H εισαγωγή και χρήση της Γιόγκα στην ελεύθερη κατάδυση έγινε αρχικά από τον γκουρού της ελεύθερης κατάδυσης, το Γάλλο ελευθερίστα και κάτοχο πολλών ρεκόρ, Jacques Mayol. Ο Jacques αντιλήφθηκε ότι ορισμένες φυσιολογικές αλλαγές, οι οποίες παρατηρούνται κυρίως όταν ένας ελευθερίστας βρίσκεται κάτω από το νερό, μπορούν να αντιγραφούν και στην ξηρά με τη βοήθεια κάποιων ασκήσεων γιόγκα – ασάνας(πόζες).

Για παράδειγμα, η μετατόπιση του αίματος που παρατηρείται στην ελεύθερη κατάδυση παρατηρείται και με τον ίδιο τρόπο σε κάποιες ανεστραμμένες στάσεις ασάνα για συγκεκριμένη περίοδο. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά αποτελεσματικά από τους δύτες ελεύθερης κατάδυσης για να προετοιμάσουν τους πνεύμονες και το καρδιο-αγγειακό σύστημα, καθώς επίσης και τη ροή του αίματος, όπως ακριβώς γίνεται και κάτω από το νερό.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι γιόγκα – ασάνα τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στο να αποκτήσουν ευλυγισία οι μύες συμπεριλαμβανομένου του διαφράγματος, των αρθρώσεων, των τενόντων και των συνδέσμων. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται το άνοιγμα του θώρακος και η χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνοντας την επιφάνεια των ιστών των πνευμόνων. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με χαλάρωση και διανοητική εκπαίδευση.

Η πρακτική της γιόγκα σε φυσικό επίπεδο χαρακτηρίζεται από τις αργές και σταθερές κινήσεις, καθώς επίσης κι από τη χαλάρωση σε κάθε πόζα. Μόνο οι Αργές και Σταθερές κινήσεις θα ωφελήσουν και θα καταστήσουν την τεχνική αυτή αποδοτική.

Με πλήρη ή μερική χαλάρωση των μυών επιτυγχάνεται ένα είδος ισομετρικής μυϊκής σύσπασης. Η ισομετρική σύσπαση των μυών ή στατική άσκηση, σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις φυσικής κατάστασης, απαιτεί λιγότερη ενέργεια και λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου από τους μυς. Επίσης, μειώνει την πίεση του αίματος και το φορτίο εργασίας από τους πνεύμονες και την καρδία, μετριάζοντας έτσι περαιτέρω την ενέργεια και γενικά την κατανάλωση οξυγόνου. Ακόμη ένα άλλο πλεονέκτημα της χαλάρωσης των μυών είναι το γεγονός ότι επιβάλλεται συνειδητή προσπάθεια ψυχικής συγκέντρωσης.

Η ψυχική συγκέντρωση θα απαιτείται ακόμη περισσότερο για την ακριβή απόδοση asana και pranayama, η πρακτική της γιόγκα στην αναπνοή. Με τη βελτίωση της συγκέντρωσης οι ελεύθεροι δύτες μπορούν να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα ευαισθητοποίησης, αισθητηριακής οξύτητας και ψυχικής σταθερότητας, καθώς επίσης και την ικανότητα χαλάρωσης.

Pranayama, όπως προαναφέραμε, είναι μία μέθοδος αναπνοής όταν κάνουμε γιόγκα, με την οποία έχουμε αποτελεσματικότερες αναπνοές. Με μια πρώτη ματιά, κάποιος μπορεί να πει ότι η τεχνική αυτή σχεδιάστηκε για τους ελεύθερους δύτες. Ωστόσο, αν προσέξει καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι οι αρχές της pranayama αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γενικής πρακτικής της γιόγκα σε κάθε επίπεδο. Φυσικά, υπάρχουν τεχνικές pranayama που επηρεάζουν άμεσα το διάφραγμα και τον ιστό στους πνεύμονες.
Βασικά, η μελέτη της pranayama ξεκινά από την πλήρη τεχνική αναπνοών γιόγκα. Συνειδητή, πλήρης, βαθιά ανάσα από τη μύτη με συνειδητό έλεγχο της αναπνοής. Η τακτική εξάσκηση της αναπνοής εμπλέκει τους σχετικούς μυς, διεγείρει τους ιστούς στους πνεύμονες και ενεργοποιεί τη μέγιστη ποσότητα των λειτουργικών μονάδων του (περίπου 6000000-7000000 κυψελίδες), παρέχοντας αφενός την καλύτερη παροχή οξυγόνου, απομακρύνοντας αφετέρου το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, η αυξημένη ανθεκτικότητα των πνευμόνων μας είναι χρήσιμη όταν βρισκόμαστε σε κάποια άλλη ατμοσφαιρική πίεση. Όταν ένας δύτης αναδύεται στην επιφάνεια, η τεχνική pranayama μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσική αποκατάσταση μετά από συνθήκες υποξίας – οι κυψελίδες στους πνεύμονες μπορούν να καθαρίζονται βαθιά από την υπερβολική συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα.

Η συγκέντρωση και η χαλάρωση με γιόγκα είναι πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για τους ελεύθερους δύτες. Η χαλάρωση είναι βασικός παράγοντας για μια πετυχημένη βουτιά και αυτό θα το έχετε ακούσει αρκετές φορές από εκπαιδευτές ελεύθερης κατάδυσης. Αυτή βοηθάει τους δύτες να αναπτύξουν κάποιες ψυχολογικές δεξιότητες και να προσαρμοστούν σε κάποιες εσωτερικές αλλαγές, όπως είναι η υποξία και η υπερκαπνία, καθώς επίσης και σε εξωτερικές αλλαγές, όπως η υδροστατική πίεση. Ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης γιόγκα θεωρούνται ως η τέλεια αποκατάσταση, όταν επιστρέφουμε στην ακτή. Είναι γεγονός ότι τριάντα λεπτά γιόγκα βαθιάς χαλάρωσης ισοδυναμούν με τέσσερις ώρες ύπνου.


Αυτή είναι μια πολύ γενική επισκόπηση της εφαρμογής γιόγκα για ελεύθερη κατάδυση. Ένα άλλο κοινό σημείο γιόγκα και ελεύθερης κατάδυσης είναι ότι και τα δύο μπορούν να βιωθούν ατομικά. Κάθε κατάδυση είναι διαφορετική και ατομική εμπειρία. Ομοίως, διαβάζοντας για γιόγκα και τις εφαρμογές της δεν πρόκειται για κάτι το ίδιο με την απόκτηση προσωπικής εμπειρίας. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε η γιόγκα για αρχάριους να γίνεται με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και σε μικρά γκρουπ. Φυσικά, η καλύτερη επίδραση του γιόγκα επιτυγχάνεται με την τακτική πρακτική.

Γενικά η γιόγκα αποτελεί μια ωραία άσκηση, τα οφέλη της οποίας σίγουρα είναι πολλά και συνταυτίζονται με την ελεύθερη κατάδυση.