Με τον Άγγελο Κουριέφ 


Άλλοι περιμένουν το καλοκαίρι για να βρούνε λίγο χρόνο να πάνε ψάρεμα αλλά εμείς περιμένουμε να φύγει το καλοκαίρι για να ψαρέψουμε.

Προσωπικά θεωρώ πως τώρα αρχίζει η ψαρευτική σεζόν. Μεγάλα μαγιάτικα, συναγρίδες, ροφοί, φαγκριά, κυνηγοί (δακκανομούττες) και σφυρίδες. Και πάνω από όλα αρχίζουν τα δολώματα, καλαμάρια, σουπιές, μικρές παλαμίδες και φυσικά λούτσοι. Η θάλασσα ξεκινά να ησυχάζει από τις διάφορες δραστηριότητες που έκαναν οι άνθρωποι στις διακοπές τους. Σιγά – σιγά θα αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χαμηλά βαρομετρικά θα κάνουν την εμφάνιση τους. Πολλοί έχουμε δει λίγο πριν μια κακοκαιρία ή και μετά το ψάρεμα της κακοκαιρίας (χαμηλό βαρομετρικό) τα ψάρια να έχουν παραπάνω όρεξη και να έχουμε αρκετά τσιμπήματα. Πάντα προσωπική μου άποψη και μελέτη, όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέσει αρκετά και απότομα τα ψάρια γίνονται πάρα πολύ επιθετικά κι έτσι έχουμε ωραίες μάχες μαζί τους, είτε με ζωντανό ή με τεχνητό δόλωμα.

Οι καλύτερες ψαρευτικές εξορμήσεις που είχα ήταν με πανσέληνο και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό. Ειδικά τις μεσημβρινές ώρες. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο ψάρεμα με τεχνητά από το καγιάκ ξεκινώντας με το spinning! Κάνοντας spinning από το καγιάκ μπορείς να πάρεις σχεδόν όλων των ειδών τα ψάρια (θηρευτές)!

Χρησιμοποιώντας ένα καλάμι spinning medium-heavy μπορείς να δουλεύεις μια πληθώρα από τεχνητά δολώματα όπως popper, walk the dog kai skipping στοχεύοντας μαγιάτικα και δακκανομούττες.

Συνήθως αυτά τα ψάρια κινούνται κοντά σε σημαδούρες ή γύρω από ξέρες. Για το συγκεκριμένο ψάρεμα χρησιμοποιώ, όπως είπα και πιο πάνω, καλάμι του spinninig medium-heavy και μηχανισμό από 5000 και πάνω για να μπορώ να βάλω αρκετά μέτρα δυνατό και καλό νήμα (pe3 300m) και παράμαλο fluoro carbon από 0.57mm ως 0.63mm καθώς μπορεί να χτυπήσουν και μεγάλα ψάρια. Δεύτερη τεχνική η κλασική συρτή (με καλάμι) trolling. Πάλι εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο καλάμι απλά χρησιμοποιούμε τεχνητά με μεγάλη γλώσσα για να κατεβαίνουν στα μεσόνερα και πολλές φορές μπορούμε με βαρίδια τυλιχτά να τα κατεβάσουμε ακόμη πιο κοντά στον βυθό όπου μπορούμε να βρούμε συναγρίδες, ροφούς καθώς και μαγιάτικα.


Πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί και να επιμένουμε στο ψάρεμα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν μια τεχνική δεν μας βγαίνει θα πρέπει να επιμένουμε πάνω της. Εάν για παράδειγμα βλέπουμε ψάρια αλλά δοκιμάζοντας ένα συγκεκριμένο δόλωμα ή μια συγκεκριμένη τεχνική δεν παίρνουμε ψάρια, θα πρέπει να δοκιμάζουμε κάτι άλλο για να δούμε εάν έχει αποτέλεσμα.


Κάποιες φορές τα ψάρια θα πρέπει να τα δελεάσουμε με το κατάλληλο δόλωμα γιατί οι συνθήκες τις θάλασσας το έχουν καθορίσει. Εάν για παράδειγμα υπάρχουν εκατομμύρια αθερίνες στο νερό και τα ψάρια της κυνηγάνε. Ένα τεχνητό εντελώς άσχετο και εκτός περιβάλλοντος μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή μπορεί και να τα έχει. Εάν δεν δοκιμάσουμε δεν θα ξέρουμε.

Για αυτό λοιπόν αφού ψάρια θα υπάρχουν στα νερά είναι η ευκαιρία μας να δοκιμάσουμε και να βρούμε την πολυπόθητη χρυσή συνταγή της επιτυχίας.

Οι θερμοκρασίες μέχρι και τον Νοέμβριο είναι ιδανικές για πολύωρο ψάρεμα , για αυτό καλά ψαρέματα και καλές επιτυχίες.