Είναι ίσως η πιο περίπλοκη αλλά και πιο θεαματική τεχνική ψαρέματος της ακτής. Ο λόγος; Πολύ απλά γιατί δουλεύουμε πολύ λεπτά εργαλεία και κάθε ψάρι, ασήμαντου ακόμα μεγέθους, μπορεί να ζορίσει τον εξοπλισμό μας. Δεν περιμένουμε κάποιο τεράστιο ψάρι όπως συμβαίνει σε άλλες τεχνικές για να μας συγκινήσει και γι΄ αυτό το λόγο κάνει όλο και περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη τεχνική.

Στο περιοδικό μας έχουμε αφιερώσει πολλά άρθρα για την τεχνική του εγγλέζικου, έχουμε κάνει άρθρα αποκλειστικά και μόνο για τους φελλούς του εγγλέζικου. Επίσης έχουμε κάνει άρθρα με δολώματα, με εξοπλισμό και γενικότερα ότι αφορά το εγγλέζικο. Παρόλα αυτά, τελευταία έχω δεχθεί πάρα πολλές ερωτήσεις και γενικά παρατηρείτε μια έξαρση στη τεχνική. Ο κόσμος είναι λίγο χαμένος να το πω; Λίγο προβληματισμένος; Ο λόγος είναι γιατί η τεχνική αυτή είναι αρκετά απαιτητική. Αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους είναι ότι τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Οι ψαράδες θέλουν κάτι πιο απλό, κάτι με το οποίο θα μπορούν να κάνουν μια αρχή. Χρειάζονται κάτι που να το διαβάσουν εδώ σε μερικά φύλλα, να βγουν από το σπίτι, να πάνε σε ένα μαγαζί να πάρουν ότι τους χρειάζεται και να πάνε στη θάλασσα. Αυτή η επιθυμία του κόσμου για την τεχνική του εγγλέζικου μου έδωσε τροφή και την ιδέα για αυτό το άρθρο! Πάμε σιγά σιγά να δούμε ένα προς ένα τι χρειαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι και πώς θα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε αυτή τη τεχνική.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Καλάμι.

Όπως είπαμε δε θα κάτσουμε να δούμε όλες τις κατηγορίες καλαμιών, αλλά θα δούμε αυτό που πρέπει για αρχή. Το πρώτο μας εγγλέζικο το προτείνω με μήκος 3.90 και με βάρος ρίψης 10-30 ή εάν προσέξουμε κάποια γράφουν μέχρι 30 γραμμάρια (until 30 gr). Αυτό το καλάμι είναι το ιδανικό για το πρώτο μας εγγλέζικο, με αυτά του τα χαρακτηριστικά θα μπορούμε να κάνουμε ένα μέσο όρο στα πλείστα ψαρέματα μας, κάτω από διάφορες συνθήκες. Τιμές θα δούμε διάφορες, όμως ένα καλό καλάμι για αρχή κυμαίνεται από 60-120 ευρώ.

Μηχανισμός.

Για μηχανισμό θα επιλέξουμε ένα του μεγέθους 2000 και το σημαντικό σε αυτούς τους μηχανισμούς είναι να έχουν καλά και μικρομετρικά φρένα ρύθμισης. Δεν έχει και τόση σημασία να είναι μπροστινόφρενος η πισώφρενος ή να έχει πολλά ρουλεμάν. Σημασία έχει σε αύτη τη φάση να έχει καλά φρένα που να μην κολλούν και να είναι ακριβείας! Ένας καλός μηχανισμός για αρχή κυμαίνεται από 70-120 ευρώ.

Μισίνες

Μισίνες χρησιμοποιούμε πάρα πολλές και διάφορες. Για αρχή μία 20αρα με 0.18-0.16 παράμαλλο θα είναι μια χαρά. Παρόλα αυτά έχει διάφορους τύπους. Εγώ συστήνω αυτές που γράφουν monofilament για αρχή, επειδή αυτό το υλικό είναι το πιο προσιτό για όλα γενικά τα ψαρέματα. Επίσης για παράμαλλο μπορούμε να βάλουμε fluorocarbon .

