Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές ψαρέματος αποτέλεσμα της εξέλιξης του ψαρέματος με τεχνητά δολώματα είναι το Micro Shore Jigging, ουσιαστικά πρόκειται για ψάρεμα με μικρά πλανάκια με βάρος που κυμαίνεται από τα 1 έως τα 20 γραμμάρια. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για μεταφορά των πιο βαριών πλάνων σε πιο μικρή κλίμακα τα οποία με τη σειρά τους έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τους μεγάλους αδερφούς του καθώς και σε αυτά τα μεγέθη θα βρούμε μεσόβαρα, πισώβαρα, εμπροσθόβαρα, inchiku, cabura και slow πλανάκια. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στα μεσόβαρα του είδους ώστε να εκμεταλλευτούμε το προκλητικό πέσιμο τους χωρίς να αφήνουμε τα υπόλοιπα του είδους εκτός ύλης.  Επίσης θα τα βρούμε σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωματισμών με αυτά σε αποχρώσεις σαρδέλας και ζαργάνας να κλέβουν τη παράσταση ενώ φυσικά δε λείπουν και οι καρνάβαλοι και οι τρελοί χρωματικοί συνδυασμοί οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δίνουν ρεσιτάλ αποδοτικότητας. 


Αρμάτωμα 

Ο τρόπος αρματώματος του πλάνου είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο μονοπάτια ανάλογα με το τι ψάρια θέλουμε να κυνηγήσουμε και φυσικά το τόπο που θα ψαρέψουμε, πιο συγκεκριμένα.

Αρμάτωμα του πλάνου μόνο με σαλαγκιά ή single hook, στη περίπτωση που θέλουμε να κυνηγήσουμε ψάρια στα ανώτερα στρώματα του νερού. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τρόπος χαντακώνει κατά κάποιο τρόπο τη πλεύση του πλάνου μας αφού η σαλαγκιά ενδέχεται να καβαλάει το παράμαλλο στη βολή ή στο πέσιμο του πλάνου και να ακυρώνει ολόκληρη τη βολή μας ή ακόμα χειρότερα να τραυματίζει το παράμαλλο μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης η σαλαγκιά υστερεί σε ποσοστό επιτυχίας καρφώματος σε σχέση με το assist hook παρόλα αυτά προσωπικά επιλέγω αυτό τον τρόπο αρματώματος με κάποια πισώβαρα πλανάκια. Τέλος ανεξαρτήτως των υπόλοιπων παραγόντων σε σημεία με έντονα ρεύματα θα έλεγα ότι η επιλογή των assist hook είναι μονόδρομος.

Αρμάτωμα του πλάνου με assist hook, με τον τρόπο αυτό σιγουρεύουμε το κάρφωμα του ψαριού αφού τα αγκίστρια θα πιάσουν στα σίγουρα «ψαχνό» λόγω αναρρόφησης, ο πλάνος μας θα έχει πολύ καλύτερη πλεύση κατά τη χρήση του ενώ μειώνουμε το κίνδυνο σκαλώματος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης πολύ συχνά θα δούμε ψάρια που πήγαν να «παίξουν» με το πλανάκι μας πιασμένα από εξωτερικά σημεία. Προσωπικά επιλέγω ένα μονό assist hook το οποίο να συνδυάζει διατρητική ικανότητα και αντοχή ντυμένο με σωστή και μετρημένη τρέσα ενώ αυτά με «πλακέ» κορμό δίνουν τα κάτι παραπάνω στο συνολικό εφέ που πρεσβεύει το πλανάκι μας λόγω των ανακλάσεων που προκαλούν κατά τη κίνηση τους.  

Φυσικά υπάρχει και η εκδοχή του αρματώματος και με assist hook και με σαλαγκιά κάτι που ακολουθώ όταν δε θέλω να χάνω ψάρια όπως στη περίπτωση των μελανουριών και από αποψη βάθους πέφτω το πολύ μέχρι τα μεσόνερα.

