Spinning Technique

Το spinning θεωρείται ως ένα από τα πιο αθλητικά είδη ερασιτεχνικής αλιείας. Η τεχνική αυτή πέραν της καλής γνώσης του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσουμε, της υπομονής κι επιμονής ως απαραίτητα εφόδια στα πλείστα ψαρέματα, απαιτεί κι αρκετή φυσική προσπάθεια. Είναι ένα ψάρεμα κυρίως ενεργητικό, στο οποίο ο ψαράς καλείται να πραγματοποιεί συνεχώς διάφορες κινήσεις για να ρίξει και να μαζέψει το τεχνητό του δόλωμα. Κάπου εδώ όμως μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τη λέξη κόπωση με τη λέξη καλός και σωστός εξοπλισμός. Βλέπετε, η χρήση ενός ποιοτικού καλαμιού, ενός κατάλληλου μηχανισμού, μιας σωστής μισίνας ή νήματος με το κατάλληλο τεχνητό μειώνει την κόπωση πέραν του 80%.

Ο καλός ο σπιναδόρος ξέρει που είναι τα πονηρά σημεία, στα οποία κρατούν κυνηγούς. Συνήθως είναι σε μπούκες λιμανιών, μέσα σε λιμάνια και σε περιοχές, όπου για κάποιο λόγο υπάρχει γόνος. Κάπου εκεί θα κινηθεί και ο ψαράς τις κατάλληλες ώρες για να ξεγελάσει τους κυνηγούς με τα τεχνητά του. Η παρατηρητικότητα αποτελεί το νούμερο ένα όπλο του ψαρά.

 Τί κυνηγάνε τα ψάρια στο συγκεκριμένο σημείο; 

Από αυτή την ερώτηση θα εξαρτηθεί και το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσει. Τεχνητό του αφρού, του βυθού, των μεσόνερων. Χρώμα, είδος και αρκετές άλλες παράμετροι θα φιλτραριστούν μέσα στο μυαλό του ψαρά μέχρι να επιλέξει εκείνο που θα χρησιμοποιήσει. Μετά θα διαλέξει τον τρόπο, με τον οποίο θα δουλέψει το τεχνητό του. Ρίξιμο και αργές επαναφορές, χτυπήματα, stop and go, walking the dog και αρκετοί άλλοι τρόποι, με τους οποίους θα δώσουμε ζωή στα τεχνητά μας. Δεν υπάρχει κανόνας ότι πρέπει να μιμηθούμε κάποιους κλασικούς τρόπους ψαρέματος, αφού οι περισσότερες τεχνικές στο σπίνινγκ ανακαλύφθηκαν είτε τυχαία είτε κατόπιν πειραματισμού.

Καλύτερα να συγκεντρωθούμε στο να είμαστε άνετοι όταν πραγματοποιούμε αυτό το ψάρεμα, καθώς απαιτεί πεζοπορία, αναρρίχηση πολλές φορές και αρκετές κινήσεις. Επίσης, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και κατάλληλα εφοδιασμένοι τόσο στο να αλλάζουμε γρήγορα τεχνητά όσο και για τυχόν απώλειες που ίσως αντιμετωπίσουμε. Ένα σακίδιο πλάτης μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο, αφού μέσα θα βάλουμε τα τεχνητά μας, κάποια πετσέτα, νερό, ένα μαχαίρι, επιπρόσθετο εξοπλισμό και διάφορα άλλα υλικά, τα οποία ενδεχομένως να χρειαστούμε.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε ποτέ να ανησυχήσουμε για δολώματα, καθώς ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μαζί μας πάντα και να εξορμούμε μόλις βρεθούμε κοντά σε ιδανική τοποθεσία.

Το τσίμπημα από κάποιο κυνηγό θα μας φορτώσει με μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης και θα μας εφοδιάσει με απέραντες αντοχές και υπομονές μέχρι το επόμενο τσίμπημα. Φυσικά, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο τσίμπημα ή μετά από αρκετό καιρό… Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι κυνηγοί μπορούν να μεγαλώσουν και να ξεπεράσουν τα πέντε κιλά, εάν εμείς τους αφήσουμε. Ένα κυνηγόψαρο έχει το ίδιο κυνηγετικό ένστικτο είτε είναι εκατό γραμμάρια είτε δέκα κιλά. 

Για να μπορούμε κι εμείς και τα παιδιά μας να απολαμβάνουμε το ψάρεμα μεγάλων κυνηγών πρέπει να ψαρεύουμε με σύνεση και προσοχή. Τα μικρά ψάρια πρέπει πάντοτε να απελευθερώνονται, ενώ και για τα μεγάλα που θέλουμε να κρατήσουμε είτε για να φάμε είτε για να βαλσαμώσουμε, δεν είναι ανάγκη να το παρακάνουμε. Μόνο με αυτό τον τρόπο στο μέλλον θα μπορούμε να κυνηγάμε κυνηγούς…