Μια φορά και ένα καιρό ο θεός είπε να ντουμανιάσει για τα καλά την θάλασσα και να σπάσουν τα κλουβιά των ιχθυοτροφείων. Αυτή λοιπόν την χρονική περίοδο οι περισσότεροι αγόρασαν ένα καλάμι και έγιναν ψαράδες.  Αρκετοί ήταν αυτοί που πολύ γρήγορα μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο του ψαρέματος και συνέχισαν να ψάχνονται με μελέτη και δοκιμή νέων εργαλείων και νέων τεχνικών ενώ αρκετοί ήσαν και εκείνοι που μόλις τα ‘κλουβίσια’ έλειψαν έριξαν το καλάμι σε μια γωνιά του σπιτιού και το ξέχασαν.

Καμία μα  καμία τεχνική ψαρέματος δεν είναι τόσο εύκολη ώστε με το που θα δοκιμάσουμε μία φορά θα έχουμε όλοι επιτυχία . Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές όπου τα ψάρια έχουν δεχτεί φοβερή πίεση και τα αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.  Αρκετοί όμως ερασιτέχνες ψαράδες ακολουθώντας τις μόδες τις εποχής αποφασίζουν να δοκιμάσουν μια νέα τεχνική. Φυσικά όταν αποτύχουν την πρώτη και την δεύτερη φορά πολύ γρήγορα τα παρατάνε και γυρίζουν πίσω στα καθιερωμένα, που συνήθως είναι καθετί για χάνους και χταπόδια.

Κάτι παρόμοιο όπως και με την περίπτωση των ιχθυοτροφείων συνέβηκε και με την τεχνική του jigging.  Όταν διαδόθηκε ότι κάποιοι πιάνουν ψάρια με αυτή την τεχνική οι περισσότεροι πήγαν και αγόρασαν ένα καλάμι που έγραφε επάνω JIGGING αγόρασαν και ορισμένους πλάνους και προσπαθούσαν με μανία να βγάλουν τα χέρια τους. Η χρήση όμως σωστά της τεχνικής με το τι έκαναν οι περισσότεροι δεν είχε καμία σχέση. Έτσι λοιπόν παράτησαν τα καλάμια και τους πλάνους σε μία γωνία και δοκιμάζουν πάλι τα σίγουρα. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που μελέτησαν και προσπάθησαν  με αποτέλεσμα να έχουν τρομερές επιτυχίες και συναρπαστικές ψαριές. Αυτοί ότι και να τους δώσεις το jigging  δεν θα το αλλάξουν με τίποτα.

Μάλιστα σε μια πρόσφατη μου εξόρμηση , ενώ έκανα jigging σε μια πέτρα μία άλλη βάρκα που περνούσε δίπλα μου με μολύβι φύλακα μου φώναξε μεταξύ σοβαρού και αστείου’ κανεί θα βγάλεις τα χέρια σου’.  Μα τι λένε λέω από μέσα μου αφού σχεδόν δεν καταβάλω καμία προσπάθεια στο ψάρεμα μου. Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για το jigging

  • Ο Σωστός εξοπλισμός σύμφωνα με το κορμί μας

Ο σωστός εξοπλισμός αποτελεί το Α και το Ω στην τεχνική αυτή. Δεν μας αρκεί να έχουμε ένα καλό πάντρεμα καλαμιού και μηχανής αλλά τα υλικά αυτά να μπορούμε σύμφωνα με τον σωματότυπο μας να τα χειριζόμαστε άνετα. Για παράδειγμα , ένα καλάμι και ένας μηχανισμός που αρμόζει στον δικό μου σωματότυπο δεν αρμόζει στον σωματότυπο κάποιου άλλου ανθρώπου ποιο ψηλού ή ποιο κοντού .  To καλάμι πρέπει να εναρμονίζεται με το σώμα μας, με τα χέρια μας και να μας βολεύει να δίνουμε ζωή του πλάνου στο νερό χωρίς κούραση

