνέχεια.



Ανντένα-Εναλλακτικός τρόπος να κάνουμε μύτη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και σε ένα από τα πρώτα τεύχη του περιοδικού είχαμε δείξει την χρήση χοντρής μισίνας 0,70mm για την δημιουργία μια κινητής μύτης όπου θα πρόδιδε το τσίμπημα χωρίς την χρήση φελλού.

Σε αυτό το τεύχος θα δούμε δύο άλλους πρακτικούς και ωραίους τρόπους για να δένουμε την μισίνα μας στην αντένα.


Πρώτος τρόπος

Παίρνουμε ένα κομμάτι από σχοινί DACRON λεπτής διαμέτρου. Σχηματίζουμε μια θηλιά και στην συνέχεια την κρατάμε με τα δάκτυλα μας περίπου 5-7 εκατοστά πιο κάτω από την μύτη του καλαμιού. Με την βοήθεια ενός Αρμαδούρου (κλωστή που δένουμε τους οδηγούς των καλαμιών) ή με κλωστή ραπτικής από ναϊλον ή λεπτό νήμα στερεώνουμε την θηλιά στο καλάμι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κόμπο των παραγαδιών και ‘πατρονάρουμε’ πολύ καλά το σχοινί πάνω στο καλάμι. Στην συνέχεια με ένα κοφτερό ψαλίδι κόβουμε ό,τι περισσεύει. Με λίγη αυτόματη κόλλα σιγουρεύουμε την σταθερότητα του κόμπου.

Έτσι με αυτό τον πρώτο τρόπο έχουμε μια έτοιμη θηλιά μπροστά από το καλάμι μας από την οποία μπορούμε να δέσουμε την μισίνα μας.


Δεύτερος τρόπος

Ο δεύτερος τρόπος είναι ακόμη πιο εύκολος. Παίρνουμε πάλι ένα κομμάτι από σχοινάκι Dacron περίπου δέκα εκατοστών. Κάνουμε ένα κόμπο στην άκρια του σχοινιού και αφού κόψουμε αυτό που περισσεύει τον καίμε προσεκτικά με ένα αναπτήρα την άκρια που έχει μείνει και λίγο τον κόμπο για να μην φθαρεί και για να στερεοποιηθεί το σχοινί. Στην συνέχεια με την βοήθεια του Αρμαδούρου (κλωστή που δένουμε τους οδηγούς των καλαμιών) ή με κλωστή ραπτικής από νάιλον ή λεπτό νήμα στερεώνουμε παράλληλα με την μύτη του καλαμιού το σχοινάκι. Κόβουμε ό,τι περισσεύει και περνάμε και από αυτό μια στρώσει από αυτόματη κόλα.


Έτσι λοιπόν έχουμε ένα σχοινάκι και στην άκρια ένα κόμπο. Όταν θα βάλουμε την μισίνα μας θα κάνουμε μια θηλιά στην άκρια της και μοιράζοντας την θηλιά στην μέση όπως θα δείτε και στην φωτογραφία περνάμε το σχοινάκι με τον κόμπο από μέσα. Όταν τραβήξουμε η μισίνα θα πάει στην άκρια του σχοινιού και θα σταματήσει στον κόμπο, ο οποίος δουλεύει σαν στόπερ.


Εάν ψαρεύουμε πατωτά χωρίς φελλό μπορούμε πριν από τον κόμπο να βάλουμε ένα βαρίδιο για να είναι κάθετο το σχοινάκι στο νερό. Μόλις πιαστεί ψάρι θα το δούμε που θα χάσει την κάθετη του πορεία.



Αυτή την εποχή λοιπόν μπορούμε με δόλωμα γαρίδα, σκουλήκι ή ακόμη και ζύμες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό να ξεγελάσουμε τους σαργούς. Με φελλό ή με κινητή μύτη το ψάρεμα μας μπορεί να γίνει αρκετά απολαυστικό και ιδιαίτερα αποδοτικό.


Σημαντικό είναι να απελευθερώνουμε τα μικρά ψάρια πίσω στη θάλασσα και εάν θα κρατήσουμε κάποιο, να είναι εκείνο που αξίζει και εκείνο που θα το απολαύσουμε στο τραπέζι μας. Για όσους δεν τρώνε το ψάρι έχουν όλη την ευχέρεια να φωτογραφίσουν ένα ψάρι τρόπαιο και να το αφήσουν στη θάλασσα να συνεχίσει τον κύκλο ζωής του μέχρι την επόμενη φορά που θα τους χαρίσει μια μεγάλη συγκίνηση.


Καλό Χειμώνα και καλά ψαρέματα.



Το Μυστικό στο ψάρεμα του σορκού


Το ψάρεμα είναι πολύ αποδοτικό όταν η θάλασσα έχει θολούρα ή μικρό κυματισμό.


Του Άριστου Αριστείδου