Εξοπλισμός 

Όσο αφορά τον εξοπλισμό τώρα εδώ τα πράγματα είναι ιδιαίτερα καθώς θα χρειαστούμε καλάμι κατάλληλο για τη «δουλειά» μας. Πιο συγκεκριμένα απαιτείτε ένα καλάμι το οποίο να συνδυάζει μήκος, εύρος χρήσης γραμμαρίων και δράση πολύ αρμονικά ώστε να μπορεί να στέλνει σε καλές αποστάσεις τα μικρά πλανάκια μας, να έχει μεσαία προς γρήγορη δράση ώστε να μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα πλανάκια μας σε κάθε βάθος χωρίς να τα κάνει να κινούνται απότομα και αφύσικα, να έχει δύναμη ώστε να μπορεί να καρφώσει με επιτυχία και να μπορεί να σηκώσει και να διαχειριστεί σωστά ακόμα και κάποιο μεγάλο ψάρι από κάποιο κακό βυθό ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειρίζεται με ευγένεια τα λεπτά «σχοινιά» μας. 

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καλώς ή κακώς συγκεντρώνονται σε ένα καλάμι σχεδιασμένο για micro shore jigging

Το μοτέρ πρέπει να είναι στιβαρό, να διαχειρίζεται άψογα το λεπτό νήμα μας, να είναι γρήγορο ώστε να μπορούμε να παίρνουμε άμεσα τα μπόσικα που θα δημιουργούνται, να έχει σωστά και γραμμικά φρένα. Το νήμα μας θα καλό θα είναι να είναι ποιοτικό και οχτάκλωνο ενώ από άποψη διατομής καλό είναι να κυμαίνεται από PE 0.4 για τους πιο τολμηρούς έως PE 0.6-0.8 για τις πολλές των περιπτώσεων φυσικά αυτό έχει να κάνει με τον υπόλοιπο εξοπλισμό, το βάρος του πλάνου και τα θέλω του καθενός. Το παράμαλλο καλό θα είναι fluorocarbon ώστε να αντέχει τις κακουχίες όπως δόντια και βράχια αλλά και να αντισταθμίζει τις τάσεις της βολής και της χρήσης των τεχνητών μας. Όσο αφορά τη διατομή αυτού καλό είναι να κυμαίνεται από 0.17mm μέχρι και 0.22mm πάντα ανάλογα τον εξοπλισμό, το μέρος, τα ψάρια που στοχεύουμε και το βάρος του πλάνων που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Τέλος τον εξοπλισμό μας θα ολοκληρώσει μια μικρή παραμάνα ασφαλείας ή οποία καλό είναι να είναι τύπου συνδετήρα ώστε να μη πονάει από τα άνοιξε κλείσε.


Στρατηγική ψαρέματος.

Προσωπικά έχω χωρίσει το ψάρεμα σε δύο εκδοχές, η μία είναι το ψάρεμα με πλάνους έως 10 γραμμάρια όπου εκεί τα πράγματα είναι πιο ευαίσθητα ως προς τα σχοινιά μας και τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος από μέρους μας. Η συγκεκριμένη κατηγορία μας δίνει τη δυνατότητα να ψαρέψουμε σε πολυψαρεμένα μέρη αλλά και να απευθυνθούμε σε είδη ψαριών που δεν έχουμε συνηθίσει να συναντάμε όπως σαργούς και τσιπούρες. 

Η άλλη κατηγορία αφορά το ψάρεμα με πλάνους έως τα 20 γραμμάρια όπου εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο «συνηθισμένα» για όσους ασχολούνται με το spinning γενικότερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα είδη ψαριών που απευθυνόμαστε με τα κοκκάλια, τις ντάσκες, τις λίτσες και τους λούτσους να τιμάνε δεόντως τα τεχνητά μας. Θα έλεγα ότι ο συνδυασμός και των δύο κατηγοριών θα οδηγήσει το κάθε ψαρά στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.