ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

Tου Δημήτρη Σφάλτου

Θα ήθελα να αποστείλω ένα μεγάλο χαιρετισμό προς τους αγαπητούς φίλους μας Κύπριους , και να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά για την πρόσκληση του περιοδικού Το Ψάρεμα και τα μυστικά του. Ονομάζομαι Σφαλτός Δημήτρης , ασχολούμαι με το ψάρεμα των γλυκών νερών από πολύ μικρή ηλικία, και έχω ασχοληθεί με το ψάρεμα του κυπρίνου με όλες τις τεχνικές, αφού είναι το αγαπημένο μου θήραμα. Εξελίσσοντας τις τεχνικές του καθαρόαιμου carpfishing, του match waggler fishing, ,Bolognese, feeder, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς την εξειδίκευση (ακόμα και στον τομέα της θάλασσας), και θα χαρώ να συμβάλω με όλη μου την καρδιά στο ψάρεμα των γλυκών νερών. Από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει από φίλους μου στην Κύπρο, έχω δει ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες και προς τους τόπους που ψαρεύουμε, όσο και στις συνήθειες των ψαριών του γλυκού νερού. Οπότε ,οποιαδήποτε πληροφορία  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα δεδομένα του κάθε διαφορετικού τόπου, μπορεί  να κάνει την διαφορά. Ελπίζω τα παρακάτω στοιχειά να σας φανούνε ιδιαίτερα χρήσιμα.

 

Η αρχή της άνοιξης σηματοδοτεί και την επανέναρξη του ψαρέματος στα γλυκά νερά, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες. Το τελείωμα του χειμώνα μας επιφυλάσσει και πολλές μεταβολές, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι μέρες είναι ηλιόλουστες

 

Αναφερόμενος στις διαθέσεις των ψαριών του γλυκού νερού, έχω να κάνω αρκετές παρατηρήσεις σε αυτή την χρονική και συγκυριακή περίοδο του χρόνου. Καταρχήν οι περισσότερες μεταβολές συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας και θα εξηγήσω. Μπορεί να ξεκινούμε για ψάρεμα με 17 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία, να φτάνουμε στην λίμνη και οι κυπρίνοι να κολυμπούνε αγέρωχα στα μεσόνερα και στον αφρό, αλλά μόλις πέσει η φοβερή υγρασία της νύχτας η θερμοκρασία πέφτει στους 4 βαθμούς(!) και το παιχνίδι αλλάζει! Οι διαφορές αυτές της εξωτερικής θερμοκρασίας είναι υπεύθυνες για την συμπεριφορά των κυπρινοειδών , που ομολογουμένως είναι πολύ δύστροπη και περίεργη όταν διανύουμε το τέλος του χειμώνα. Τα ψάρια αυτά έχουν μειώσει στο ελάχιστο τον μεταβολισμό τους , έχουν συγκεντρωθεί σε μέρη των λιμνών και του ποταμού που τους παρέχουν κάλυψη, ασφάλεια και πιο σταθερή θερμοκρασία, ασχέτως βάθους, και είναι δύσκολο να αλιευθούν. Τα μαλάγρώματα με boilies πάνω από μισό με ένα κιλό μπορούν να καταλήξουν σε παταγώδη αποτυχία γιατί τα κυπρινοειδή μπορούν εύκολα να κορέσουν την επιθυμία τους για φαγητό με ελάχιστες ποσότητες.

 Τα ψαρέματά μας διαρκούν κατά το πλείστον την ημέρα όπου οι συνθήκες είναι πιο ευχάριστες και λόγω θερμοκρασίας υπάρχει για πολύ μικρό διάστημα μια αυξημένη κινητικότητα των ψαριών. Μπορεί αυτή η κινητικότητα να αναφέρεται πιο πολύ στον αδηφάγο και αποτρόπαιο βάρβο αλλά δεν μας χαλάει καθόλου! Οι κυπρίνοι είναι πιο σπάνιοι την αρχή της άνοιξης και σε ελάχιστες φορές από όσο θυμάμαι είχα καλές ψαριές από δαύτους την περίοδο Φεβρουαρίου  και Μαρτίου. Ας μην ξεχνούμε ότι σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσει η αναπαραγωγική διαδικασία και τα ψάρια είναι δύστροπα.