Αγκίστρια

Τα πλείστα αγκίστρια που θα χρησιμοποιούμε και που χρησιμοποιώ και εγώ είναι τύπου παπαγαλέ και καλό είναι να έχουμε από 8-16 size.

Διάφορα απαραίτητα αξεσουάρ

Βαριδάκια μαλακά ώστε να μην πληγώνουν την μισίνα μας, υπάρχουν κουτιά που έχουν όλα τα μεγέθη. Επίσης φελλοί υπάρχουν πάρα πολλοί. Εγώ θα σας προτείνω 2 είδη τους οποίους θα χρησιμοποιείτε όχι μόνο τώρα που είναι αρχή, αλλά και όταν μάθετε καλά την τεχνική. Οι συγκεκριμένοι φελλοί είναι οι stick και οι bodies. Σύμφωνα με τα γραμμάρια φελλού που θα επιλέξουμε πρέπει να βάλουμε και το ανάλογο βάρος σε βαράκια ώστε να ζυγίζει σωστά. Βασικά θα ανεβαίνουμε σε γραμμάρια περισσότερο για να μπορέσουμε να πιάσουμε μεγαλύτερη απόσταση για αρχή. Επιπρόσθετα, μια πένσα είναι αναγκαία για να πιέζουμε ελεγχόμενα τα βαριδάκια μας, αλλά και για να κόβουμε τις μισίνες μας. Άλλο ένα εξάρτημα, που για εμένα είναι αναγκαίο, είναι η χάντρα με τρύπα όπου περνάμε τη μάνα και στην άκρη της έχει μια παραμάνα όπου κρεμάμε τον φελλό μας. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουμε φελλό άμεσα. Ακόμη για στόπερ του φελλού μας θα χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα ή στοπεράκια συλικόνης που υπάρχουν σε διάφορα μαγαζιά.

Δολώματα

Δολώματα που δουλεύουν πολύ καλά στο εγγλέζικο είναι το μπικατίνι και τα διάφορα σκουλήκια, όπως επίσης και οι διάφορες ζύμες που προορίζονται κυρίως για κέφαλους.

Θηράματα

Τα ψάρια που στοχεύουμε με το εγγλέζικο είναι πάρα πολλά. Τα κύρια είναι οι κέφαλοι, οι μελάνες, οι σορκοί και τα λαυράκια. Τα πιο εύκολα ψάρια που θα μας τιμήσουν και ιδικά τώρα που είναι αρχή είναι οι τσιπούρες.

Μέρη

Εγγλέζικο πραγματικά μπορούμε να κάνουμε οπουδήποτε. Τα κύρια μέρη για έναν ψαρά που αρχίζει τώρα, ώστε να μην δυσκολεύεται, είναι τα λιμάνια, όπου ένας καθαρός μόλος θα μας κάνει τη ζωή ευκολότερη.

Απόχη

Δεν κάνουμε εγγλέζικο χωρίς απόχη, αυτό είναι κανόνας. Η απόχη πρέπει να είναι ελαφριά ώστε να μπορούμε να τη χειριζόμαστε με το ένα χέρι.

Εποχές

Με αυτή την τεχνική μπορούμε να ψαρεύουμε πραγματικά ολόχρονα γιατί είναι μια τεχνική που απευθύνεται σε πολλά είδη ψαριών. Αναλόγως εποχής ψαρεύουμε το ψάρι που μας ενδιαφέρει.

Ελπίζω με αυτά τα πολύ απλά να σας καθοδήγησα ώστε να χρησιμοποιείται και εσείς εύκολα αυτή την υπέροχη τεχνική. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε με το εγγλέζικο είναι ότι θα πιάσουμε πολλά μικρά ψάρια, τα οποία είναι καλό να απελευθερώνουμε. Ο λόγος που πρέπει να κάνουμε το πάρα πάνω είναι για να δώσουμε την ευκαιρία στα μικρά ψάρια να μεγαλώσουν και συνεχίσουν να αναπαράγονται. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να υπάρχει ζωή για τα επόμενα χρόνια και το σημαντικότερο θα αφήσουμε κάτι για τα παιδιά μας!