Σε αυτό το τεύχος, θα συνεχίσουμε την παρουσίαση άλλων τριών ψαριών  που έχουν εισβάλει στα νερά της Μεσογείου. Αυτή τη φορά όμως θα παρουσιάσουμε άλλα τρία πελαγικά ψάρια της ίδιας οικογένειας. Αυτό που κάνει ξεχωριστά αυτά τα ψάρια είναι ότι έχουν έρθει στη μεσόγειο από δύο εισόδους. Η μια είναι η διώρυγα του Suez, από όπου έχουν μεταναστεύσει και τα προηγούμενα είδη για τα οποία έχουμε μιλήσει, και η άλλη είσοδος είναι τα στενά του Γιβραλτάρ.

Seriola carpenteri

Συστηματική κατάταξη

Ομοταξία:           Οστεϊχθύες

Υφοματαξία:       Ακτινοπτερύγιοι

Τάξη:                 Perciformes  

Οικογένεια:        Carangidae

Γένος:                Seriola

Είδος:                Seriola carpenteri  

 

Το σώμα του είναι επίμηκες και ελαφρός πεπιεσμένο. Το μέγιστο μήκος που έχει αναφερθεί για αυτό το ψάρι είναι 75 cm ενώ το σύνηθες μέγεθός που το συναντούμε είναι τα 40cm. Στο ψάρι αυτό δεν παρουσιάζετε φυλετικός διμορφισμός δηλ. τα αρσενικά άτομα δεν ξεχωρίζουν από τα θηλυκά. Το χρώμα του, στα ενήλικα ψάρια, είναι σκούρο ροζ στη ραχιαία περιοχή με το κεφάλι του να είναι σκούρο γκρι και την κοιλία του ασημένια. Όπως και στα υπόλοιπα ψάρια της οικογένειας υπάρχει μια σκούρα λωρίδα που διασχίζει το μάτι του, ξεκινώντας από το πάνω μέρος του βραγχιακού του επικαλύμματος.   Στα νεαρά ψάρια με μέγεθος μικρότερο από 20cm ο χρωματισμός είναι κίτρινος με σκούρες κάθετες μπάρες. Συνήθως οι μπάρες είναι 5 και δεν έχουν καθορισμένο σημείο που εμφανίζονται. Οι ραχιαίες του ακτίνες είναι συνολικά 8-9. Οι 7-8 βρίσκονται στο πρώτο ραχιαίο πτερύγιο και στο δεύτερο βρίσκεται 1 σκληρή και 28-33 μαλακές ακτίνες. Το εδρικό του πτερύγιο έχει 1-2 σκληρές και 17-21μαλακές ακτίνες. Η διατροφή του αποτελείται από καλαμάρια και διάφορα μικρά ψάρια. Περίοδος αναπαραγωγής του είναι από τον Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Τα νεαρά άτομα έχουν πελαγική συμπεριφορά ενώ μεγαλώνοντας αποκτούν βενθοπελαγικές συνήθειες και κινούνται στα όρια της υφαλοκρηπίδας. Στο είδος αυτό αρέσει να σχηματίζει κοπάδια με άλλα άτομα της ίδιας οικογένειας.

 

Seriola  fasciata

Συστηματική κατάταξη

Ομοταξία:           Οστεϊχθύες

Υφοματαξία:       Ακτινοπτερύγιοι

Τάξη:                 Perciformes 

Οικογένεια:        Carangidae

Γένος:                Seriola

Είδος:                Seriola fasciata 

 

Μοιάζει πάρα πολύ με το προηγούμενο είδος όσο αφορά το σχήμα του σώματος του με διαφορά το τελικό μέγεθος του ψαριού. Το ψάρι αυτό αν και μένει μικρότερο σε μέγεθος, φτάνοντας μόνο τα 68cm, το σύνηθες μέγεθος που το συναντούμε είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο αγγίζοντας τα 50cm. Όπως και το σχήμα του έτσι και ο χρωματισμός του δεν διαφέρει από το προηγούμενο συγγενή του στα ενήλικα άτομα. Διαφορές στο χρωματισμό εντοπίζονται κυρίως στα νεαρά άτομα όπου έχουν 7 σκούρες μπάρες και κατανέμονται ομοιόμορφα στο σώμα του και είναι όμοιες μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. Οι ραχιαίες του ακτίνες είναι συνολικά 9. Οι 8 βρίσκονται στο πρώτο ραχιαίο πτερύγιο και στο δεύτερο βρίσκεται 1 σκληρή και 28-33 μαλακές ακτίνες. Το εδρικό του πτερύγιο έχει 1-2 σκληρές και 17-21μαλακές ακτίνες. Τρέφεται και αυτό με κεφαλόποδα και ψάρια. Η αναπαραγωγή του γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να έχει εξακριβωθεί ποιούς ακριβώς.

 

Seriola  rivoliana

Συστηματική κατάταξη

Ομοταξία:           Οστεϊχθύες

Υφοματαξία:       Ακτινοπτερύγιοι

Τάξη:                 Perciformes 

Οικογένεια:        Carangidae

Γένος:                Seriola

Είδος:                Seriola rivoliana

 

Το σώμα του είναι επίμηκες και ελαφρός πλευρικά πεπιεσμένο. Έχει δυο καλά διαχωρισμένα ραχιαία πτερύγια και το πρώτο είναι πολύ μικρότερο από το δεύτερο. Η πρώτη ακτίνα του δεύτερου ραχιαίου και του εδρικού πτερυγίου είναι κατά 19-22% μεγαλύτερες από τις άλλες σκληρές ακτίνες. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία είδη που είδαμε σήμερα και φτάνει σε μήκος τα 160cm και το σύνηθες μέγεθος που το συναντούμε είναι 90cm. Ο χρωματισμός του διαφέρει και αυτός από τα προηγούμενα ψάρια καθώς ραχιαία είναι ελαφρός πρασινωπός και κοιλιακά είναι ασημένιος. Η χαρακτηριστική μαύρη γραμμή που έχει στο κεφάλι του ξεκινά πίσω από το βραγχιακό επικάλυμμα και τελειώνει ακριβός πίσω από το μάτι.