Του Γιώργου Φενερλή

 

Από τη μια είναι μια πρόκληση, από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που έχω προτιμήσει να χρησιμοποιήσω spinning εξοπλισμό με LRF δολώματα, ώστε να μην ζήσω την απογοήτευση μιας χαμένης μάχης. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο λαβράκι που έχω νικήσει με LRF είναι 3,730 γρμ. μέσα σε καλαδούρια και η μάχη ήταν πραγματικά στην κόψη. Ήταν από αυτά που πρέπει να έχεις και τύχη για να τα καταφέρεις... Παρόλα αυτά, το LRF προσφέρει την λύση σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να έχουμε καταλάβει ότι είναι ένα μεγάλο ρίσκο.

Κρυφό όπλο όμως μπορεί να φανεί σε ψάρια που εύκολα ξαγκιστρώνονται και συνήθως τα ψαρεύουμε με ελαφρύ spinning εξοπλισμό. Αυτά είναι τα κοκκάλια και σαφρίδια με το μαλακό στόμα τους και τα μελανούρια με τα βίαια και απότομα κεφάλια τους. Η αποδοτικότητα στο ψάρεμα τους με LRF ανεβαίνει στα ύψη και η διασκέδαση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

 

Άλλες χρήσεις

 

Κάπου αλλού που μπορεί να φανεί χρήσιμο το LRF είναι στο eging. Λόγω των χαρακτηριστικών του εξοπλισμού της τεχνικής, μπορούμε να το ψαρέψουμε με τις μικρές σε μέγεθος καλαμαριέρες, τις οποίες δύσκολα τις καταλαβαίνουμε με τα eging καλάμια. Η αποδοτικότητα αυτών των καλαμαριερών τόσο στα καλαμάρια, όσο και στις σουπιές είναι απίστευτη. Αν σκεφτεί κανείς και τον συνδυασμό του ελαφριού εξοπλισμού, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η αποδοτικότητα συνδυάζεται με μεγάλη διασκέδαση! Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ το LRF για το ψάρεμα της σουπιάς και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, ενώ έχω ξεχάσει το πως είναι να σου ξεκαρφώνεται λίγο πριν μπει στην απόχη. Στα καλαμάρια, η χρήση LRF έχει κάνει την διαφορά σε ρηχά νερά χωρίς ιδιαίτερα ρέματα. Τα πολυψαρεμένα πια καλαμάρια δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μικρές καλαμαριέρες, ειδικά αυτές που έχουν φυσικούς χρωματισμούς, τις οποίες χρησιμοποιούμε με πλεύσεις με πολλά jerks και αντίστοιχες στάσεις ηρεμίας. Γενικά, με τον LRF εξοπλισμό μπορούμε να διαβάσουμε καλύτερα τον βυθό και να νιώσουμε και το παραμικρό άγγιγμα πλοκαμιού στην καλαμαριέρα μας.

 

Τι δεν πρέπει...

 

Σχεδόν σε όλο το κείμενο ασχοληθήκαμε με το τι προσφέρει το LRF. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το τι δεν προσφέρει ή καλύτερα για το που δεν προσφέρεται. Είναι κανόνας ότι όταν φυσάει ακόμα και λίγος αέρας, χάνουμε την επαφή με τα LRF δολώματα τα οποία κινούνται περισσότερο από το “φούσκωμα” του νήματος παρά από το μηχανισμό και το καλάμι. Άρα, αν οι συνθήκες δεν είναι καλές τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να ψαρέψουμε με LRF εκτός αν έχετε μάθει να χρησιμοποιείται τον άνεμο για να σας κάνει πλεύση στα τεχνητά σας, κάτι που προσωπικά έμαθα πολύ δύσκολα και μετά από πολύ κόπο. Για κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις το μόνο που θα καταφέρει είναι να λύνει τούφες του νήματος.

Κάτι ακόμα το οποίο δεν μπορεί να μας προσφέρει το LRF είναι η σύλληψη των λεγόμενων “μαύρων” ψαριών. Αυτό ίσως σαν φανεί παράξενο καθώς πολλοί οι οποίοι κάνουν LRF υποστηρίζουν ότι είναι μια τεχνική ειδικά για αυτά. Δυστυχώς είναι ανέφικτο να βγάλεις προτού καταφέρει να βραχώσει, οποιοδήποτε μαυρόψαρο ακόμα και μικρομεσαίου μεγέθους. Η δύναμη του εξοπλισμού δεν προσφέρεται για μάχες στην κόντρα και στα ίσια. Για αυτά τα ψάρια υπάρχει το HRF δηλαδή το Heavy Rock Fish όπου ο εξοπλισμός είναι πολύ πιο δυνατός. Τώρα, αυτά που βγαίνουν με LRF είναι τα λιλιπούτεια, τα ροφουδάκια, οι σκορπίνες, οι στείρες και οι σφυριδοπούλες. Δεν είναι είδηση, αλλά σπάνια θα δείτε τέτοια ψάρια σε μεγέθη του κιλού.

 

Αυτά ήταν όσα είχα να σας πω για την χρησιμότητα του LRF και εύχομαι να σας έδωσα όλη την εικόνα. Για το τέλος άφησα κάτι που δεν είναι μόνο πρόβλημα για το LRF αλλά για όλα τα ψαρέματα με τεχνητά δολώματα. Η μεγάλη παρουσία λαγοκέφαλων στις ακτές της Μεγαλονήσου καθιστά το ψάρεμα πολύ δύσκολο οπότε φανταστείτε με LRF τι έχει να γίνει... Μην απογοητεύεστε όμως! Τολμήστε να μπείτε στον “εύθραυστο κόσμο” του LRF και δε θα χάσετε!!!