Του Άριστου Αριστείδου 


Μετά από πολλά χρόνια το Παλιό Λιμάνι Λεμεσού έχει αναβαθμιστεί και έχει δώσει μια άλλη εικόνα στην παραλιακή Λεμεσό. Σε συνδυασμό με τα έργα στην περιοχή του Μώλου αλλά και την μαρίνα Λεμεσού, το Παλιό Λιμάνι συνδυάζει πλέον το χαρακτήρα ενός εμπορικού μικρού ψαρολίμανου και δένει άψογα με το ύφος της περιοχής. 

Είναι χαρά του κάθε ξένου ή ντόπιου πολίτη να περπατάει δίπλα στη θάλασσα σε τόσα ωραία φτιαγμένα μέρη. Ενώ λοιπόν όλα δένουν ωραία, κάποιοι αποφάσισαν ότι οι ερασιτέχνες ψαράδες πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Ο λόγος, κάποιοι υποστηρίζουν ότι χαλάνε την εικόνα, το γνωστό ΄image’ της περιοχής. Κάποιοι άλλοι λένε ότι τα αγκίστρια τους πιάνονται πάνω στα σχοινιά των επαγγελματιών και τους δημιουργούν προβλήματα. Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς είναι δυνατό να εμφανίστηκαν τώρα αυτά τα προβλήματα, ενώ επαγγελματίες και ερασιτέχνες για χρόνια συμβίωναν χωρίς κανένα πρόβλημα στο συγκεκριμένο χώρο.

Αν η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηρισθεί και τραγουδηθεί ως η Μεγάλη ‘Φτωχομάνα’, το παλιό Λιμάνι Λεμεσού είναι δικαίως η μεγάλη ‘ψαρομάνα’. Γενιές και γενιές ερασιτεχνών έριξαν το πρώτο τους αγκίστρι στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, μικρά παιδιά, γνωστές και άγνωστες φιγούρες. Η προστασία του Παλιού Λιμανιού και η τοποθεσία του πάντοτε προσφερόταν για ψάρεμα. Οι άνθρωποι σέβονταν τους επαγγελματίες και την περιουσία τους. Αν καμιά φορά υπήρχαν ανεγκέφαλοι, που παντού υπάρχουν και έκαναν καμιά βλακεία οι τακτικοί θαμώνες τους έβαζαν στη θέση τους.

Σήμερα λοιπόν έχουν δοθεί οδηγίες από την Αρχή Λιμένων στην εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης του Παλιού Λιμανιού να διώχνουν τους ερασιτέχνες ψαράδες από το Λιμάνι με τη δικαιολογία ότι απαγορεύεται το ψάρεμα μέσα στο Λιμάνι. Ενώ λοιπόν ο απλός ψαράς διώχνεται, κάποιοι επαγγελματίες ανενόχλητοι πλέον βάζουν τα δίκτυα τους μέσα στο Λιμάνι. Οι φωτογραφίες με τα δίκτυα τραβήχτηκαν πριν από μερικές μέρες. Μάλιστα όταν ειδοποιήθηκε ο φρουρός  ασφαλείας η απάντηση του ήταν ‘Αφήστε τον άνθρωπο να βγάλει το ψωμί του’.

Έτσι λοιπόν την ίδια ώρα που ο καθένας έχει πρόσβαση στο Παλιό Λιμάνι με Ποδήλατα, με πατίνια και διάφορα άλλα και ο χώρος είναι δημόσιος για όλους να τον επισκέπτονται, οι ερασιτέχνες ψαράδες διώχνονται. Την ίδια ώρα που επαγγελματίες βάζουν δίκτυα μέσα στο Λιμάνι. Λες και θα επέλθει επική καταστροφή εάν μερικά άτομα καθίσουν με ένα καλάμι και ένα αγκίστρι για να ψαρέψουν όπως γίνεται σε όλα τα γραφικά Λιμανάκια ανά το Πανελλήνιο. Όμως στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσουμε την εξαίρεση. Πρέπει να διώξουμε τον μικρό Αντρέα που θέλει να πάει σε μια ασφαλή τοποθεσία και να δοκιμάσει να ψαρέψει. 

Πρέπει να διώξουμε τον Παππού τον Γιώργο που μόνη του απασχόληση στα γεράματά του είναι το ψάρεμα με καλάμι. Πρέπει να τους οδηγήσουμε σε επικίνδυνες και απόκρημνες περιοχές γιατί χαλάνε το ‘image’.  Αν ο υπεύθυνος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι η αρχή Λιμένων έβλεπε το θέμα ανθρωπιστικά και λογικά θα μπορούσε να καθορίσει χώρους μέσα στο Παλιό Λιμάνι όπου θα μπορούσε ο κόσμος να πηγαίνει να ψαρεύει χωρίς να τον ενοχλούν και χωρίς να ενοχλεί. Οι μπούκα του Παλιού Λιμανιού όπου συνήθως δεν υπάρχουν ούτε σκάφη, αλλά αποτελούν και κύριο σημείο ενδιαφέροντος για τους ερασιτέχνες είναι μια πιθανή τοποθεσία. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχουν σωστά πλαίσια για τους ψαράδες. Να μη λερώνουν, να μην ενοχλούν εξοπλισμούς και να συμπεριφέρονται κόσμια. Πιο κόσμια από το ανήλικο ζευγαράκι, το οποίο έβγαζε κυριολεκτικά τα μάτια του σε μια γωνιά του Λιμανιού το προηγούμενο βράδυ.

Η ερασιτεχνική αλιεία και η επαφή με τη θάλασσα είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Ένα δικαίωμα που του το στερούν οι ξενοδόχοι και οι παράνομες προεκτάσεις προς τη θάλασσα, που του το στερούν οι εστιάτορες με τα μπαράκια και τα εστιατόρια πάνω στο κύμα, που του το στερεί η αρχή Λιμένων με την απαγόρευση του ψαρέματος στα Λιμάνια. Αν και στα Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας παρά τη δήθεν απαγόρευση οι ‘εκλεκτοί και οι αξιωματούχοι καλά ψαρεύουν’.       

Δε θέλουμε να γινόμαστε προκλητικοί, ούτε να ακουγόμαστε απειλητικοί, αλλά το Παλιό Λιμάνι δε θα χαθεί χωρίς μάχη. Εάν κάποιοι θεωρούν ότι θα διώξουν τους ψαράδες έτσι απλά και ετσιθελικά είναι πολύ γελασμένοι. Αν η γελοία αυτή κατάσταση συνεχιστεί, σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα όπου εκατοντάδες ψαράδες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που μας θέλουν μακριά από τον τόπο που μας μεγάλωσε ψαρευτικά.

Το παλιό Λιμάνι είναι η ‘ψαρομάνα΄ μας και θα αγωνιστούμε για αυτή.