  • Ποιότητα εξοπλισμού

Ερχόμαστε τώρα σε ένα μεγάλο κεφάλαιο που δυστυχώς ένας πρωτάρης στην τεχνική αυτή δεν μπορεί να το γνωρίζει από την αρχή. Η ποιότητα του εξοπλισμού σε συνδυασμό με το τι αναφέραμε ποιο πάνω δημιουργούν τις προϋποθέσεις είτε για ένα  πολύ ξεκούραστο είτε για ένα  πολύ κουραστικό ψάρεμα. Δηλαδή, εάν ο εξοπλισμός μας είναι καλής ποιότητας και μας βολεύει στο να πραγματοποιούμε αυτή την τεχνική τότε θα έχουμε ένα ξεκούραστο, πολύωρο ψάρεμα. Σε αντίθετη περίπτωση στα πρώτα κιόλας λεπτά θα κουραστούμε και θα παρατήσουμε το ψάρεμα. Ο καλός εξοπλισμός δεν σημαίνει κατά ανάγκη και πάρα πολλά χρήματα αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα βρούμε ένα καλό εξοπλισμό σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Σημασία έχει να δοκιμάσουμε τον εξοπλισμό στο μαγαζί που θα τον αγοράσουμε για να δούμε εάν κάθετε στο κορμί μας. Από εκεί και πέρα θα ελέγξουμε την παραβολικότητα  και τα υλικά που είναι φτιαγμένο το καλαμι.  Ο μηχανισμός πρέπει να είναι ταχύτητας 4.9:1 ή 4.4:1. Και να παίρνει αρκετά μέτρα νήματος .Ένα καλάμι όσο ποιο ελαφρύ και ανθεκτικό είναι τόσο το καλύτερο. Επίσης πρέπει να  δούμε τι υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τον συνδυασμό καλαμιού και μηχανισμού.

 

  • Πλάνοι

 Κάπου εδώ έρχεται ένα άλλο σημαντικό κριτήριο. Πολλοί φίλοι αγοράζουν διάφορους πλάνους χωρίς να σκεφτούν τι αρμόζει στον εξοπλισμό τους. Εάν για παράδειγμα σε ένα καλάμι jigging το οποίο έχει action 50-150 γρ βάλουμε ένα πλάνο 200γρ τότε είναι φυσικό ότι κάτι δεν θα δουλέψει σωστά. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε ένα πλάνο  50γρ σε ένα καλάμι  με action 150-250gr.

  • Διαχωρίστε το  Jigging από τις άλλες τεχνικές

Όταν λέμε Jigging ή Vertical Jigging ή  deep jigging ή butterfly (πεταλούδας) jigging πάντα μιλούμε για το ανέβασμα του  πλάνου μας κάθετα από τον βυθό προς την μύτη του καλαμιού μας με σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες παρουσιάζουν τον πλάνο μας σαν ένα πληγωμένο ψάρι ή ψάρι που προσπαθεί να διαφύγει. Άλλα παρόμοια είδη ψαρέματος όπως το Tai, Madai, kabura & inchiku γίνονται με διαφορετικά καλάμια ποιο ελαφριά που επιτρέπουν να πετάμε και να δουλεύουμε το δόλωμα μας στον βυθό. Δεν μπορούμε με ένα καλάμι να τα κάνουμε όλα.

  • Νήμα

Στην τεχνική αυτή πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε νήμα για τον πολύ απλό λόγω ότι θέλουμε η κίνηση που δημιουργούμε με το καλάμι να μεταδίδεται άμεσα στον πλάνο μας χωρίς καμία ελαστικότητα. Έτσι λοιπόν η χρήση νήματος είναι αναγκαία. Το τι νήμα π΄ρεπει να διαλέξουμε εξαρτάται από την διάμετρο του νήματος και πόσο χωράει η μηχανή μας και το είδος τους νήματος. Κάποια αρκετά καλά νήματα για jigging κυμαίνονται από €40-€100

  •  Leader

Εκτός από το νήμα όμως είναι ποιο σωστό να έχουμε ένα κομμάτι fluorocarbon leaderμπροστά περίπου 7-8 μέτρα για να φεύγουμε την καχυποψία από τα ψάρια. Η ένωση τώρα του νήματος με το leader γίνεται πολύ απλά και εύκολα με τον κόμπο Bimini ή PR  ή J όπως έχουμε δείξει στο τεύχος  18 του περιοδικού μας. Αυτός ο κόμπος είναι πολύ ανθεκτικός και επιτρέπει στην μισίνα να περνάει μέσα από τα δακτυλίδια χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

