Έναν ευρηματικό τρόπο για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία στη μάχη που δίνουν καθημερινά με τον Κορωνοϊό, βρήκαν Ιταλοί μηχανικοί.

Συγκεκριμένα, κάποιοι μηχανικοί από τη Μπρέσια της Ιταλίας, έφτιαξαν με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή έναν «αναπνευστήρα – βαλβίδα- Βεντούρι», όπως ονομάζεται, ο οποίος κάνει την ίδια δουλειά με τους αναπνευστήρες και προσαρμόζεται εύκολα με τη βοήθεια μιας απλής μάσκας θαλάσσης.

Ο Αλεσάντρο Ρομαϊόλι, μηχανικός της εταιρείας Isinnova που ειδικεύεται στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ανέφερε ότι ερωτήθηκαν εάν είναι δυνατό η εταιρεία τους να εκτυπώσει σε μορφή 3D,  βαλβίδες Venturi (Η τρισδιάστατη «βαλβίδα Venturi», είναι μια συσκευή που ονομάστηκε από τον φυσικό Giovanni Battista Venturi του 18ου αιώνα και η οποία συνδέει τη μάσκα με ένα σωλήνα οξυγόνου). Τότε οι ίδιοι οι μηχανικοί επισκέφθηκαν το νοσοκομείο του Κιάρι και πήραν το πρωτότυπο της βαλβίδας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεσάντρο Ρομαϊόλι, «Φαινόταν αρκετά εύκολο να αναπαραχθεί σε 3D, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι εξαιτίας του ελάχιστου περιθωρίου σφάλματος που επιτρεπόταν. Εκτυπώσαμε τέσσερα πρωτότυπα και τα πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου μας είπαν ότι όντως λειτουργούν. Τα δοκίμασαν σε ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα και μας είπαν, είναι εξαιρετικές, χρειαζόμαστε άλλες 100»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο μηχανικός της εταιρείας, Αλεσάντρο, υπό κανονικές συνθήκες, οι χρησιμοποιούμενες βαλβίδες σε ένα νοσοκομείο πρέπει να είναι πιστοποιημένες και πρέπει να περάσουν από τεστ. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το νοσοκομείο είχε επειγόντως ανάγκη και οι μάσκες αυτές θα μπορούσαν βοηθήσουν πολλούς ασθενείς που είχαν ανάγκη για οξυγόνο.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μάουρο Μπορέλι ανέφερε στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano,  «Δεν είχαμε πια να χορηγήσουμε οξυγόνο στους ασθενείς, οι βαλβίδες των αναπνευστήρων είχαν τελειώσει αλλά η τρισδιάστατη εκτύπωση μας έσωσε».

Η εταιρεία Isinnova τροποποίησε επίσης μάσκες καταδύσεων ώστε να μπορούν να στερεωθούν σε αναπνευστήρες. Μάλιστα στόχος της εταιρίας είναι να κατασκευάζει 100 αναπνευστήρες την ημέρα τους οποίους θα προμηθεύει δωρεάν στα νοσοκομεία της Ιταλίας.