Κάθετα φλαπς - Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να τριμάρεις το σκάφος σου


Τα Hydrotab είναι ένα σύστημα τριμαρίσματος και σταθεροποίησης σκαφών υψηλών προδιαγραφών και n σχεδίασή τους βασίζεται σε έναν καινοτόμο πνευματικό μηχανισμό, ο οποίος προσφέρει την μέγιστη δυνατή αξιοπιστία του προϊόντος αλλά και κορυφαίες επιδόσεις ελέγχου του σκάφους.

Τα φλαπς της Hydrotab κατασκευάζονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ώστε να είναι σχεδόν άτρωτα ακόμα και στις σκληρότερες συνθήκες.

Τα κάθετα φλαπς (lnterceptors) υπερτερούν σε δυνατότητες και ευκολία χρήσης.

Τα κάθετα φλαπs μπορούν να ελέγχουν γρηγορότερα, αποδοτικότερα και αμεσότερα ένα σκάφος, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φλαπs (trim tabs). Η δυνατότητα τριμαρίσματος είναι μεγαλύτερη, ο χρόνος αντίδρασης είναι άμεσος, το σκάφος έρχεται γρηγορότερα και σε χαμηλότερη ταχύτητα σε θέση πλαναρίσματος, το πλανάρισμα σε υψηλότερες ταχύτητες είναι ομαλότερο και το μανουβράρισμα του σκάφους ακριβέστερο και ευκολότερο. Τα Hydrotab προσφέρουν μια πολύ καλύτερη εμπειρία πλεύσης, ειδικά σε υψηλότερες ταχύτητες και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.


Πώς τα κάθετα φλαπς (interceptors) επηρεάζουν την πλεύση, την ταχύτητα, και την κατανάλωση καυσίμου του σκάφους?

Η εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμή, χρησιμοποιώντας το μαθηματικό μοντέλο Savitsky σε ένα τυπικό σκάφος RIB με ολικό μήκος 10,4m (LOA), πλάτος 2,7m (DWL), συνολικό βάρος 6,5 τόνους (displacement) πλήρως εξοπλισμένο και βάθος γάστρας 14ο, για να υπολογίσει πόσο μεταβάλλονται οι τιμές της γωνίας του τριμ του σκάφους, της οπισθέλκουσας και της κατανάλωσης καυσίμου. 

Στο σκάφος τοποθετήθηκε ένα ζευγάρι Hydrotab 480BT με συνολικό μήκος λεπίδων 96cm (2x48cm) και μέγιστη έκταση λεπίδων 35mm (stroke).

Οι τιμές στο γραφικό 1 και 2, δείχνουν τις τιμές για την γωνία του τριμ (pitch) του σκάφους και την ολική αντίσταση σε διάφορες ταχύτητες σε ένα μοντέλο χωρίς την χρήση των κάθετων φλαπς. Η γωνία της πλώρης (τριμ) αυξάνεται σταδιακά καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, η οποία παίρνει την μέγιστη τιμή της περίπου στα 23Knots και μετά αρχίζει να πέφτει σταδιακά μέχρι τις 2ο μετά τα 55Knots.  Από τα 10Knots μέχρι τα περίπου 45Knots το σκάφος παρουσιάζει μεγάλες γωνίες τριμ (hump), ή με απλά λόγια είναι ατριμάριστο και θα χρειαστεί διόρθωση. 


Βρείτε τα φλαπς της Hydrotab στον αποκλειστικό αντιπρόσωπο, Motonautica Cyprus.

Tel: +357 99638053

Email: info@motonautica.com.cy