Με μια πρώτη ανάγνωση, ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο νέο είδος πιθήκου το οποίο μπορεί να μεταφερθεί από το γλυκό νερό στο θαλασσινό!!! Πρόκειται όμως για ένα έξυπνο αξεσουάρ- ειδοποιειτή το οποίο χρησιμοποιείται χρόνια τώρα στο ψάρεμα του κυπρίνου στα γλυκά νερά, και με τον οποίο μπορούμε να καταλάβουμε τις τσιμπιές των ψαριών. Προσαρμόζεται στη μισίνα μεταξύ δύο οδηγών του καλαμιού και το ανέβασμα (ή το κατέβασμα) του μεταφράζεται σε τσίμπημα. Από αυτή του την κίνηση πήρε το όνομα ‘μαϊμουδάκι’.


Η πρώτη απόπειρα για μεταφορά του αξεσουάρ αυτού από τα ψαρέματα στις λίμνες, στα θαλασσινά μας ψαρέματα έγινε πριν αρκετό καιρό, όταν οι εταιρίες έδωσαν στην αγορά τον ειδοποιειτεί που φαίνεται στην φωτογραφία 1. Το τοποθετούμε στο έδαφος, όπου και παραμένει λόγω του βάρους του, μέχρι το πρώτο τσίμπημα. Όταν κάποιο ψάρι τραβήξει το δόλωμα μας τότε το μαϊμουδάκι θα ανέβει, δείχνοντας μας την τσιμπιά. Η όλη ιδέα γύρω από το αξεσουάρ αυτό είναι πως το ψάρι δεν πονηρεύεται κατά το τσίμπημα, αφού παίρνει ελεύθερα μισίνα. Πολύ χρήσιμο σε ψάρια που ‘παίζουν’ με τα δολώματα μας, όπως η μουρμούρα και η τσιπούρα. Έρχονται με βάρος 10 και 30 γραμμαρίων, για εντελώς απάνεμες συνθήκες και συνθήκες με λίγο αέρα. Η χρησιμοποίηση του γίνεται κυρίως το καλοκαίρι σε ήπιες συνθήκες, αφού είναι πολύ ευαίσθητο σε δυνατούς ανέμους και τρικυμία. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη ειδοποιητών. Στο κείμενο που ακολουθεί θα γίνει σύγκριση μεταξύ του ειδοποιειτή αυτού και του ‘καθαρόαιμου’ ειδοποιειτή που χρησιμοποιείται στο ψάρεμα του κυπρίνου (φωτογραφία 2). Κατά την προσωπική μου άποψη, ο καθαρόαιμος ειδοποιειτής πλεονεκτεί αισθητά και με μικρές αυτοσχέδιες μετατροπές μπορεί να γίνει ένα καλό όπλο στα χέρια κάθε παράκτιου ψαρά.

Αξεσουάρ

Αρχίζοντας τη γνωριμία μας με αυτό το αξεσουάρ, ας παρατηρήσουμε λίγο τα μέρη που το αποτελούν. Όπως διακρίνεται στη φωτογραφία 2, ο ειδοποιειτής αυτός αποτελείται από 2 μέρη, την αλυσίδα και τον κύριο κορμό. Στο τέλος της αλυσίδας υπάρχει μια μικρή βάση με τρύπα, η οποία στερεώνεται στην βάση των καλαμιών (συνήθως σε τρίποδα). Στο εσωτερικό του έχει χώρο για δύο μικρές μπαταρίες τύπου AG-13. Συνήθως κυκλοφορούν σε τέσσερα χρώματα: κίτρινο, μπλε, πράσινο και κόκκινο. Το φως που βγάζουν (εξαρτάται και από τον κατασκευαστή) είναι συνήθως πολύ δυνατό, με αποτέλεσμα να γίνονται ευδιάκριτοι από απόσταση. Μετά το τέλος κάθε ψαρέματος οι μπαταρίες αφαιρούνται. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια που κάποιο φως πέφτει πάνω στον ειδοποιειτή, αυτός σβήνει αυτόματα. Έτσι, αν κάποια μέρα ξεχάσουμε τις μπαταρίες μέσα του, τότε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα έχουμε απώλειες σε ενέργεια.


