Του Πανίκου Παναγιώτου


Εκπαίδευση. Μια λέξη που η ερμηνεία της είναι συγκεκριμένη.

Εκπαίδευση: Μέσω αναγνωρισμένων διεθνών Οργανισμών που παρέχουν πιστοποίηση αναγνωρισμένης αξίας εντός και εκτός Κύπρου.

Η εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει ενδεδειγμένη ύλη από αναγνωρισμένους οργανισμούς που να παρέχουν τις γνώσεις ως εργαλείο και ως δύναμη για να αναπληρώσει τη φαντασία, τους φόβους ή χειρότερα την άγνοια του δύτη / δύτριας με σωστές και ακριβείς πληροφορίες για το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης.

Η εκπαίδευση περιέχει τις πρακτικές τεχνικές που μέσα από τα αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα θα μεταφέρει ο εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης στους υποψήφιους μέσω των πολλαπλών επαναλήψεων και την καθοδήγηση του ίδιου και των πιστοποιημένων βοηθών του.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης συνεχίζει με την μεταφορά γνώσεων στην επιλογή του σωστού και ασφαλή εξοπλισμού ελεύθερης κατάδυσης για να μπορεί ο υποψήφιος να εξασκεί το άθλημα του με άνεση και ασφάλεια.

Οι γνώσεις μαζί με την προσαρμογή στις τεχνικές του αθλήματος και η προσεκτική επιλογή του προσωπικού μας εξοπλισμού του δίνουν την αυτοπεποίθηση να βγει έξω στο υγρό στοιχείο με το εκπαιδευμένο του ζευγάρι να πάρει εμπειρίες και να ανακαλύψει ακόμη περισσότερο τον ίδιο του τον εαυτό.

Διαβάζοντας ένα εγχειρίδιο και δύο και τρία ακόμη δεν αντικαθιστούν τον εκπαιδευτή και την όλη διαδικασία της εκπαίδευσης. Ούτως ή άλλως θα μάθουν οι υποψήφιοι ότι το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης είναι ένα ξεχωριστό άθλημα εσωτερικής αναζήτησης και εγκεφαλικής συνεργασίας με το σώμα και το υγρό περιβάλλον που βρισκόμαστε.

Το κεφάλαιο εκπαίδευση είναι η αρχή κτισίματος γνώσεων και αρχών με μέλημα την ασφάλεια του ίδιου του δύτη του ζεύγους και των άλλων ελεύθερων δυτών που καταδύονται μαζί. Μέσα από αυτή διδασκόμαστε την πρακτική του ζεύγους και ότι τα όρια μας είναι μεταβαλλόμενα από μέρα σε μέρα και από κατάδυση σε κατάδυση. Η εκπαίδευση μέσω της πρακτικής εμπειρίας και άσκησης μετά το σχολείο μας προετοιμάζει να έχουμε εμείς τον έλεγχο των καταστάσεων στις εξορμήσεις μας αποφεύγοντας τις ενέργειες που θα μας φέρουν εμάς, το ζευγάρι μας ή την ομάδα μας σε ανασφαλείς καταστάσεις ή περιστατικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στην εκπαίδευση δεν πάει ποτέ χαμένος γιατί οι γνώσεις που θα πάρουμε δρουν ως σωτήρας όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ή να αποφύγουμε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό γιατί θα έχουμε μάθει πριν να το προλαμβάνουμε, να το αναγνωρίζουμε και να αντιδρούμε με ψυχραιμία και αίσθηση επάρκειας.

Επενδύστε λίγο από τον πολύτιμο σας χρόνο στην εκπαίδευση και θα βλέπετε με περισσότερο σεβασμό και τον ίδιο σας τον εαυτό, το ζευγάρι σας και την απέραντη αγαπημένη μας θάλασσα.

Καλές και ασφαλείς βουτιές σε όλους σας – πάντα με ζευγάρι.