Δυστυχώς οι εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο τις τελευταίες μέρες μας αναγκάζουν να ζούμε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Κύριο μέλημα μας είναι πάντοτε η προστασία της υγείας των ανθρώπων που αγαπάμε. Για αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά όλες τις κρατικές οδηγίες ως αναφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φυσικά μέσα σε όλα τα αρνητικά υπάρχουν και κάποια θετικά.

Χθες μη έχοντας τίποτα να κάνω στο σπίτι και αφού έπρεπε να περιοριστούμε βρήκα χρόνο να επεξεργαστώ και να τακτοποιήσω τον ψαρευτικό μου εξοπλισμό.  Ασχολήθηκα κυρίως με τον εξοπλισμό casting. Το βαλιτσάκι ήθελε οργάνωση και καταγραφή υλικών, αφού κάποια βασικά αξεσουάρ ήταν σε χαμηλές ποσότητες. Αλήθεια είχα ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγα casting. Μετά από δύο ώρες λοιπόν όλα ήταν τακτοποιημένα και έτοιμα. Στα καλάμια είχα αντικαταστήσει τις γερασμένες πετονιές με καινούργιες και οι μηχανισμοί είχαν καθαριστεί. Όταν λοιπόν όλα ήταν έτοιμα, το αίσθημα για να πάω ψάρεμα είχε φουντώσει. Πήγα λοιπόν σε ένα κατάστημα ειδών αλιείας και εφοδιάστηκα με δολώματα. Την επόμενη μέρα βρεθήκαμε με τα παιδιά στην παραλία και ασχοληθήκαμε με το ψάρεμα. Μακριά από  κόσμο και συνωστισμό, δίπλα στην θάλασσα χωρίς την παρεμβολή από tablet και κινητά τηλέφωνα. Αυτό σίγουρα δεν θα συνέβαινε εάν η ζωή μας κυλούσε μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας όπως πριν την πανδημία.

Έτσι λοιπόν αυτό το διάστημα αφού θα πρέπει να μείνουμε μακριά από γυμναστήρια, εκδηλώσεις, αθλητικά event, πολυσύχναστους χώρους, καφετερίες κ.τ.λ. έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθούμε με το ψάρεμα.

 

Είδη αλιείας με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε


Οικογενειακά ψαρέματα  

Όσοι από εμάς έχουμε παιδιά, το πιο εύκολο και απλό είδος ψαρέματος με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε είναι είτε με την απλή αντένα είτε με το casting. Είναι ψαρέματα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Το casting μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί και με ένα παραθαλάσσιο πικ –νικ  για όλη την οικογένεια. Ένα τρίποδα, δύο καλάμια για casting και μερικά δολώματα είναι αρκετά για να μας διατηρήσουν απασχολημένους. Μπορούμε να ψαρέψουμε μουρμούρες, σορκούς, κέφαλους, μυλοκόπια και άλλα εποχιακά ψάρια.  Ένα άλλο απλό και εύκολο ψάρεμα με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν και τα παιδιά είναι το ψάρεμα μα αντένα ή αλλιώς απίκο. Ένα καλάμι με ένα κομμάτι πετονιά, φελλό και αγκίστρι. Είναι προτιμότερο οι γονείς να επιβλέπουν τα παιδιά στο ψάρεμα ιδιαίτερα εάν δεν έχουν εμπειρίες με το ψάρεμα και τα αγκίστρια. Μπορούμε να ψαρέψουμε για κουρκούνες οι οποίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, σορκούς, λαυράκια καμιά ξεχασμένη τσιπούρα και άλλα εποχιακά ψάρια.


Για τους ψαράδες αθλητές

Εκείνοι που θέλουν να συνδυάσουν την άσκηση με το ψάρεμα έχουν τις επιλογές τους. Καταρχήν υπάρχει το ψαροντούφεκο. Αυτή την εποχή με μια καλή στολή ελεύθερης κατάδυσης μπορούμε να κολυμπάμε για αρκετές ώρες μέσα στη θάλασσα. Πάντοτε με ζευγάρι, με την σημαδούρα μας και με την άδεια μας. Σίγουρα κάτω από το νερό δεν κινδυνεύουμε να έρθουμε σε επαφή με ύποπτα κρούσματα.

Αν δεν θέλουμε να βραχούμε υπάρχει το spinning σε θάλασσα ή φράχτες. Στους υδατοφράχτες χρειαζόμαστε άδεια από το τμήμα αλιείας ενώ στην θάλασσα είναι δωρεάν. Μπορούμε να στοχεύσουμε λαυράκια, λούτσους και άλλα αρπακτικά κοντά σε εκβολές ποταμιών, κοντά σε πέτρες και κυματοθραύστες. Υπάρχουν επίσης ακόμη καλαμάρια και θράψαλα τα οποία τα ψαρεύουμε το βράδυ.

 

Για τους πιο ψαγμένους

Υπάρχουν και άλλες τεχνικές όπως είναι το Εγγλέζικο, το Bolognese, to surf casting, τεχνικές πιο απαιτητικές οι οποίες αποτείνονται σε πιο ψαγμένους ψαράδες. Απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό και σωστές τεχνικές.


Πολλές επιλογές και από το σκάφος.

Όσοι έχουν σκάφος μπορούν να χαρούν αυτή την εποχή ψάρεμα καθετής, συρτής και κάθετων τεχνικών. Η άδεια πλέον είναι ατομική και μπορούν να πάρουν την οικογένεια για ψάρεμα και βόλτα με το σκάφος, εάν φυσικά οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

 

Δολώματα και εξοπλισμός

Τα περισσότερα καταστήματα ειδών αλιείας παραμένουν ανοιχτά και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Κάποια διαθέτουν αυτόματες μηχανές για να παίρνετε δολώματα όλο το 24ωρο ενώ κάποια διαθέτουν και ηλεκτρονικό κατάστημα για να κάνετε on line παραγγελίες.

Μία άκρως υγιεινή και αγχολυτική ενασχόληση η οποία μπορεί να γεμίσει τις ώρες σας όμορφα μαζί με την οικογένεια σας.  Στον κορωνοϊό λοιπόν και στα περιοριστικά μέτρα υπάρχει και το ψάρεμα.  Μπορείτε να βρείτε αρκετά άρθρα για όλα τα είδη ερ. Αλιείας μέσα από την ιστοσελίδα μας και το κανάλι μας στο YouTube.

 

Υπομονή και θα το περάσουμε και αυτό… με περισσότερο ψάρεμα μάλιστα.