Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο Κολιός τον Αύγουστο λέει η παροιμία. Φυσικά υπάρχουν πιθανότητες να συναντήσουμε κολιούς και σε άλλους μήνες είτε πριν είτε μετά τον Αύγουστο.

Πότε θα ξέρουμε ότι ήρθαν τα ψάρια;

Μιας και το ψάρεμα με σκάφος είναι κάπως πολυέξοδο, ιδιαίτερα στις σημερινές εποχές, υπάρχουν απλοί και εύκολοι τρόποι για να διαπιστώσουμε πότε υπάρχουν ψάρια στην περιοχή μας. Ο πιο εύκολος είναι η επίσκεψή μας σε κάποια ψαροπωλεία ή στην πιάτσα των επαγγελματιών ψαράδων. Εδώ όμως πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί, αν τα ψάρια πιάστηκαν από την τράτα, τότε σημαίνει ότι πιθανό να βρίσκονται σε βάθος +50 μέτρα. Αν πιάστηκαν σε δίχτυα ψαράδων πιθανότατα να εντοπιστούν σε πιο ρηχές ζώνες. Φυσικά, εκείνοι που επιμένουν και ψάχνουν αργά ή γρήγορα εντοπίζουν τα ψάρια.

Εργαλεία

Για το ψάρεμα των κολιών, το οποίο διεξάγεται βράδυ, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια δυνατή πηγή φωτός πάνω από το σημείο που ψαρεύουμε. Κάποιοι προχώρησαν και έφτιαξαν κάποιες αυτοσχέδιες λάμπες για το σκοπό αυτό ενώ υπάρχουν και στην αγορά ειδικά συστήματα για το συγκεκριμένο ψάρεμα. Σκοπός είναι να φωτίσουμε την περιοχή όπου ψαρεύουμε επιφανειακά και να προσελκύσουμε αρκετά έντομα και μικροοργανισμούς, τα οποία αποτελούν και βασική τροφή για τα συγκεκριμένα ψάρια.

Πέραν από το φώς θα χρειαστούμε ένα καλάμι τύπου spinning κατά προτίμηση κοντό (1,80-2 μ) για να μας βολεύει στο σκάφος, ένα μηχανισμό αξιόπιστο με μισίνα ή νήμα περίπου 150 μέτρα και τσαπαρί. Το τσαπαρί είτε από φτερά είτε από γαρίδες με ένα βάρος στο κάτω μέρος θα μας βοηθήσει να ψαρέψουμε εύκολα και χωρίς να χρειάζεται να δολώνουμε συνεχώς τα αγκίστρια. 

Τεχνική

Το ψάρεμα του κολιού είναι εύκολο αρκεί να εντοπίσουμε τα ψάρια. Μπορεί τα ψάρια να είναι κάτω από το φώς που έχουμε τοποθετήσει, αλλά σε διάφορα βάθη. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε από τα πιο βαθιά σημεία, να περιμένουμε για λίγο εκεί ‘τινάζοντας’ λίγο το τσαπαρί μας ώστε να του δώσουμε ζωή κι αν δεν έχουμε τσίμπημα να ανεβαίνουμε σε πιο ξέβαθο σημείο. Οι κολιοί θα αρπάξουν βίαια το δόλωμά μας και θα τραπούν σε φυγή. Πρέπει τα φρένα να είναι σχεδόν κλειστά με λίγα περιθώρια για απελευθέρωση μισίνας.

Πολλές φορές μπορεί να πιάσουμε δύο και τρία ψάρια ταυτόχρονα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα υλικά μας αντέχουν το τράβηγμα από τα ψάρια. Το σύνηθες μέγεθος των ψαριών κυμαίνεται από 100-250 γραμμάρια.

Αν και ο κολιός είναι ψάρι, το οποίο αποτελεί ιδανικό δόλωμα για ψάρεμα μεγάλων αρπακτικών, εντούτοις από κάποιους θεωρείται και αρκετά καλός μεζές. Τρώγεται φρέσκος ή κατεψυγμένος ενώ αρκετοί καλοφαγάδες προτιμούν να το καταναλώνουν φιλεταρισμένο-καπνιστό ή παστό. Επιπρόσθετα, περιέχει μεγάλες ποσότητες από Ω3 βιταμίνες που είναι πολύ ωφέλιμες για τη λειτουργία της καρδιάς.

Πάντως, όταν κι αφού πετύχουμε αυτά τα ψάρια, μπορούμε να πιάσουμε αρκετά. Κάποια μπορεί να είναι για κατανάλωση και κάποια για δολώματα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κομμάτια ή φιλέτα για βαθιά καθετή ή ακόμη και για συρτή.

Όπως και να’ χει, το ψάρεμα των κολιών αποτελεί ένα άκρως απολαυστικό ψάρεμα.

Προσοχή

  • Βεβαιωθείτε ότι η οποιαδήποτε φωτεινή πηγή χρησιμοποιηθεί για το ψάρεμα δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας και δεν εγκυμονεί κινδύνους για ατύχημα.
  • Πάντοτε να τηράτε όλους τους κανόνες ναυσιπλοΐας και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως το βράδυ.

 Μικρά Μυστικά

  • Οι πιθανότητες να βρούμε τα ψάρια κοντά σε αγκυροβολημένα φωτεινά πλοία και κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες είναι μεγαλύτερες.
  • Η ήρεμη θάλασσα ευνοεί καλύτερα το ψάρεμα των κολιών.