  • Τα σωστά αγκίστρια

 Τα  περισσότερα τεχνητά (πλάνοι) που αγοράζουμε συνήθως δεν έχουν επάνω τους αγκίστρια. Τα αγκίστρια τα αγοράζουμε μόνα τους και τα τοποθετούμε εμείς. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα αγκίστρια μας να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μην μπλέκονται με τον πλάνο μας την ώρα που τον ανεβάζουμε επάνω. Εάν είανι στενά και μικρά την ώρα που θα προσπαθούμε να δώσουμε ζωή στον πλάνο μας θα πιαστεί το αγκίστρι επάνω και δεν θα δουλεύει ο πλάνος. Εάν χρησιμοποιούμε και assist (βοηθητικό ) δεύτερο αγκίστρι τότε καλύτερα να τοποθετούνται σε διαφορετικά μήκη σε σχέση με τον πλάνο. Το πρώτο αγκίστρι καλύπτει το ένα τρίτο του πλάνου προς το κεφάλι και το δεύτερο την μέση του πλάνου. Τα ψάρια συνήθως χτυπάνε τους  πλάνους στο κεφάλι. 

  • Split rings-solid rings

Η ένωση του πλάνου με το leader και η τοποθέτηση του αγκιστριού πρέπει να γίνετε με την χρήση split rings & solid ring. To spilt ring ενώνει το solid ring με τον πλάνο. Αυτό μας βοηθάει ώστε να μην μπλέκεται ο πλάνος μας αλλά να έχει και ποιο φυσική κίνηση στο νερό. Το solid ring κρατάει επάνω του το leader και τα αγκίστρια  και  αντέχει αρκετή πίεση όταν πιαστεί το ψάρι επάνω.

  • Η χρήση του βυθομέτρου

Αρκετοί ψαράδες στο εξωτερικό εάν δεν δούνε ψάρι στο βυθόμετρο τους δεν ρίχνουν τον πλάνο στο νερό. Σίγουρα για να κάνουμε jigging πρέπει να βρούμε πρώτα τον κατάλληλο τόπο. Συνήθως είναι ξέρες ή πετρότοποι από τα 25-30 μέτρα μέχρι τα 120-140 μέτρα. Πολλές φορές μπορεί αν ρίξουμε τον πλάνο μας στο νερό και μετά από 5-6 προσπάθειες  να δούμε ξαφνικά ψάρια στο βυθόμετρο μας.. Εάν όμως το κάνουμε και αυτό και πάλι τίποτα , τότε πρέπει να αλλάξουμε περιοχή και αν εντοπίσουμε τα ψάρια για να έχουμε επιτυχία. 

  • Τα ρεύματα

Το ψάρεμα αυτό όπως έχουμε πει είναι κάθετο. Άρα όταν είμαστε πάνω από ένα τόπο και έχει αρκετά δυνατά ρεύματα από κάτω μας πρέπει να ρίχνουμε τον πλάνο μας προς την αντίθετη κατεύθυνση για να έρχεται κάθετα επάνω.  Επίσης πρέπει να ελέγχουμε εάν δεν είμαστε αγκυροβολημένη (δεν συνιστάτε) ότι δεν έχουμε φύγει από τον τόπο που ψαρεύουμε. Εάν ναι πάμε με το σκάφος αντίθετα για να μας πάει το ρεύμα σιγά σιγά πάνω από τον τόπο. 

  • Οι τεχνικές

Τεχνικές υπάρχουν πολλές. Γρήγορα και μεγάλα τραβήγματα του καλαμιού προς τα επάνω. Μικρά γρήγορα τραβήγματα, Μεγάλα , αργά τραβήγματα, τραβήγματα γιο-γιο και άλλα πολλά. Σημασία έχει όταν έχουμε ορατότητα να βλέπουμε τον πλάνο μας τι κινήσεις κάνει στο νερό όταν τον επαναφέρουμε και να επιλέγουμε το ποιο ρεαλιστικό. Οι πλάνοι διαφέρουν μεταξύ τους στο σχήμα ,στο βάρος, στο μέγεθος ακόμη και πού είναι συγκεντρωμένο το περισσότερο βάρος. Έτσι δεν δουλεύουν όλοι το ίδιο με τις ίδιες κινήσεις.

Η τεχνική του jigging δεν απαιτεί ούτε μεγάλη προσπάθεια αλλά ούτε και ιδιαίτερες θυσίες. Όταν αποκτήσεις τον σωστό εξοπλισμό και μάθεις να τον δουλεύεις σωστά τότε τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα. Χωρίς δολώματα, χωρίς υπερβολικά έξοδα απολαμβάνεις μάχες με αξιόλογα ψάρια. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε σωστά μαζί της και πιστεύω θα την αγαπήσετε.