Ανίχνευση Τσιμπιμάτων

Ας ξεκινήσουμε την σύγκριση μεταξύ των δύο τρόπων ανίχνευσης τσιμπημάτων. Το πρώτο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής συνίσταται στο γεγονός πως ο ειδοποιειτής βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ψαρέματος ενωμένος με την βάση των καλαμιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό σχεδόν κάθε ενδεχομένου να πέσει στα βράχια ή στη θάλασσα και να σπάσει ή ακόμη χειρότερα να τον χάσουμε. Αντιθέτως, το περιστατικό αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με τους απλούς ειδοποιειτές, οι οποίοι μετά από μια άτσαλη κίνηση ή ένα δυνατό τσίμπημα πετάγονται στη θάλασσα. Επίσης όταν το ψάρι πάρει το δόλωμα και αντιληφθούμε το τσίμπημα, δεν χρειάζεται να χρονοτριβούμε βγάζοντας τον ειδοποιειτή από την μισίνα. Με το κάρφωμα, ο ειδοποιειτής θα βγει από την μισίνα και θα μείνει στον τρίποδα.

Συνεχίζοντας, θα πρέπει να εξετάσουμε τη συμπεριφορά τους κατά τις διάφορες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που ψαρεύουμε. Τα απλά μαϊμουδάκια δεν μπορούν να δουλέψουν παρά μόνο σε συνθήκες άπνοιας, ή έστω ελάχιστου αέρα. Επίσης είναι πολύ ευάλωτα σε πλευρικούς ανέμους και σε μικρά κύματα κοντά στην ακτή, έχοντας την τάση να ανεβαίνουν προς τα πάνω και να παραπλανούν τον ψαρά. Τα καθαρόαιμα μαϊμουδάκια λόγω μεγαλύτερου βάρους, λόγω της αλυσίδας και λόγω της μικρότερης απόστασης που κρέμονται σε σχέση με το καλάμι, μπορούν να δουλέψουν πολύ καλά σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών καιρικών συνθηκών.

Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το οικονομικό κομμάτι, αφού μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και για λίγες ώρες ψαρέματος χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε φωσφοράκι. Έτσι εξοικονομούμε κάποια χρήματα από τις πρώτες ύλες κάθε ψαρέματος, όπως είναι τα φωσφόρα. Επίσης, τα μαϊμουδάκια αυτά χρειάζονται σχετικά λίγη ενέργεια για να δουλέψουν, με αποτέλεσμα με 2 μόνο μπαταρίες να μπορούμε να ολοκληρώσουμε αρκετά ολονύχτια ψαρέματα. Συνήθως χρησιμοποιούμε δίπλα-δίπλα μαϊμουδάκια διαφορετικού χρώματος (πχ κόκκινο με μπλε), έτσι ώστε όταν βλέπουμε τα καλάμια από το πλάι να μπορούμε να καταλαβαίνουμε βάση του χρώματος πιο από τα δύο καλάμια έχει πάρει τσιμπιά.

Ο ειδοποιειτής αυτός μπορεί να δώσει λύσεις σε ψαρέματα όταν ο κοινός ειδοποιειτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Δοκιμάζοντας τον, η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η εύρεση βάσης η οποία να έχει υποδοχή για το συγκεκριμένο αξεσουάρ. Με λίγο ψάξιμο η βάση βρέθηκε και με μια μικρή μετατροπή (και λίγη φαντασία) έγινε κατάλληλη για την εφαρμογή του ειδοποιειτή. Στο εμπόριο θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα βάσεων οι οποίες θα σας καλύψουν πλήρως. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το κατάστημα ‘Αρχιπέλαγος’ το οποίο πρόσφερε τους ειδοποιειτές για την διεκπεραίωση του άρθρου.