Για χρόνια τώρα, κυρίως η Αμερικανική αγορά προσπαθούσε να τελειοποιήσει ένα τέτοιο προϊόν και να ικανοποιήσει μια μεγάλη ομάδα ελεύθερων δυτών και ψαροντουφεκάδων. Βασικά πρόκειται για ένα γιλέκο, το οποίο μετατρέπεται σε σωσίβιο κάτω από κάποιες περιστάσεις και μας ανεβάζει στην επιφάνεια. Τώρα, το προϊόν αυτό σήμερα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έρχεται για να αποτρέψει ένα black out ή μια υποξία, καθώς μόνο η ορθή κρίση και οι καλές καταδυτικές τεχνικές θα αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Τι κάνει όμως αυτό το προϊόν;

Βασικά το συγκεκριμένο προϊόν έχει δύο βαλβίδες με δύο αισθητήρες και μια σκανδάλη. Ο χρήστης έχει την ευχέρεια να ρυθμίσει το μέγιστο χρόνο που μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού και το μέγιστο βάθος. Αν παραβεί είτε το χρόνο είτε το βάθος, τότε ενεργοποιείται το γιλέκο και αμέσως φουσκώνει ανεβάζοντας μας στην επιφάνεια με το κεφάλι να βλέπει τον ουρανό. Όπως αναφέραμε, το προϊόν αυτό έχει και μια σκανδάλη, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα, εάν θέλουμε, το σωσίβιο. Επίσης, το γιλέκο αυτό φέρει μια κονσόλα, η οποία μας δείχνει διαρκώς κάποιες ενδείξεις όπως τον αριθμό τον καταδύσεων, το βάθος και το χρόνο της κατάδυσης, καθώς και κάποιες ενδείξεις για το γιλέκο όπως την κατάσταση της μπαταρίας και διάφορα άλλα. Το γιλέκο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 πόδια, δηλαδή περίπου 33 μέτρα, αν και τώρα δοκιμάζονται και γιλέκα, τα οποία πηγαίνουν μέχρι τα 150 πόδια -50 μέτρα.

Σίγουρα κάποιος διαβάζοντας την περιγραφή μέχρι αυτό το σημείο, ίσως να έλεγε ότι με αυτό το προϊόν μπορεί να ψαρεύει ή να καταδύεται και μόνος του χωρίς ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια παραπλάνηση. Ακόμη και εάν το γιλέκο μας ανασύρει στην επιφάνεια με την πλάτη σε κατάσταση υποξίας, είναι πολύ πιθανό να προκύψει στένωση των αεραγωγών μας, εμετός και δυσκολία στο να ανακτήσουμε τις αισθήσεις μας. Η παρουσία ζευγαριού για παροχή πρώτων βοηθειών είναι αναγκαία. Ενδεχομένως, το γιλέκο απλώς να μας ανεβάζει πιο εύκολα στην επιφάνεια και να ευκολύνει το σύντροφό μας στην παροχή πρώτων βοηθειών.

 

Όπως και να το κάνουμε, όμως, αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό είτε για κακό. Τι εννοώ με αυτό; Καταρχήν να πούμε ότι κάποιος, ο οποίος παίρνει ένα τέτοιο προϊόν, θα πρέπει να θέτει τις ρυθμίσεις του βάσει αυστηρών ορίων. Δηλαδή, αν για παράδειγμα το μέγιστο βάθος που ψαρεύει ένας ψαροντουφεκάς είναι τα τριάντα μέτρα και ο μέγιστος χρόνος της βουτιάς του είναι τα δύο λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν συνετό οι ρυθμίσεις του γιλέκου να είναι στα όρια μας ή πέραν από αυτά. Ίσως αυτό να μας περιορίζει σε ένα οριακό ψάρι αλλά ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, εάν προέχει η ασφάλεια, δεν θα πρέπει καν να το σκεφτούμε. Τώρα από την άλλη πλευρά, εάν κάποιος πάρει το γιλέκο και θέσει τις ρυθμίσεις του σε μεγαλύτερο χρόνο και βάθος από τα όρια του, ώστε να είναι σίγουρος ότι αυτό δεν θα του στερήσει κάποιο οριακό ψάρι, τότε απλά δεν χρειάζεται να φοράει το γιλέκο, καθώς σπάει από μόνος του τα όρια ασφάλειας. Ένα τέτοιο προϊόν θα ήταν πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις που ο δύτης ασφαλείας δεν έχει οπτική επαφή με το δύτη που έχει καταδυθεί λόγω βάθους ή ορατότητας στο νερό. Συνεπώς, υπάρχει μια επιπλέον ασφάλεια ότι, εάν κάτι πάει στραβά, το γιλέκο θα ανασύρει εγκαίρως το δύτη που βρίσκεται στον πυθμένα. Πάλι, όμως, η μεταφορά επιπρόσθετου εξοπλισμού, ιδιαίτερα στο ψαροντούφεκο, μεγαλώνει τις πιθανότητες για μπλεξίματα στο βυθό. Σε μια τέτοια περίπτωση, πέραν του ότι ο δύτης βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, ένα πιθανό μπλέξιμο μπορεί να αποβεί μοιραίο, ιδίως όταν δεν υπάρχει οπτική επαφή με το δύτη ασφαλείας.

 

Όπως και να το δούμε, έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Τώρα, από πλευράς χρήσης όσοι το δοκίμασαν και από τις αναφορές που έχουμε διαβάσει στο διαδίκτυο δεν αποτελεί ένα προϊόν, το οποίο αγοράζεις και φοράς απευθείας. Χρειάζεται να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες, καθώς η λανθασμένη χρήση του εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Είναι κατασκευασμένο, ώστε να μην είναι ενοχλητικό κατά την κατάδυση ενώ όσοι το φόρεσαν δήλωσαν ότι σε κάποιο σημείο ξεχνάς ότι το φοράς. Η τιμή του αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στα χίλια εκατό δολάρια Αμερικής ενώ έχει ξεκινήσει να κάνει την εμφάνισή του και στην Ευρώπη. Ο λόγος που το χρησιμοποιούν αρκετοί ψαροντουφεκάδες είναι για να τους βγάλει στην επιφάνεια στην περίπτωση που χτυπήσουν ένα μεγάλο θήραμα χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια ενώ χειρίζονται και το θήραμα με το όπλο.  

Σίγουρα η ορθολογιστική χρήση του είναι σημαντική για να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και να είμαστε πάντοτε εντός των ορίων μας. Ωστόσο κι ένα καλό ζευγάρι πάντοτε είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου τα χίλια κάτι δολάρια μετά δυσκολίας τα βρίσκεις.