Του Στέλιου Χριστοδούλου 


Το Ψάρεμα σιλικόνης από το σκάφος είναι μια μέθοδος η οποία κερδίζει συνεχώς οπαδούς. Αυτό γιατί από την μία απαλλάσσεται ο ψαράς από την κουραστική διαδικασία εύρεσης και διατήρησης ζωντανών δολωμάτων και από την άλλη είναι άκρως εποικοδομητικό.

Σήμερα έχουμε την ευχέρεια να αγοράσουμε σώματα σιλικόνης σε πολύ προσιτές τιμές κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι λοιπόν με 10-12 ευρώ μπορούμε να έχουμε ανταλλακτικά σώματα τα οποία προσαρμόζουμε στην μολυβοκεφαλή μας. Φυσικά υπάρχει μια μικρή διαδικασία η οποία απλοποιείται όταν έχουμε και τα κατάλληλα υλικά.

Για την διαδικασία αρματώματος μιας σιλικόνης θα χρειαστούμε:

Την μολυβοκεφαλή στο ανάλογο βάρος, ένα κομμάτι καλό νήμα 80-100 λίβρες μήκους τριάντα περίπου εκατοστών. Το βασικό αγκίστρι τύπου 5, το αγκίστρι ουράς το οποίο είναι τύπου jigging ελαφριού μεγέθους 2-3, μία γόμα ταχείας κόλλησης, ένα ψαλιδάκι, μια πένσα, μία αρίδα 2.5 χιλ. και ένα εργαλείο δολώματος (βελόνα).

Περνάμε προσεκτικά το βασικό αγκίστρι από την αρχή της σιλικόνης προς την μέση

Με την βελόνα δολώματος ανοίγουμε μια τρύπα από την μέση προς την ουρά όπου αφού δέσουμε το αγκίστρι φέρνουμε από την ουρά προς την μέση της σιλικόνης το νήμα. (Προσεκτικά να μην καταστρέψουμε την σιλικόνη)

Στην συνέχεια περνάμε το νήμα με την βοήθεια της βελόνας από την μέση προς την αρχή της σιλικόνης, όπου θα την δέσουμε στην πιάστρα της μολυβοκεφαλής. Αφού δέσουμε και ασφαλίσουμε το νήμα, όσο μας περισσέψει το τυλίγουμε πάνω στο κεντρικό αγκίστρι για να μην βγαίνει έξω από την σιλικόνη.

Στο ύψος που είναι η ακίδα του βασικού αγκιστριού, ανοίγουμε μια τρύπα από πάνω προς την μέση με την αρίδα και περνάμε προσεκτικά το βασικό αγκίστρι.

Εφαρμόζουμε καλά τα αγκίστρια στην σιλικόνη και την μολυβοκεφαλή. Για να κρατηθεί η μολυβοκεφαλή βάζουμε λίγη γόμα ταχείας κόλλησης. Γόμα βάζουμε και στο αγκίστρι ουράς μια σταγόνα για να μας το κρατάει σταθερό.


Μπορείτε να δείτε την διαδικασία κάνοντας scan στο QR εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=v_iqGzqiKHo&feature=youtu.be