Ήπια μαλαγρώματα, πολύ μικρές ποσότητες από boilies με λιτό αρωματισμό και ποσότητα αμινοξέων. Συνδυασμός από σπόρους στα μαλαγρώματα στιγμής στα ημερήσια ψαρέματα και καλή επιλογή του τόπου που θα σταθούμε είναι τα κλειδιά για να νικήσουμε την μεταβατική αυτή περίοδο.

 Οι κινήσεις των κυπρίνων είναι ελάχιστες και θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τα μέρη που θα είναι τα πιο προσφιλή τους καταφύγια. Αποφεύγουμε μέρη με έντονη ροή ρευμάτων και αλλαγές στην θερμοκρασία τους, μέρη που όπως πέφτει ο ήλιος τα σκεπάζει ο ίσκιος, ρηχοπατιές, και προτιμούμε βάθη κοντά στα 4-10 μέτρα με απότομες αλλαγές στο βάθος, απότομες αποχές και ίσως να ρισκάρουμε περισσότερο κοντά –όχι πάνω τους! -σε σκαλώματα και βυθισμένα δέντρα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε πάντα απελευθερωτές μολυβιού πάνω στην αρματωσιά, ένα εξάρτημα που πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ψαρευτικών μας εξορμήσεων στην λίμνη και στα ποτάμια.

Την εποχή αυτή και μετά το πέρασμα των αλκυονίδων χρησιμοποιούμε λεπτά νήματα μαλακής υφής, ή πολλές φορές καταφεύγουμε στην χρήση της βυθιζόμενης πετονιάς σε διαμέτρους 0,25-0,30 mm. Η σχέση του παράμαλλου θα είναι πιο μακριά από αυτή του μήκους του νήματος και θα κυμαίνεται στα 50-60 εκ. Οι βολές που κάνουμε συνήθως δεν είναι μακρινές για να μην πέσουμε σε κρύα βαθιά νερά που θα επηρεάζουν τα κυπρινοειδή από θέμα κινητικότητας, εκτός εάν ψαρεύουμε σε λίμνη που τα νερά σε μέσο όρο είναι σχετικά αβαθή. Οι τεχνικές του στιγμιαίου μαλαγρώματος είναι βασικός σύμμαχος αυτή τη δύσκολη εποχή και με την βοήθεια του PVA μπορούμε να μαζέψουμε πιο γρήγορα τα ψάρια κοντά μας. Σπασμένα pellets  σε γεύσεις σαν αυτή του σολομού, της ρέγγας, της σαρδέλας είναι αποδοτικά εάν τοποθετηθούν μαζί με λίγα σπασμένα  boilies σε σάκο PVA πάνω στην αρματωσιά μας. Σε αυτή την περίπτωση τις περισσότερες λύσεις και σταθερά καρφώματα μας έχει δώσει η αρματωσιά ελικόπτερο, που είναι από τις πιο διαδεδομένες αρματωσιές για να δεχθεί τον σάκο PVA.

Την άνοιξη θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τον εαυτό μας και να στραφούμε περισσότερο προς το κυνήγι των μεγάλων κυπρίνων και να τους ψάχνουμε στα μέρη των λιμνών που είναι τα γνωστά τους περάσματα. Ο χειμώνας είναι μια πρώτη ευκαιρία για την χαρτογράφηση των λιμνών. Στις περισσότερες λίμνες της Ελλάδας(γνωρίζω από φίλους Κυπρίους ότι παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και στην Κύπρο)  επηρεάζεται ο όγκος των νερών από τα γεωφράγματα, την εποχή αυτή έχουμε το λιγότερο νερό. Τα φράγματα διώχνουν μεγάλο όγκο ύδατος για την πρόληψη της έντονης βροχόπτωσης και οι λίμνες αδειάζουν! Τότε είναι η μεγάλη ευκαιρία της χαρτογράφησης. Μερικές φωτογραφίες ή σχεδιαγράμματα θα μας δώσουν την ευκαιρία να δούμε τα περάσματα των ψαριών , τις μεγάλες και βαθιές αποχές, τα μέρη και τα σημεία που παίρνουμε τα ψάρια ανάλογα με την ροή των ρευμάτων , την εποχή, τις περιβαντολλογικές  συνθήκες κ.α, τα σκαλώματα που θα πρέπει να αποφύγουμε στις βολές και όπου θα απλώσουμε τις αρματωσιές μας. Επιπλέον με μια βόλτα στην λίμνη μπορούμε να ανακαλύψουμε πάρα πολλούς ψαρότοπους που δεν έχουν αλλοιωθεί από το  υπερβολικό μαλάγρωμα

