Τεχνικά Θέματα σκαφών-Ελέγχοντας το τιμόνι μας

Με το Νίκο Κάκο

Αρκετές φορές ιδιοκτήτες σκαφών βρίσκονται στη μέση του πουθενά με το σκάφος τους και με ένα τιμόνι που δεν ανταποκρίνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση και ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζεις και αρκετά θέματα για το σκάφος σου, τα πράγματα γίνονται αρκετά επικίνδυνα και αγχωτικά. Τι να έπαθε άραγε το τιμόνι μου; Γιατί δεν ανταποκρίνεται η μηχανή; Γιατί είναι τόσο σφιχτό; Γιατί είναι τόσο χαλαρό; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα βασανίζουν τον κάθε ιδιοκτήτη σκάφους όταν βρεθεί σε μία παρόμοια θέση. Ακόμη και να γνωρίζουμε κάποια τεχνικά θέματα για το σκάφος μας, ένα σπασμένο τιμόνι θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας χαλάσει την ημέρα ή την εξόρμησή μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πίσω από το τιμόνι υπάρχει ένας μηχανισμός, μέσα στον οποίο εφαρμόζεται ένα σύρμα. Το σύρμα αυτό καταλήγει στη μηχανή και στο έμβολο, το οποίο οδηγεί τη μηχανή αριστερά ή δεξιά.

Όταν το σκάφος είναι καινούργιο, είναι σημαντικό να γίνει σωστή και καλή εφαρμογή του σύρματος. Αν το σύρμα δεν εφαρμοστεί καλά ή δεν είναι στο σωστό μέγεθος, τότε μπορούν να προκληθούν προβλήματα.

Εάν το σύρμα είναι πολύ μακρύ, σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες καμπύλες και το τιμόνι μας θα είναι πολύ βαρύ. Εάν όμως είναι πολύ κοντό, τότε μπορεί να τεντωθεί και είτε να κοπεί είτε να βγει από το μηχανισμό ή ακόμη και να μην στρίβει εντελώς η μηχανή.

Άρα η εφαρμογή πρέπει να είναι σωστή και από ειδικευμένο άτομο. Σε περίπτωση που έχουμε αγοράσει το σκάφος έτοιμο, μπορούμε να δοκιμάσουμε το τιμόνι και να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Με ένα απλό παίξιμο του τιμονιού πάνω κάτω θα διαπιστώσουμε εάν το τιμόνι έχει λάσκο. Σε περίπτωση που το λάσκο είναι μεγάλο, τότε υπάρχει πιθανότητα το σύρμα να έχει φθαρεί. Το λάσκο του τιμονιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-3 εκατοστά.

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών είναι ότι μετά από μεγάλη  αποχή του σκάφους από τη θάλασσα, διαπιστώνουν ότι το τιμόνι έχει μαγκώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πήξει τα γράσα στο έμβολο ή έχει γεμίσει σκουριά με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στη μηχανή να γυρνάει. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορούμε με ελαφριά χτυπήματα να δοκιμάσουμε να ξεμαγκώσουμε το έμβολο. Εάν δεν τα καταφέρουμε, καλύτερα είναι να αποταθούμε σε ένα μηχανικό σκαφών για να μην προκαλέσουμε ζημιά.

Συντήρηση και πρόληψη

Πρέπει να λαδιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το έμβολο του τιμονιού και να στρίβουμε το τιμόνι, ακόμη κι αν το σκάφος είναι σε απραξία εκτός νερού. Πρέπει να ελέγχουμε το τιμόνι μας και εάν το σύρμα και το σύστημα δεν είναι καινούργια και δεν διαθέτουν o’ring για να αποτρέπει το νερό να εισέρχεται στο σύρμα, τότε είναι συνετό το σύρμα να αλλάζεται για ασφάλεια.

Έτσι λοιπόν, φίλοι μου, για να μην ταλαιπωρούμαστε στη θάλασσα και να αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, θα πρέπει να ελέγχουμε το σκάφος μας τακτικά και ιδιαίτερα πριν να το χρησιμοποιήσουμε.