Εκτός από την χαρτογράφηση των ψαρότοπων μπορείτε να επιδοθείτε και στον καθαρισμό τους! Προσωπικά δεν θα χάσω την ευκαιρία να κόψω ένα μεγάλο βυθισμένο δέντρο που το έχω κάνει σαν χριστουγεννιάτικο(δέντρο) στολισμένο με αρματωσιές!!! Πολλά σκαλώματα είναι υπεύθυνα επίσης για το χάσιμο μεγάλων ψαριών που κολυμπούνε γρήγορα σε αυτά και τυλίγονται πάνω τους, βλέπε κυπρίνο και βάρβο. Προσοχή όμως, όταν μιλάμε για καθάρισμα, δεν εννοούμε να βάλετε στην λίμνη εκσκαφέα και να την κάνετε γήπεδο! Τα σκαλώματα, τα βυθισμένα δέντρα  είναι τόπος συνάθροισης των κυπρινοειδών , γιατί πάνω τους κολλάνε μύδια , μικροοργανισμοί, τους προσφέρουν κάλυψη και ασφάλεια. Γι’αυτό προσοχή, κόψτε κάτι που σας είναι μεγάλο εμπόδιο για το ψάρεμά σας(εάν ο νόμος το επιτρέπει) και κάντε λεπτομερή χαρτογράφηση για να ξέρετε που ρίχνετε, προς τα πού θα κινηθεί το πιασμένο ψάρι και που θα το παλέψετε.

¨Όλα αυτά γίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, γιατί μόλις πέσει η νύχτα το παιχνίδι αλλάζει και ετοιμαστείτε να δαγκώσετε το …δάχτυλό σας! Η υγρασία δίπλα στο περιβάλλον της λίμνης είναι φοβερή και χρειάζεται πολλά σωματικά και ψυχικά αποθέματα για την πολεμήσουμε. Εσωθερμικά μπλουζάκια, αδιάβροχα εξωτερικά ρούχα, διπλές κάλτσες(στρατού), μποτάκια ή γαλότσες με αντιολισθητικές σόλες είναι απαραίτητα για να αντέξουμε το τσουχτερό κρύο. Το έδαφος θυμίζει παγοδρόμιο ή μάλλον λασποδρόμιο, καθώς η αποτρόπαια  υγρασία έχει ρευστοποιήσει τα πάντα! Εν τούτοις όμως, αρκετές φορές στις πρώτες νυχτερινές ώρες επικρατεί ένας οργασμός τσιμπιών , κυρίως από μεγάλους βάρβους. Που και που ξεγελιέται και κανένας κυπρίνος ,συνήθως όμως δεν είναι πολλοί σε αριθμό. Οι περισσότεροι που θα πάρετε είναι τις φωτεινές ώρες της ημέρας και αποτελούν την έκπληξη που όλοι περιμένουμε. Εάν πάντως δεν αντέχετε το τσουχτερό κρύο καλύτερα να τα μαζέψετε , παρά να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας και φύγετε από την λίμνη με δώρο ένα γερό κρυολόγημα!

Αυτά προς το παρόν , α και να μην ξεχάσω, οι γεύσεις της άνοιξης: robin-red, krill, ρέγγα, σαρδέλα, αντζούγια, σολωμός, μπαχαρικά όπως κολίανδρος, μαύρο πιπέρι , μίγμα spice, curry spice,μύδι, σπασμένα με γλυκιές γεύσεις  από τον τομέα των φρούτων(ροδάκινο, πορτοκάλι, φράουλα, μάνγκο),και των γλυκαντικών(σοκολάτα, κρέμα, scopex,βανίλια) .  Βασικά μίγματα: high protein mix 60%, fish meal, bird food και βασικό μίγμα μπαχαρικών.

Να είστε όλοι καλά, να σέβεστε το ψάρεμα στα γλυκά νερά και πάντα κάνουμε catch & release! Προσέχουμε για να έχουμε!!!